maandag 11 januari 2021

LEZING VAN ERIK ZEVENBERGEN, DIRECTEUR BLIJDORP, 10-01-2021 - via onlineverbinding.

Stipt om 11 uur begon de lezing van Erik Zevenbergen via de online verbinding. De Vrienden van diergaarde Blijdorp konden zich opgeven voor het virtueel bijwonen van het evenement en dat had ik ook gedaan. Ik vond dat online gedoe erg spannend, want ik ben een halve digibeet en wist dus niet of het zou lukken om verbinding te krijgen. Een druk op een knop en daar floepte van alles aan met Engels termen. Ojee, ojee, als dat maar goed gaat allemaal... . Maar daar kwamen ineens Marcel Kreuger en Rob Beltman van de Vrienden in beeld, en daar verscheen ineens ook Erik Zevenbergen. Wat testjes en daarna enkele woorden van welkom van Marcel, Rob en Erik. Daarna begon de lezing voor de ongeveer 350 leden die online hadden ingelogd. Erik Zevenbergen, de directeur van Blijdorp, praatte ons bij over het wel en wee van het afgelopen jaar en over wat er komen gaat in 2021. Uit de media hebben we natuurlijk al vernomen dat diergaarde Blijdorp het door de coronacrisis onvoorstelbaar moeilijk heeft. De diergaarde staat op de rand van faillissement, terwijl de tuin vóór corona in blakende financiële gezondheid verkeerde! Door de corona crisis heeft Blijdorp tot nu toe 600.000 minder bezoekers getrokken en heeft € 13 miljoen omzetverlies geleden. De diergaarde is vier maanden dicht geweest. De financiële klap komt hard aan doordat de zoo een stichting is zonder winstoogmerk. Gelukkig is er wel hulp: de Vrienden springen bij met giften, onder andere om de kosten voor de verzorging van de dieren mogelijk te maken, maar ook dierenliefhebbers als Patricia Paay hebben acties opgezet. De gemeente Rotterdam heeft een grote lening afgegeven; er zijn legaten geschonken en ook koning Willem Alexander is inmiddels op bezoek geweest voor morele steun. Ondanks het feit dat de situatie precair is, blijft Erik Zevenbergen hoop houden.

We kijken even terug wat er in Blijdorp verder is gebeurd in het afgelopen jaar. 

Moederolifant Irma is 50 jaar geworden. Ze woont al 40 jaar in Blijdorp. Ze is geadopteerd en heeft een adoptiecertificaat gekregen. 

Blijdorp had gelukkig op 8 maart, net voordat de coronacrisis uitbrak, het Masterplan klaar - EN ingediend. Dus dat loopt gelukkig. Bij alle financiële strubbelingen een meevaller. 

Het crisismanagement is in werking getreden. Daar was eigenlijk voor de coronacrisis al mee begonnen; het betreft een plan om de dierentuin financieel zo zuinig mogelijk te leiden in crisissituaties. Blijdorp heeft een samenwerkingsverband met de meeste andere dierentuinen in Nederland en heeft een prima financieel beleid, al moesten er aanpassingen worden ingevoerd toen corona er eenmaal was. Men is redelijk optimistisch en men ziet kansen dat er licht is aan het einde van de tunnel. Naar verwachting kunnen we echter pas in 2022 weer een beetje ademhalen. 

Bij de giraffen is op 28 januari een meisje geboren, Maartje. Haar moeder is Anne. Moeder en kind maken het goed. Helaas is de giraffenman, Banio op 7 juni overleden; hij had een chronische ontsteking van het maagdarmkanaal. Hij is 12 jaar oud geworden en heeft 16 kinderen verwekt. Er zijn 2 kleinkinderen. 

Okapi Gerrit, vernoemd naar de vroegere verzorger Gerrit van der Graaf die overleed op 13 mei 2017, is naar Lissabon verhuisd. Maar helaas is Kamina op 28-09 overleden. Ze heeft het heel goed gedaan in haar leven maar was op het einde helemaal op. 

Bij de vissen in het Oceanium is de proef met het voeren van vegan voedsel geslaagd. 

In december is een blauwe haai opgevangen. Het dier was aangespoeld op het strand in Ouddorp. Bij ons is hij nagekeken en er zijn geen medische ziekten geconstateerd. Hij is ver uit de kust in zee weer uitgezet en nu maar hopen dat hij het goed blijft maken!

Er zijn vijf nieuwe wasberen aangekomen om de oudere wasberen die er al zijn, gezelschap te houden. De nieuwelingen komen bij stichting Aap vandaan. Het gaat goed. 

De servalbaby's maken het prima en zorgden voor een trekpleister!

Op 19 maart is een kuifhertje geboren luisterend naar de naam Stella. 

Op 28 mei is er weer een tweeling geboren bij de pinchee apen.

Bij de kuifmakaken waren er wat problemen. Een sterfgeval, maar ook een geboorte.

Olifantenbul Timber is verhuisd naar Wildlands en heeft het daar prima naar zijn zin. Hij deed daar bijna onmiddellijk waarvoor hij was ingehuurd: zorgen voor het nageslacht! In Blijdorp is een nieuwe man gekomen: Fahim uit Bellewaerde, een 'sloper' zoals Erik Zevenhuizen het noemde. Want het dier is nieuwsgierig en gaat nogal eens als 'een olifant door de porceleinkast'. Dus waren er wat aanpassingen nodig in zijn verblijf. Het is de bedoeling dat hij olifantenvrouwtje Faya gaat dekken. Olifant Sunay is naar Frankrijk verhuisd (aangezien Sunay een mannetje is, MOEST hij verhuizen; vrouwtjes blijven normaliter in de kudde); Sunay doet het goed op zijn nieuwe adres. 

