zaterdag 29 januari 2022

ORGANIST GEERT BIERLING SPEELT OP HET DOELENORGEL IN ROTTERDAM, 29-01-2022.




Hoera, de culturele sector is weer open! Hoebeletoeboe  - danspasje!- en met snelle vaart naar De Doelen reizen, want na de zoveelste lange lockdown waarin alles dicht was, heb ik grote 'cultuurhonger'. We mochten weer naar binnen, EINDELIJK!!

Vandaag werd een gratis (!) orgelconcert gegeven door Rotterdams bekendste organist en stadsbeiaardier, Geert Bierling. Op het programma stonden werken van Bach, Telemann, Händel en Scarlatti: muziek die in de tijd van Bach geklonken moet hebben in Kaffee Zimmermann, een koffiehuis in Leipzig waar Johann Sebastian Bach iedere vrijdag concerten gaf met zijn gezelschap Collegium Musicum. 

Via de Grote Zaal kwamen we binnen nadat eerst onze QR code en gratis ticket werden gescand en onze ID kaart werd gecontroleerd. We moesten binnen onze mondkapje ophouden, maar in de zaal - op onze plaats - mocht de muilkorf af. 

Via de gangen met de mooie kroonluchters en hier en daar een beeldje liepen we de zaal binnen.


In de zaal waren de stoelen waar we NIET mochten zitten, gemarkeerd met een kleurig doekje. Het gaf de zaal een opgewekte aanblik.

Maar de plaatsen waar we wel mochten zitten (zonder doekje dus), waren schaars en vreemd ingedeeld.  Men kon vaak geen  "ander halve meter" afstand houden met de mede bezoekers op de rij voor je of naast je, terwijl de rij achter je helemaal leeg was. 

De zaal mag volgens de nieuwe corona regels voor twee derde deel gevuld zijn, maar vandaag was de placering voor twee derde deel juist verboden. 

Ik vraag me af of de leiding van De Doelen de nieuwe corona maatregelen wel goed  begrepen heeft. 

Maar niet getreurd, iedereen die het concert wilde bijwonen, kon naar binnen en uiteindelijk ook een plaatsje vinden. 

Het was voor het eerst dat ik het podium helemaal leeg zag. Het orgel was mooi verlicht.


Geert Bierling speelde prachtig. Het programma was gevarieerd: werken van Johann Sebastian Bach, Scarlatti, Händel en Telemann. Luchtig, zoals vroeger - op het moment dat Bach iedere vrijdag in Kaffee Zimmermann in Leipzig kwam. We hoorden ook de orgelbewerking van het vioolconcert BWV 1041 van Bach.

De 280 concertgangers hebben vandaag genoten van dit bijzondere orgelrecital. Op zaterdag 23 april aanstaande om 11 uur vindt het tweede (gratis!) orgelconcert plaats.  

Geweldig dat alles weer open is gegaan! Houden zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...