zondag 17 januari 2021

HITLAND ROUTE (Groene Hart),  wandeltocht op 16 januari 2021.

    
Onder koude weersomstandigheden en met sneeuw in het vooruitzicht maakte ik met pluche beer Leitje op de rug een wandeling door Hitland. Het gebied heb ik leren kennen via de Capelse Tweedaagse die de Rotterdamse Wandelsport Vereniging in december altijd houdt. Vandaag liep ik de ANWB route Groene Hart Hitland route  (10 km). In elk jaargetijde is het hier heerlijk wandelen. 's Zomers is het lekker koel op de dijk langs de Hollandse IJssel en kan je genieten van de bloemenzee langs het pad, beneden, meer landinwaarts. In de winter zijn de bomen heel erg mooi. 




Je zou niet zeggen dat we ons hier onder de rook van Rotterdam bevinden, zo gigantisch stil is het hier. De stilte doet bijna pijn aan de oren. 

We begonnen de wandeling in Nieuwerkerk. Het is maar een klein treinritje vanuit Rotterdam Alexander. Vanaf het station is het de Kerkstraat doorlopen, linksaf de 's Gravenweg op en na ongeveer 50 meter rechtsaf een leuk klein straatje in. Al heel gauw kan je linksaf een wandelpad inslaan, richting bos. Het is best een groot bos. Het pad kronkelt alle kanten op en komt op een gegeven moment uit bij een soort woonwagenwijkje onderaan de dijk. Hier stonden vroeger steenovens.

Bij de steenovens gingen we de dijk op en daar was het koud-koud-koud met de wind volop in het gezicht! We liepen lekker hoog en zagen in de verte: Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk, Ommoord, Nesselande en het dorp Ouderkerk aan de overkant van de rivier. Het scherpe kerktorentje was goed te zien. Ook aan de overkant van de rivier zagen we eveneens het gigantisch grote houtbedrijf van Heuvelman. We kwamen langs het monument van de Watersnoodramp van 1953; op die plaats hebben ze de waterdoorbraak maar nét tegen kunnen houden.


We liepen nog een stukje verder en sloegen op een gegeven ogenblik, vlakbij een boeren erf onder aan de dijk, rechtsaf de polder in. Op een richeltje hebben we even uitgerust en onze lunch genuttigd (bammetje + pakje chocolademelk). Daarna liepen we het lange pad verder de polder in en bij de kruising gingen we rechtsaf terug naar het bos. Bij het bos sloegen we linksaf en liepen langs een soort ijsbaan. We volgden de ijsbaan aan de linker kant en kwamen uiteindelijk uit bij de 's Gravenweg.


Al heel snel waren we terug bij de Kerkstraat. Deze sloegen we linksaf in en zagen al direct het spoorviaduct. Bij het station was het snel inchecken en na enkele minuten kwam de trein er al aan, die ons weer veilig thuis bracht. We waren net thuis toen het begon te sneeuwen. Er zou 5 cm sneeuw vallen, maar bij ons viel slechts een klein laagje. De volgende morgen was alles al weer weg, maar het was toch heel even mooi wit geworden in mijn tuin: de vogels zullen wel even verbaasd opgekeken hebben van dat koude witte donslaagje!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELING DE ESCH, SCHAARDIJK EN NESSERDIJK - ROTTERDAM, 18-05-2024. Onze wandeltocht vandaag beginnen we (Leitje en ik) in De Esch, bij de ...