woensdag 21 februari 2024

BEZOEK AAN BLIJDORP EN LEZING OVER VERBOUWING VICTORIASERRE.

Op 11 februari 2024 woonde ik de winterlezing van de Vrienden van Diergaarde Blijdorp bij over de verbouwing van de Victoriaserre. Na afloop gingen Leitje en ik uiteraard nog even de tuin in. 

Ook op 19 februari 2024 gingen Leitje en ik op bezoek bij de dieren in Blijdorp. 

Hieronder een verslag van beide dagen.















Op 11 februari 2024 vond een winterlezing plaats voor de Vrienden van Diergaarde Blijdorp over de verbouwing van de Victoriaserre. De lezing werd verzorgd door Louwerens-Jan Nederlof, Oscar Vissers en Anna Feiner. 

De verbouwing zal in vier fasen verlopen. De Victoriaserre is vanaf het begin vooral een plek voor tropische planten. Op de tweede plaats wonen hier ook de dieren, zoals vogels. Daarom is allereerst de aandacht gevestigd op het beheren van planten. 

Ook op het gebied van vegetatie spant Blijdorp zich in om wereldwijd plantensoorten te beschermen. Het eiland Madagascar wordt als uitgangspunt genomen omdat daar de vegetatie heel erg bedreigd wordt. 

Over het algemeen is het beschermen van plantensoorten iets minder gecompliceerd (en daarom iets makkelijker) dan het beschermen van dieren. 

Wat betreft de verbouwing van de Victoriaserre wordt daarom allereerst uitgegaan van de planten. In de tweede plaats pas wordt gekeken naar de bescherming van de dieren. Eigenlijk gaat het in de Victoriaserre precies in de omgekeerde volgorde van in de rest van Blijdorp, want in Blijdorp zelf draait het voraal om de bescherming van dieren.



Als eerste betrad Anna het podium en vertelde over de vier fasen van de verbouwing. 
De koepel blijft behouden, maar de ruimte wordt wel grondig onder handen genomen, want onderhoud is dringend nodig. Het accent komt te liggen op licht, lucht en ruimte. 




Oscar kwam vertellen over de indeling van de nieuwe Victoriaserre. Hij liet zien hoe het eruit komt te zien.

En tenslotte gaf Louwerens-Jan Nederlof nog wat details over de bescherming van plantsoorten, waarbij de nadruk werd gelegd op vegetatie uit Madagascar. De Victoriaserre krijgt dus voornamelijk een Madagascars tintje.



Na afloop van de lezing kregen de drie sprekers een attentie van voorzitter Marcel Kreuger voor hun informatieve speech.

En wij ging nog even heerlijk de tuin in. De foto's van 11 februari 2024 en 20 februari 2024 worden in deze reportage door elkaar heen geplaatst.

Met de lezing over de Victoriaserre nog in ons achterhoofd beginnen we de fotoreportage hieronder met de Victoriaserre.














"Lovers Lane".




Kijk! Een baby vogel in een nestje, hoog in de boom! (foto boven en foto onder).







De balispreeuw is aan het zingen! Gekwetter!


We bekeken vogels en bloemen en we aten ons boterhanmetje op. Na het bezoek aan de Victoriaserre gingen we nog even buiten kijken op diverse punten in de tuin.






















De pas geboren baby bij de baardapen was nog binnen, dus die zagen we vandaag nog niet. 
Oh, wat had ik graag de baby willen zien! 
Maar we zullen de baby vast komende weken te zien krijgen als het wat warmer wordt!



De hele familie makaak zat lekker warm tegen elkaar aan. Ik telde er vier, maar toen ik mijn eigen foto nog eens goed bekeek in de vergroting, zag ik er vijf. Ehhhh. . . . . . nee, zes . . . . . . . 






Warm houden, onze kleintjes!









Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe woning voor de ibissen.





























Lekker zwemmen in het zwembad!








JEUK!!!!










En tot slot nog even naar Wishu, Lalana en Reena. 











"Lovers Lane" ? 






"Lovers Lane"?



















Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELING DE ESCH, SCHAARDIJK EN NESSERDIJK - ROTTERDAM, 18-05-2024. Onze wandeltocht vandaag beginnen we (Leitje en ik) in De Esch, bij de ...