zaterdag 27 april 2024

KONINGSDAG IN EMMEN - DRENTHE - OP 27-04-2024.

Het is vandaag Koningsdag! Willem Alexander is 57 jaar geworden! Hij viert vandaag met zijn gezin en verdere familieleden zijn verjaardag in Emmen, Drenthe. Om kwart voor elf zette ik mijn televisie aan om getuige te zijn van deze bijzondere dag. Gezellig met een tompouce erbij. Met natuurlijk een heerlijke cappuccino. Mijn pluche beer, Leitje, heeft ook lekker zitten smikkelen!




Daar komt de koninklijke bus aan!

De familie stapt uit en wordt hartelijk ontvangen door de burgemeester van Emmen, de heer Eric van Oosterhout en de Commissaris van de Koning van de provincie Drenthe, mevrouw Jetta Klijnsma.


De koninklijke familie zag er stralend en ontspannen uit. Maxima en de drie prinsessen zagen er smaakvol en elegant uit, juist doordat hun kleding niet zo extravagant was. De prinsessen zijn alledrie al volwassen en doen helemaal mee met alle activiteiten. Toen ze kleiner waren, waren ze een beetje timide, maar die timiditeit hebben ze helemaal niet meer. Zij gaven leuke (vaak behoorlijk uitgebreide!) interviews, toonden belangstelling voor de programmapunten en gingen op de foto bij de landgenoten die langs de kant stonden. Ze deden spontaan mee mee met spelletjes, zoals sjoelen en een quiz over de lokale bijzonderheden van Emmen en omgeving, waarbij Amalia verkondigde dat ze zich heel goed had voorbereid. Het was trouwens Maxima die de quiz won! 

En de leden van de koninklijke familie die de verjaardag meevierden, deelden allemaal tompoucen uit aan het publiek. 

Om ongeveer 13:15 uur kwam het tot een apotheotisch einde tijdens het optreden van Daniël Lohues.

Deze bekende Nederlandse zanger komt oorspronkelijk uit Drenthe, dus dat hij dit optreden zou verzorgen, klinkt als een logische keuze. De koninklijke familie luisterde geïnteresseerd. 

Na het optreden van Daniël Lohues betrad burgemeester Eric van Oosterhout het podium om de koninklijke familie te bedanken voor hun bezoek en om hen nog een fijne voortzetting van Willem Alexander's verjaardag voort te zetten. 

In zijn dankwoord memoreerde Willem Alexander het feit dat hij vandaag een hele prettige verjaardag heeft gehad in Emmen, waar de sfeer warm en gezellig was. WA vertelde dat er van het cliché "saai provinciestadje waar helemaal niets te doen is" helemaal niets klopt, want hij had vanmorgen alleen maar een bruisende stad vol warmte gezien!

En hiermee kwam het officiële gedeelte van koningsdag 2024 ten einde. De koninklijke familie stapte weer in de bus op weg naar huis. 

Ik ben altijd blij dat een dag als deze altijd vrolijk en zonder incidenten verloopt! 


Er klinken nogal eens wat kritische geluiden op het koningshuis. De leden van de koninklijke familie zouden teveel verdienen en geen belasting betalen; de populariteit van de familie daalt door sommige onhandige optredens van Willem Alexander, zoals het opvakantie gaan naar hun huis in Griekenland midden in de strenge lockdownperiodes waarin niemand zijn huis mocht verlaten. Maar ieder mens heeft het recht om een blooper te maken, Willem Alexander en Maxima dus ook, want het zijn gewoon mensen van vlees en bloed, net als iedereen!

Dat de koninklijke familie multi miljardair is en geen belasting betaalt, terwijl er zoveel Nederlanders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, vind ik beslist wel een punt! De koninklijke familie mag zich dit volgens mij beslist aantrekken! "Gelijke monniken, gelijke kappen", zou ik zeggen! 

Maar tegen de republikeinen die het koninkshuis willen afschaffen, zou ik zeggen: Frankrijk is een republiek - de president woont en werkt in het Elyseepaleis in Parijs. Jawel, dat is een PALEIS! Een oude, ongemakkelijke luxe woning die miljoenen euro's kost! Ik herinner mij de oud president van Frankrijk, wijlen François Mitterrand - hij had gedurende zijn regeerperiode behalve zijn wettelijke echtgenote ook nog één (en wellicht meerdere!) maîtresse(s) die in het Elyseepaleis woonde(n) en waarbij hij zelfs kinderen had verwekt! 

Over die dure 'hofhouding' in het Franse Elyseepaleis hoor ik de republikeinen niet! En dat vind ik een beetje hypocriet! Zowel het koningshuis als het presidentschap van een land kost een staat heel veel geld, hoe je het ook wendt of keert. Daar ontkom je gewoon niet aan. 

Een voordeel van een republiek is natuurlijk wél, dat een president gekozen wordt voor een bepaalde periode. Een instabiele periode kan na een aantal jaren worden ingewisseld voor een stabielere periode. 

Een koningschap is overerfbaar en daar zit een land dus levenslang aan vast. Er valt dus niets te kiezen over de opvolging. 

Maar een koningschap heeft daarentegen weer meer een verbindende functie onder de bevolking. Met alle gezelligheid die daar het gevolg van is. Daar is beslist wat voor te zeggen!

Ik zou een gezellige dag als koningsdag  waarbij de leden van de koninklijke familie heel dicht bij de bevolking komt (zoals handen schudden en het samen op de foto gaan tijdens koningsdag/koninginnedag) beslist missen als Nederland een republiek zou worden!

Tot de volgende keer!

(De foto's zijn een screenshot van mijn televisie tijdens de officiële uitzending van koningsdag 2024).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...