zondag 30 januari 2022

 BEZOEK AAN HET BELASTING & DOUANEMUSEUM ROTTERDAM, 30-01-22.





Ik had dit uitje uit de UIT AGENDA. Het leek me wel leuk om deze zondagmiddag even weg te zwijmelen bij de leuke trucs om de Belastingdienst op te lichten en de Douane om te tuin te leiden met de illegale producten uit het buitenland. We betalen immers allemaal veel te veel belasting naar ons gevoel. Toch?!

In het museum werden we op onze wenken bediend qua informatie over deze trucs en het ontstaan van de Belastingdienst. 

In de tijd van Alva, toen Nederland een poosje bij Spanje hoorde, werd er al een vorm van belasting geheven. Dat was toen al een zeer gehaat fenomeen. Tot halverwege de negentiende eeuw zijn er zelfs lijfstraffen uitgevoerd als men zijn belastingen niet betaalde. 

Spectaculair was de informatie van de FIOD, de opsporingsdienst van de Douane. Een gordel met kolibries onder de kleding werd ontdekt, alsmede ook veel koraal en drugs (vooral cocaïne). En ook dieren, zoals slangen. De smokkel van dieren was vooral te doen om de huiden. Daar werden bijvoorbeeld damestasjes van gemaakt. Leuke truc die de douane (helaas?) kent: een reiziger probeerde illegaal ivoor in Nederland binnen te smokkelen. Zijn truc bestond uit het feit dat hij het reçuutje van zijn koffer dat hoorde bij zijn ticket, weggooide voordat hij op Schiphol de douane passeerde. De douane zag dat hij het reçuutje weggooide en hield de man aan. Koffer openmaken, meneer! Ehhh, sleuteltje en reçuutje kwijt . . . . Oh, maar daar heeft de douane wel wat voor, hoor! Een algemene sleutel (loper) om koffers open te maken kwam tevoorschijn en open klikte de koffer! . . . . Tja, dan ben je er gloeiend bij! 

Het meest opvallende vond ik de leeuw. Er is een heuse illegale leeuw in beslag genomen. Deze leeuw staat tentoongesteld in het museum.



Het dier is vertegenwoordigd in het wapen van de Belastingdienst/FIOD, dus de inbeslagname van de leeuw op Schiphol is natuurlijk koren op de molen van de douanedienst!


Het Belasting & Douanemuseum  is te vinden in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, aan de Parklaan, vlakbij de gezellige Veerhaven met de busten galerij van Bekende Rotterdammers (Hoboken: een bekende reder, Van Beuningen: een ondernemer/werkgever in de haven, Van Rijckevorsel: meteoroloog/ ontdekkingsreiziger en oprichter Erasmusstichting, M. Mees: bankier, L. Jamin, directeur van een winkelketen). Hieronder enkele foto's uit dit mooie stadsdeel: 









Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...