maandag 28 februari 2022

Marcel Möring interviewt de schrijfsters Louise O Fresco en Aleid Truijens bij Donner in Rotterdam.



Op zondagmiddag, 27-02-2022, interviewt Marcel Möring twee schrijfsters bij boekhandel Donner.

Louise O Fresco heeft een nieuw boek geschreven, een roman. Zij is schrijfster, wetenschapper en columniste bij NRC Handelsblad. Ze is plantkundige en haar roman speelt zich dan ook af in de plantkundige sfeer. Ze wil voor de arme boeren in Rusland wilde exemplaren tarwe kruisen. Het is de bedoeling om die collectie wereldwijd uit te breiden. Maar dan komen de communisten aan de macht met al hun ideologie, fraude en pseudowetenschap. De tegenspeler in het boek is Lysenko. Hij belooft wetenschappelijke wonderen die door de hervormingen van Stalin onmogelijk doorgevoerd kunnen worden. 

Louise vertelt er enthousiast over!

Daarna is het woord aan schrijfster Aleid Truyens. Aleid is redacteur bij de Volkskrant, literair criticus en journalist. Zij heeft een biografie geschreven over de schrijfster Hella S. Haasse (1918 - 2022). Zij vertelde over het grote verschil in het leven van Hella Haasse tussen haar ware manier van leven in de dagelijkse sfeer en het leven als schrijfster. Hella Haasse vond het dagelijkse leven niet zo prettig en zocht haar toevlucht tot de verbeelding. Voor haar was een leven zonder verbeelding onmogelijk. Dus als ze schreef, kon ze zich overgeven aan de verbeelding en voelde zij zich prettiger.  

Aleid Truyens kon haar biografie schrijven, omdat ze de volle medewerking kreeg van Haasses erfgename en zij de volledige toegang kreeg tot het literaire en persoonlijke archief van Hella Haasse. 

Na de interessante interviews was het tijd voor een signeersessie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELING DE ESCH, SCHAARDIJK EN NESSERDIJK - ROTTERDAM, 18-05-2024. Onze wandeltocht vandaag beginnen we (Leitje en ik) in De Esch, bij de ...