zaterdag 6 april 2024

VERENIGING POLY-ARTROSE LOTGENOTEN -  BIJEENKOMST EN ALV, 06-04-2024.

In zalencentrum De Rank in Soest vond vandaag de halfjaarlijkste ALV + bijeenkomst plaats van de Vereniging Poly-Artose Lotgenoten.



We werden verwelkomd met thee, koffie en heerlijke amuses van banketbakkerskwaliteit. Hhhhmmm, zoet en onweerstaanbaar heerlijk!

Om 11 uur heette de voorzitter, Etty Kruiswijk, de bijeenkomst. De vereniging heeft nu 920 leden en groeit gestaag. Wekelijks komt er gemiddeld één lid bij. Er zijn vaak rond de 1500 volgers en die volgers wonen zelfs in India! De besloten facebook groep bestaat uit 340 deelnemers. 

Op foto boven: links- staand: voorzitter Etty Kruiswijk. Zittend aan  tafel: Dora Akkersdijk (penningmeester) en Marjan Bijvoet (secretariaat) van het bestuur.

Op foto hieronder: voorzitter Etty Kruiswijk.

Na de huishoudelijke mededelingen gaf Etty het woord aan Ide Engelsma, orthopedisch chirurg, verbonden aan de Bergman Clinics. Hij gaf een lezing over de schouderprothese. Hij maakte gebruik van overzichtelijke sheets:



















Eén van de toehoorders kwam naar voren. Zij heeft een anatomische schouderprothese gekregen en kwam vertellen dat zij hier zeer tevreden mee was: de pijn is weg en zij kan bijna alles weer bewegen!

Daarna kwam nóg een toehoorder naar voren (foto hieronder). Deze toehoorder heeft een reversed schouder prothese gekregen. Vóór de operatie had zij heel veel pijn en functieverlies van haar schoudergewricht. De artsen stonden aanvankelijk bedenkelijk om de operatie uit te voeren gezien haar leeftijd: 80 plus. Zij vroeg aan de artsen om toch geopereerd te worden omdat de pijn ondraaglijk was en zij dat niet kon volhouden tot haar honderdste. De operatie vond dus plaats. En natuurlijk was er ongemak tijdens de operatie (zeer pijnlijke narcoseprik) en revalidatie! Maar de pijn is nu weg en zij kan bijna alles weer goed bewegen. Zij vertelde dat zij ontzettend blij was dat de operatie heeft plaatsgevonden en gaf ons als tip om niet te snel te buigen voor leeftijdsgrenzen die chirurgen hanteren om af te zien van operatie. 

Na de beide success story verhalen bedankte Etty Kruiswijk de orthopedisch chirurg.

Intussen waren er op een tafel heerlijke broodjes klaar gelegd, met melk en karnemelk. De terrasdeur stond open en buiten waren gezellige zitjes. Op deze eerste voorjaarsdag van rond de 25 graden hebben wij heerlijk zitten smikkelen!

Na de pauze kregen we een Tay Chi Chuan les. In de parken van Parijs zie je veel Chineze mensen in groepjes die bewegingen maken. Roy J.J. van den Bergh, directeur en eigenaar van sportschool Ken gaf de les. Hij vertelde dat de Tay Chai Chuan bewegingen uitstekende resultaten kunnen opleveren bij artrose. Sleutel is daarvoor dat de bewegingen rustig en langzaam worden uitgevoerd. Door de bewegingen te maken heeft jouw hoofd de leiding over je lichaam en moet je je concentreren. De bewegingen zien er door de kalmte misschien niet zwaar uit, maar er is toch best veel kracht voor nodig. En ALLE spieren van het lichaam doen mee. Tay Chai Chuan bestaat uit een aantal serie bewegingen en er is verschil in moeilijkheidsgraad. 

Op internet zijn adessen te vinden voor cursussen bij je in de buurt.

Na de les bedankte Etty Roy voor zijn les met een mooi boeket bloemen. 

De bijeenkomst werd afgesloten met een lekker drankje. Dat hadden we zeker nodig, want we waren best moe geworden van de Tay Chai Chuan les!

Het was een leerzame en ontspannen dag! De Tay Chai Chuan was nog best ingewikkeld, omdat je een goede concentratie  moet hebben! Maar ik vond het wel heel leuk!

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELING DE ESCH, SCHAARDIJK EN NESSERDIJK - ROTTERDAM, 18-05-2024. Onze wandeltocht vandaag beginnen we (Leitje en ik) in De Esch, bij de ...