zaterdag 5 maart 2022

WANDELING DOOR HET ARBORETUM TROMPENBURG - Rotterdam, 05-03-2022.


Op deze prachtige, zonovergoten voorjaarsdag ging ik met pluche beer Leitje op de rug naar het Arboretum Trompenburg aan de Honingerdijk (Kralingen) in Rotterdam. Ik was hier heel lang niet meer geweest. Vanmiddag stond een bezoek aan boekhandel Donner gepland, een benefit bijeenkomst om een standbeeld op te richten voor de Rotterdammer Abraham Tuschinski (overleden in Dachau tijdens WOII). Voor de morgen zocht ik een programmapunt om even lekker buiten te zijn met het mooie weer. Het Arboretum was daarvoor heel geschikt. De tuin is heel groot en het is een oase van rust en stilte, zo midden in de stad. De geuren van de bomen en bloemen dwarrelen om je heen; je hoort de vogels kwetteren en de natuur ontluikt, zoals diverse voorjaarsbloemen. Overal sneeuwklokjes,  krokussen en narcissen. Sommige rhododendrons staan al in bloei. Achterin de tuin is een kas. Daar staan thans prachtige cactussen. Ik kreeg een kaartje voor het Voederbos. Dat is een tamelijk nieuw gedeelte waar bos wordt gekweekt. Heel interessant. Het mooiste vond ik toch het oorspronkelijke gedeelte. Enkele bomen zijn helaas door de recente stormen omgewaaid. Eén van die stormslachtoffers was 35 jaar. Door de hoge waterstand van het grondwater kunnen de wortels van de bomen niet diep de grond indringen; daardoor zijn de bomen kwetsbaar tijdens zeer harde wind. Gelukkig is de oude plataan uit 1870 overeind gebleven! Wat een prachtige, dikke, knoestige boom is dat! En wat ziet hij er nog gezond en vitaal uit! 



























De plataan uit 1870. De boom is dus 152 (!) jaar oud en heeft een aantal mensengeneraties overleefd!








Op de foto boven hangt er nog een mooie kerstbal in de boom! Op de foto hieronder een boomstronk van een stormslachtoffer. Zo dik kunnen bomen worden! De stronk zal heel wat kilootjes wegen!










Nadat wij onze wandeling hadden beëindigd, dronken we bij de ingang in het café gedeelte nog een kopje koffie - met een heerlijk kaneelbroodje erbij. Daarna gingen we op weg naar boekhandel Donner - we zijn daar naartoe gaan lopen: een leuk stuk langs de Maasboulevard. We zagen de de skyline van Rotterdam voortdurend veranderen. Vlakbij de ingang van het Arboretum zagen we nog een prachtig veld met narcissen. Hiervan tot slot nog enkele foto's.





Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...