vrijdag 28 mei 2021

 DIERGAARDE BLIJDORP IS WEER OPEN! OP KRAAMBEZOEK BIJ OLIFANTEN, 28-05-2021

Daar is hij dan! De baby olifant die ongeveer drie weken geleden geboren is. Het is een mannetje, zoon van Banka. De baby heeft nog geen naam. We mogen een naam verzinnen, schrijft de diergaarde in een mailtje dat ik vanmiddag kreeg.

Het was voor mij voor het eerst sinds half december 2020 dat ik weer in Blijdorp was. In december ging de tuin dicht door de derde lockdown en is vijf maanden dicht geweest. Het was zalig om weer in de diergaarde te zijn. Het weer was excellent: zon, zacht, nauwelijks wind. De tuin is momenteel alleen nog open voor abonnementshouders. De sfeer was uiterst relaxed. Behalve de mooie dieren heeft Blijdorp ook een prachtige bloemen - en plantencollectie. Het voorplein bij de oude ingang is helemaal verbouwd. De werkzaamheden zijn klaar. Onder het voorplein is een groot waterreservoir gekomen. Ook het flamingoverblijf is klaar. Er is een net gespannen. De vogels kunnen nu niet meer weg, maar hoeven niet meer geleewiekt te worden - het leewieken is ouderwets en dieronvriendelijk, dus het is fijn dat het leewieken niet meer hoeft. Ik mis alleen nog de bankjes bij de flamingo's. En het verblijf van de oehoe's heeft plaats moeten maken voor het nieuwe flamingoverblijf. Dat vind ik een beetje jammer! 

We moeten ijsberin Olinka missen. Zij had een tumor van 20 kilo in haar buik. De ijsberin was al oud. Ze heeft drie  mooie kinderen gekregen en opgevoed, dus ze was een succesvolle berin. Er is nu nog één ijsbeer in Blijdorp, een mannetje - Wolodja genaamd. Hij komt zo meteen in beeld, hoor! 

Leeuw Aapel is vorig jaar al gestorven. Hij was aan het kwakkelen. Op een gegeven ogenblik viel hij achterover en zijn gezondheid ging daarna zo snel achteruit dat ze hem moesten laten inslapen. Hij heeft wel drie mooie welpjes op de wereld gezet! De welpjes zijn inmiddels zo goed als volwassen en verblijven nog steeds in Blijdorp. Ze lagen vandaag te luieren. 

Ook mannetjesgiraf Banio is overleden. Dat was een lieve giraf en heeft voor veel nakomelingen gezorgd. Zoals Maartje. Die is goed gegroeid, zag ik vanmorgen. 

Verder een sterfgeval bij de gorilla's: Annette is gaan hemelen. Een oude gorilla die ook steeds meer aan het kwakkelen was, totdat het helemaal niet meer ging. 

We missen de dieren erg die ons ontvallen zijn! Maar er zijn ook veel dieren bij gekomen. Het baby olifantje is daar één van. Een schatje, hij doet het erg goed! 

Gaan jullie mee de tuin in?






















































Graag wil ik deze ronde door Blijdorp besluiten met een leuk dierenverhaal. Zojuist is bekend geworden dat oogartsen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een chimpansee hebben geopereerd. De chimpansee verstopte zich namelijk steeds onder een deken en hield vaak de handen voor zijn ogen. Dat was voor de verzorgers bij Stiching AAP waar hij was opgevangen, een teken dat hij iets mankeerde. Uit onderzoek bleek dat de chimpansee last van staar had en bijna niets meer kon zien. Operatie dus. Nadat de chimpansee uit narcose bijkwam, wist hij niet wat hij zag. Oh, zijn handen! Wat mooi! Is dat nou mijn verzorger? Jemig.....Zelfs op de televisie kon je zijn pretoogjes zien! Wat een success-story!

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...