donderdag 4 april 2024

ARTROSE GEZOND CAFE, BIJEENKOMST IN ROZENLUST, Rotterdam - 04/04/2024. 

In conferentiecentrum ROZENLUST te Rotterdam vond vanmiddag een bijeenkomst plaats over het onderwerp artrose in het teken van het Artrose Gezond Cafe



De bijeenkomst was bedoeld voor mensen die aan deze aandoening lijden. De organisatie was in handen van Dieuwke Schiphof, Nannette Groenendal, Judith Veldman en Myrthe van den Berg van het Erasmus MC te Rotterdam. Het Artrose Gezond Café werd voor de derde keer georganiseerd. 

De plenaire sessie werd vanmiddag verzorgd door professor Margreet Kloppenburg, hoofd van de artrose onderzoeksgroep van de afdeling Reumatologie van het LUMC in Leiden. 

Dagvoorzitter was Patrick Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde en hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. 

Na de plenaire sessie vonden een aantal workshops plaats. Iedereen mocht kiezen uit twee workshops, één voor de pauze en één na de pauze. De bijeenskomst werd afgesloten met een borrel en napraten. Tijdens de pauzes en de borrel was het mogelijk om in contact te komen met een aantal jonge onderzoekers die bezig zijn met onderzoek over artrose. 

Van de bijeenkomst heb ik foto's kunnen maken van de sheets tijdens de plenaire sessie en van de beide workshops waar ik aan deelnam. De sheets zijn heel erg duidelijk en zal ik hieronder op mijn blog vermelden!

Professor Margreet Kloppenburg hield tijdens de plenaire sessie een lezing over Handartrose:









































Na de lezing van Margreet Kloppenburg tijdens de plenaire sessie volgde een pauze. Daarna nam ik deel aan de workshop Bewegen in het bewegingslab. De workshop werd gehouden door onderzoeker Erin Macri uit Canada - zij heeft een achtergrond in de fysiotherapie en bewegingswetenschappen en doet onderzoek naar knieartrose - en Niels Dur, arts-onderzoeker op de afdelingen Orthopede & Sportgeneeskunde en Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC. Ook tijdens dit gedeelte waren de sheets erg duidelijk en daarom zet ik ook deze weer hieronder op mijn blog. Het moet wel gezegd worden dat het onderzoek in het bewegingslab op dit moment nog uitsluitend geldt voor knie artrose. Mensen met artrose op een andere plaats in het lichaam, zoals bijvoorbeeld de onderrug, kunnen nog niet terecht voor het onderzoek in het bewegingslab. Wellicht zal dat in de toekomst wél kunnen. 










Op bovenstaande foto is het trappetje te zien dat de biomechanica meet.








De tweede workshop waar ik aan deelnam, had als onderwerp: "Plants voor health.  Een effectief leefstijl programma voor mensen met reuma en artrose". De workshop werd gegeven door arts-onderzoeker Carlijn Wagenaar. Zij is als promovendus betrokken bij het Plants for Joints onderzoek bij het expertisecentrum Reade.



Carlijn Wagenaar. Zij gaf de workshop over voeding in relatie tot artrose.




































We zijn aangekomen bij het einde van de workshop en tevens bij het einde van de dag. In een grote zaal stonden nog drankjes en lekkere hapjes voor ons klaar om even na te praten. Door de ramen zagen wij de moderne en mooie skyline van Rotterdam:


Ik kijk terug op een bijzonder leerzame dag. We kregen heel veel informatie over verschillende facetten van artrose. Informatie waar ik wat mee kan in de praktijk. Het is natuurlijk zo dat artrose nog steeds niet te genezen is. Dat is naar en vervelend. Maar de onderzoekers en medici zijn erg hard bezig om artrose beter te managen. Daar moeten wij ons aan vasthouden als we veel pijn hebben en bepaalde dingen in het dagelijks leven niet kunnen. De medische wetenschap staat beslist niet stil! 

De sfeer was prima. Er werden vaak intelligente vragen gesteld aan de sprekers. En de wetenschappers waren gaarne bereid om die vragen te beantwoorden.

Graag wil ik de sprekers en de organisatoren hierbij hartelijk dankzeggen voor hun inspanningen, hun lezingen en de prachtige locatie midden in de stad Rotterdam, vlakbij de Veerhaven waarachter wij een groot cruiseschip aan de "Zakdoekjeskade" (bijnaam voor de Wilhelminakade) zagen liggen. 

Ik heb de dag die ons zonder kosten werd aangeboden, zéér gewaardeerd!


In de tuin van Buitenplaats Rozenlust genoten we nog even van de prachtige bloesem.




Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...