De vicuna's hebben gezinsuitbreiding gehad, en dat is ook het geval mij de dwergmangoesten. Ze doen het allemaal geweldig! Ze zijn zeer fotogeniek!

En ja, dan de leeuwen. Leewenman Aapel is op 24/8 overleden. Direct toen hij een aantal jaren geleden uit Singapore in Blijdorp kwam, had hij gezondheidsproblemen. Er zijn veel onderzoeken geweest, maar daaruit is geen precieze aanwijzing gekomen wat hij onder de leden had. Aapel is achterover gevallen en zijn gezondheid is daarna zo snel achteruit gegaan dat ze hem moesten laten inslapen. De drie jonge welpjes waarvan hij de vader is, hebben alle drie wat motorische problemen. Ze zijn het verder aan het onderzoeken. De problemen tonen aan hoe belangrijk genetisch onderzoek is. 

Op 30/8 is de Antilliaanse leguaan Igie geboren (via de broedmachine). 

En op 8/11 is zwarte neushoorn Nasor geboren, een mannetje. Het is het derde zwarte neushoornjong dat in Blijdorp is geboren. De geboorte verliep prima. Het jong was aanvankelijk een beetje recalcitrant om naar buiten te gaan, maar toen hij eenmaal aan de buitenlucht had geroken, was hij wild enthousiast. 

De roedel poolvossen is uitgebreid met twee nieuwelingen. En de amoerpanther man doet heel erg zijn best om het vrouwtje zwanger te maken maar dat lukt nog niet goed. Men is aan het onderzoeken hoe het verder moet. 

De jonge mannetjes gorilla Nasibu woont in Blijdorp 'op kamers', in afwachting tot zijn verhuizing naar Nieuw-Zeeland. Nasibu en Bokito zijn elkaars 'concurrenten' en kunnen daardoor niet samen in één ruimte verblijven. De verhuizing van Nasibu is vertraagd door de corona crisis, maar dat is niet zo heel erg. Het komt in de natuur wel vaker voor dat een jong mannetje wat langer wacht op het vormen van een nieuwe groep.

Nog een woordje voor het botanische aspect van diergaarde Blijdorp. De tuin is internationaal beroemd om zijn botanische aanleg en heeft daarvoor ook erkenning gekregen, een level II Bomen collectie. Er komen nog bordjes op de bomen met botanische informatie. En dan is er bij de ingang van de Oceaniumzijde een succesvolle proef geweest met een bepaald natuurfenomeen: stenen weghalen en op de plaats van de stenen de grond inzaaien met bloemen. Ook de vroegere wolvenvallei verandert op het ogenblik in een bijenvallei.

Wat brengt de toekomst?

Er is een groot project gaande bij de flamingo's. Daar wordt de volière geheel vernieuwd. Er komt overkapping. Er komen nieuwe bomen. Dat wordt een hele vooruitgang. Het is waarschijnlijk klaar in de zomer van 2021. De 'woning' van de oehoe wordt waarschijnlijk gesloopt, maar dat is nog niet helemaal zeker. En verder komt er bij de Oude Ingang op het plein voor de Rivièrahal een ondergrondse waterbuffer. Daar wordt het water verzameld dat afkomstig is van het dak van de Rivièrahal. Het water wordt gefilterd door een biofilter en kan in een later stadium worden hergebruikt. Blijdorp heeft daar geen kosten aan, want het project wordt gefinancierd door externe instanties. 

Dan de 'bergdierenrots'. Deze rots staat al acht jaar leeg en is verwaarloosd. Er zijn plannen om de rots op te knappen. Waarschijnlijk komen er Nepalese kleine panda's te wonen. Nee, geen apen, want dan moet men de rots overnetten en daarvoor is de rots ongeschikt. Nee, ook geen hoefdieren, want daarvoor is de rots te klein. 

Er komen géén Orang Oetangs in de zoo, want we hebben al gorilla's. In Blijdorp is er gewoon geen ruimte voor orang oetangs. 

Voor de jonge otter komt er waarschijnlijk een maatje. Zijn ouders zijn ontsnapt (vader doodgereden door het verkeer). 

De plek bij de oude ingang waar vroeger de bruine beren waren, wordt te zijner tijd ook nog aangepakt, maar concrete plannen zijn er momenteel nog niet; het is een ongunstige plek door de schaduwrijke ligging. Misschien komt er wel een berenterras, wie weet. 

En nu maar hopen op een spoedig opnieuw opengaan van de diergaarde en op een snel komende periode dat we weer terug kunnen gaan naar het Oude Normaal. Erik Zevenbergen sloot af met de woorden dat we mee moeten blijven denken (doneren, acties ondernemen), dat we gezond moeten blijven en dat we ons moeten blijven houden aan de regels!


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELING DE ESCH, SCHAARDIJK EN NESSERDIJK - ROTTERDAM, 18-05-2024. Onze wandeltocht vandaag beginnen we (Leitje en ik) in De Esch, bij de ...