woensdag 23 december 2020

WANDELING AAN DE ZAANSE SCHANS,  vrijdag 18-12-2020.



Direct toen Leitje en ik het station Zaandijk / Zaanse Schans uitstapten, roken we al de heerlijke en indringende geur afkomstig van de vele cacaofabrieken in dit gebied. Hier zijn van oudsher veel voedingsmiddelenbedrijven gevestigd - het is wellicht het oudste industriële gebied van Nederland. Naast de cacaofabrieken is ook Duyvis ("Duyvis voor als er een fuif is") gevestigd. En ook Koole Zeepziederij, bekend om zijn grote adelaar op het dak die van veraf te zien is.





Grootgrutter Appie Happie begon hier het eerste 'allerhande' winkeltje, geheel in stijl van de Zaanse Schans. 



Deze eerste Albert Heijn winkel is nauwelijks te vergelijken met de hedendaagse Albert Heijn XL filialen!

We liepen verder langs de prachtige molens.









We kwamen ook langs deze roosmolen, Hercules, genaamd. We volgden verder de dijk die ons door de polder voerde en kwamen op een gegeven ogenblik weer terug in de bewoonde wereld. 


Op de brug namen we afscheid van de Zaanse Schans en stapten bij het station weer op de stoptrein (sprinter), die ons rechtstreeks naar Rotterdam Alexander bracht.

Gezien de corona pandemie waren er vandaag nauwelijks toeristen. We hebben vandaag welgeteld één Aziatische meneer met fototoestel gezien, plus nog enkele lokale bewoners die hun hond uitlieten. Normaal gesproken loop je hier over de hoofden van de toeristen die bijna allemaal uit Azië komen. 

Ik vond het heel apart om de Zaanse Schans eens op zo'n stil moment te zien! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...