vrijdag 1 maart 2024

BOEKPRESENTATIE VAN JAAP VAN DEURZEN BIJ BOEKHANDEL DONNER, 01-03-2024.

Vanmiddag van 16 uur tot 18 uur was de feestelijke boekpresentatie van het nieuwe boek van Jaap van Deurzen, Camera loopt

Op een bord buiten, staat het al: bij Donner moet je zijn om boeken te kopen! Het staat er in vele talen: "libros", "Bücher", "livres", "books", "kitaplar", "livros". Niet te missen!

We gaan naar binnen en lopen het theater in om de boekpresentatie bij te wonen van de bekende journalist/verslaggever Jaap van Deurzen. Jaap maakt al járen reportages in binnen - en buitenland. In oorlogsgebieden, maar ook in eigen land waar hij een ontspannen vraaggesprekje heeft met een jongetje in een relaxte omgeving. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, is uitgenodigd en hij zal het eerste exemplaar in handen krijgen van Jaap. Waarom dit? Ahmed en Jaap kennen elkaar namelijk, omdat Ahmed in zijn leven vóór het burgemeesterschap van Rotterdam, óók als journalist/verslaggever werkzaam was voor radio en televisie.


De uitgever leidt het inteview met Jaap en Aboutaleb. 

Allebei gaan ze in op wat ze hebben meegemaakt tijdens hun journalistieke werk. Moeilijke omstandigheden in oorlogsgebied, zoals Afganistan en Afrikaanse landen waar het oorlog is. 

Jaap vertelt hoe gschokt hij was toen hij de moordpartij van Anders Breivik in het 'brandschone' Noorwegen op dat eilandje versloeg. En Aboutaleb vertelt hoezeer hij de opdracht serieus neemt om het respect van de bewoners van Rotterdam en het land waar hij woont (Nederland dus) uit te dragen en om als voorvechter op te treden van de vrijheid van religie en de vrije meningsuiting. Hij is een fel voorvechter van het verbod van discriminatie. Hij is dankbaar dat hij het land mag dienen in de hoedanigheden van journalist, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (vroeger) en burgemeester van Rotterdam (op dit moment; komende zomer geeft hij het burgemeesterschap over aan iemand anders). Ahmed houdt zelf erg veel van poëzie, meer van poëzie dan van proza. Maar hij heeft wel eens iets van proza geschreven: Droom en Daad (een oorlogsverhaal), maar zijn hart ligt toch echt meer bij de poëzie.  


Aboutaleb (foto boven) komt binnen. Hij is iets verlaat. Een gejuich stijgt op uit de bomvolle theaterzaal en hij wordt hartelijk ontvangen door Jaap van Deurzen en de medewerkers van Jaap's uitgever. 

Dan wordt Jaap toegesproken door iemand van Jaap's uitgeverij: 

Jaap komt daarna het podium op en vertelt over zijn boek. 


Op het scherm verschijnen enkele foto's van Jaap toen hij pas begon met zijn journalistieke werk. 

Leuk is ook de foto van Ahmed Aboutaleb uit zijn beginperiode als verslaggever (foto onder).

                                       

Aboutaleb is helemaal niets veranderd! En Jaap trouwens ook niet!

Jaap overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan zijn kameraad Ahmed.





Jaap en Ahmed vertelden heel open en bereidwillig over hun journalistieke ervaringen. Dank jullie wel! Het was een echt Rotterdams 'feessie' vanmiddag!

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...