vrijdag 5 april 2024

 ABONNEMENTSCONCERT ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST, 05-04-2024.




Voorafgaande aan het concert gaf Galahad Samson, altviolist bij het orkest, een inleiding over de werken van vanavond. 

Hij vertelde levendig over de werken en de componisten en verduidelijkte zijn betoog aan de hand van enkele muziekfragmenten. Het vioolconcert van Mendelssohn (een vrolijk werk) staat in schril contrast met de Zevende symfonie van Bruckner (ernstig van aard). Solist was Johan Dalene uit Zweden, een jong talent van 24 jaar. Hij viel in voor Nicola Benedetti, die met zwangerschapsverlof is. 

Er is een drie-eenheid: Mahler - Bruckner - Wagner. De componisten hebben elkaar gekend, maar vooral tussen Bruckner en Wagner was een sterke band. Er zijn Mahler fans en er zijn Bruckner fans. Bruckner was een zwaar gelovig persoon (katholiek) en had een merkwaardige voorliefde voor de dood. Dat is terug te horen in bijna al zijn werken. De eerste symfonieën die Bruckner schreef, zijn geflopt. Maar de Zevende symfonie, die we vanavond horen, is een meesterwerk. Het is heerlijk spelen, vertelde Galahad. De melodieën zijn goed uitgewerkt, vooral in de lengte. Juist daardoor heeft Bruckner nogal eens kritiek over zich heen gehad ("te oppervlakkig" vond men wel eens in de tijd van Bruckner), maar dat is onterecht, vindt Galahad. Door zijn buitenissige persoonlijkheid is Bruckner eigenlijk altijd een beetje een outsider geweest. Sinds zijn tiende/elfde jaar componeerde hij.

Galahad is vol lof over de solist van vanavond, Johan Dalene. Een zeer getalenteerd violist met een geheel eigen stijl, terwijl hij het werk speelt helemaal in de geest van de componist. 

En dat kan ik beamen toen ik even later naar het optreden van de solist luisterde. Een warme toon, een prachtig samenspel met het orkest en een krachtig optreden. Johan Dalene kreeg een luid applaus en hij gaf als dank nog een toegift.




Ook van de Zevende symfonie van Bruckner heb ik genoten. Echt somber vind ik dit werk niet. De hoofd melodielijn komst steeds terug en het heeft iets groots. 

Ik heb genoten van het concert! 

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...