vrijdag 8 maart 2024

RONDWANDELING DELFT OP ZONNIGE DAG, 08-03-2024.


Leitje en ik maakten vandaag een rondwandeling door Delft. We waren eerst even naar Hofwijk geweest om mijn ouders te groeten. Ze zijn daar uitgestrooid op de strooiweide. Daarna gingen we door met bus 40 naar Delft. Daar aangekomen liepen we naar het Stads Koffyhuis om een pannenkoek te eten.



Een heerlijke "Waagpannenkoek" met appel, ijs, slagroom, stroop en poedersuiker . . . .


Ook Leitje smulde!


Delfts Blauw porcelein op het toilet. 



























De vroegere zusterflat en opleidingscentrum voor verpleegkundigen is thans algemene studentenhuisvesting.


Het hele complex van het Sint Joris Gasthuis (thans GGZ Delfland geheten) is vernieuwd. De verpleegpaviljoens waar ik vroeger werkte, zijn allemaal gesloopt. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe afdelingen gekomen. Alleen bovenstaand gebouwtje is blijven bestaan. Het is nu museum geworden.  

In mijn tijd waren, naast de wat nieuwere paviljoens, ook nog een aantal zeer oude paviljoens. Die waren ontzettend brandonveilig. Ik werkte op één van die oude paviljoens, een gesloten afdeling, dus de deur kon niet open voor patiënten. Het gebouw had een T-vorm met een slaapzaal waar de ramen hoog waren en niet open konden. In aparte kamertjes lagen ook nog patiënten- in hun eentje. Soms lagen ze in bed te roken. Via een smal trappetje naar boven kwam je als enige escape op de eerste verdieping, waar ook een gigantische afdeling gevestigd was. Als er brand zou uitbreken, konden de patiënten geen kant op. Een aantal patiënten hadden behalve hun psychiatrische problematiek ook nog een fysieke handicap. Zij konden moeilijk of soms zelfs helemaal niet lopen. Dan zit je 's nachts in je eentje in de nachtdienst. Bij brand zou het dan onmogelijk zijn om alle patiënten te evacueren. Het heeft mij toen menigmaal zorgen gebaard! Gelukkig is er nooit brand geweest, maar het is goed dat er aan die 'middeleeuwse' situatie een eind is gekomen!

We gingen het terrein op. Het terrein is nu vrij toegankelijk voor iedereen. Vroeger moest je langs de portier. Hij bediende een slagboom. Je kon destijds niet zomaar vrijelijk het terrein op en af. 

Alle gebouwen behalve 'het museum' zijn thans vervangen door nieuwe, moderne gebouwen. Er is een groot stuk bos aangelegd, waar sommige oude bomen behouden zijn gebleven. Helemaal links naast het bos is een soort tuincentrum met enkele geiten en varkens. Men kan er koffie drinken. Er staat een mooie pipowagen.








In de tuin met mooie koepeltjes, oude bomen, een soort beekje en hoogteverschillen.

















Een vrachtauto kwam balen stro brengen voor de varkens en de geiten.



Na het bezoek aan Joris en de uitspanning liepen we het terrein weer af en gingen via de Ternateweg, de brug over en langs de rand van het centrum terug naar het station. 





Een koningin Wilhelmina monumentje.

Koningsplein - foto boven. Toen ik nog op Joris werkte, stond hier het héle oude paviljoen, 'Joris Binnen'. Het was het oudste gedeelte van het Joris. Ik heb er nog gewerkt. Een bijna middeleeuws gebouw, maar wel gezellig! Het is in mijn tijd al afgebroken. Er zijn appartementen voor in de plaats gekomen.




Vroeger, in 'Joris Binnen' konden we de spirituslucht goed ruiken, vooral in de weekenden. 

Het meel voor de pannenkoeken in het Stadskoffyhuis wordt hier in molen De Roos gemalen.





Na deze fijne wandeling door Delft kwamen we weer aan bij het station, waar bus 40 ons weer mee terugnam naar Rotterdam, voor mij als gepensioneerde een gratis ritje!

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...