zondag 4 oktober 2020

WANDELEN RONDOM DE ZEVENHUIZERPLAS, ROTTERDAM

Vrijdag, 2 oktober 2020. Normaliter ga ik op zaterdag altijd wandelen, maar gezien de slechte weersvoorspellingen voor komende zaterdag heb ik mijn wandeling een dag eerder gepland. 

Leitje, ga je mee? De pluche beer laat het zich geen tweemaal zeggen en klimt zingend op mijn rug. Gaan jullie ook mee, lezers? 

Vanuit de hooggelegen metrohalte Nesselande zien we het water in de verte al liggen. Het is een klein stukje over de Wollefoppenweg naar het water toe en eenmaal daar aangekomen, nemen we het wandelpad. Men kan rechtsom of linksom, het maakt niet uit. We lopen met de klok mee. Het pad dat in het begin door een stukje bos loopt, is de afgelopen tijd grondig gerenoveerd: het is nu deels geasfalteerd en deels met schelpen belegd. Dat was hard nodig, want vroeger liep je hier met je enkels helemaal in de glibberige modder vol diepe plassen. Het is nu dus een heel stuk comfortabeler. Even verderop zien we boomverzorgers bezig om de bomenrand wat uit te dunnen en is er een grasmaaier bezig om de gigantische grasvelden te maaien. Wat ruikt het lekker! We zien grote groepen vogels, vooral veel ganzen - op het water, maar ook in de lucht, vliegend in V-vorm. Meerkoeten en eenden zijn ook en masse van de partij. Op sommige paaltjes zitten aalscholvers met hun vleugels hoog uitgespreid. Aalscholvers hebben geen vetklieren zoals de meeste andere vogels, dus zij moeten hun vleugels in de wind laten drogen. Bij Lake7 (tennisbaan) is een rustmogelijkheid, maar wij nemen op een bankje ons eigen rust met een sapje en een snackje. Voortdurend wisselt het perspectief en veranderen de kleuren, veelal in pasteltinten. We komen langs de Blokhut en de Strandgaper, twee uitspanningen die overdag nooit open zijn. Ik vind dat raar, want juist overdag komen op deze plek de meeste mensen. Hoe heerlijk zou het zijn om tijdens een wandeling hier even uit te blazen bij een kop koffie en appelgebak... We lopen verder over het gras bij het strand en komen uit bij een breder stuk waar een rechts de plas is en links een moerassig gedeelte dat bekend staat om een broedplaats van bijzondere vogels. We zien een vogelaar met een grote telelens turend in het riet, op zoek naar zijn 'prooi' - dat zal vast een mooie foto worden! Uiteindelijk komen we aan bij de SiciliĆ«boulevard van Nesselande, met een mooi aangelegd strand en bekend van de jaarlijkse terugkerende Culinesse (een voedselfeest met kraampjes). Waarschijnlijk zal dat de afgelopen zomer door de coronamaatregelen wel niet doorgegaan zijn. We horen en zien heiwerkzaamheden, want er is een blok met huizen en appartementen in aanbouw pal aan het water. Nederlanders moeten ook altijd en overal elk leeg stukje helemaal volbouwen! Gelukkig betreft het maar een klein stukje, maar het is niet leuk voor de huizen die er al staan aan de boulevard, want die zijn binnenkort hun mooie uitzicht op het water kwijt. Hun woning zal waarschijnlijk, net als het woongenot van de bewoners, flink in waarde zakken. We komen langs winkels, een aantal horecazaken en buigen af, terug naar de hooggelegen metrohalte waar we de metro  pakken. We laten onze laatste blik nog even rondwaaien over het meer in de verte. Na een half uurtje komen we relaxed thuis, precies op tijd voor de lunch. 

Hebben jullie, net als wij, ook zo lekker gewandeld?



1 opmerking:

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...