HERFSTWANDELING IN RIDDERKERK, 17-10-2023.
Met bus 36 en bus 140 gingen Leitje en ik naar Ridderkerk. Bij halte Rijnsingel stapten we uit en liepen door de Donckse Velden naar landgoed Het Huijs ten Donck.
"Het oorlogsmonument in Ridderkerk is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die hier op 8 mei 1945 door de bezetter zijn doodgeschoten. De namen van de acht slachtoffers luiden: Antonia Arts, C. Berger, H. van der Berg, H. Groeneweg, R. de Groot, W.L. de Groot, D. Hobbel en L. Stolk.
Op 8 mei 1945 (drie dagen na de bevrijding) kregen leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten van de pas weer geïnstalleerde burgemeester Crezee de opdracht om Nederlandse vriendinnen van de bezetter op te halen in Bolnes. Tijdens een van de arrestaties raakte de jongen W.L. de Groot gewond aan zijn dijbeen. Omdat de arrestatieploeg (onder leiding van Van den Berg) op weg was naar Ridderkerk, werd besloten de gewonde jongen naar huisarts Berger te brengen, die aan de Donckselaan woonde. Om 21 uur stopde de arrestatiewagen voor de woning van dokter Berger. Terwijl de ploeg buiten stond te wachten, hield agent Van den Berg een auto an de Wehrmacht aan. De chauffeur was de Duitse officier Hans Günther, met naast hem zijn Nederlandse vriendin. Toen de twee werden aangehouden, reageerde Günther door met de claxon van zijn auto tientallen Duitse militairen en officieren te waarschuwen, die zich ophielden in villa's aan de Donckselaan. De gealarmeerde militairen gingen direct tot actie over. De arrestatieploeg was niet opgewassen tegen deze overmacht en enkele BS'ers sloegen op de vlucht om versterking te halen. De overige twee BS'ers (Dirk Hobbel en Aart Hooimeijer) zochten met enkele voorbijgangers een veilig heenkomen in het huis van de dokter. Toen de bezetter met een pantservuist het huis raakte, vluchtte iedereen, behalve de BS'ers, via de achterdeur naar buiten. De vrouwen en kinderen werden met rust gelaten, maar de acht mannen, onder wie dokter Berger en de gewonde jongen, werden voor de garagedeur opgesteld en een voor een neergeschoten. Vervolgens werden de lichamen naar de wachtkamer van de dokter gesleept en bedekt met een zeil. Tussen de doden lag Wim Kramer, die de fusillade overleefde doordat hij slechts in zijn gezicht was getroffen. Op een bepaald moment begon iemand in het huis die nog leefde te kermen. Dit bleek BS'er Dirk Hobbel te zijn. Een Duitse militair rende naar binnen en schoot hem alsnog dood. Antonia Arts, die samen met haar broer en vriend een wandeling maakte aan het einde van de Donckelaan, was het zevende slachtoffer. Waarschijnlijk vuurde een Duitse militair vanuit het bos een kogel op haar af."
"Het monument is onthuld op 8 mei 1947."
Bron: Gemeente Ridderkerk, oorlogsmonument (2), Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Het Reformatorisch Dagblad van 4 mei 2002, Het Herdenken in Beeld - een overzicht van oorlogsmonumenten in de provincie Zuid-Holland, samengesteld door Anton Waaslander (1995), Oorlogsmusea.nl.
Een blikvanger. Is dat een apparaat dat blikjes vangt of is dat een voorwerp dat je blik vangt?
Rotterdam in de verte.
Weer een blikvanger die een blik vangt.
Het was nog een paar minuten lopen naar de bushalte op de Rijnsingel. Bus 140 kwam meteen aanrijden toen ik aan kwam lopen! En op Kralingse Zoom kon ik zó in bus 36 stappen! Razendsnel thuis! Fijne herfstwandeling gemaakt - heerlijke zon en al een beetje fris!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten