dinsdag 29 augustus 2023

PROMOTIE VAN MARLOE VAN BERKEL OVER HEUPARTROSE, 29-08-2023. 

Vanmorgen promoveerde Marloe (Annemarie Ciska) van Berkel over het onderwerp HEUPARTROSE. Zij onderzocht het beloop van heupartrose bij patiënten gedurende tien jaar. Haar proefschrift heeft als titel: The course of hip oseoarthritis symptoms. From the first presentation to ten years follow-up (Het beloop van symptomen van heupartrose. Van de eerste presentatie tot 10 jaar later).

De promotiecommissie bestond uit: prof. dr. S.M.A. Bierma-Zeinstra (promotor), prof. dr. P.J.E. Bindels (promotor), dr. D. Schiphof (copromotor) en prof. dr. J.B.J. van Meurs, prof.dr. F.J.P.M. Huygen, prof. dr. J. Gussekloo (overige leden). De promotie vond plaats op gezag van prof. dr. A.L Bredenoord, rector magnificus van het Erasmus MC te Rotterdam. 

Marloe van Brakel werd bijgestaan door twee paranimfen, Ton van Brakel en Floor Smit.

Bij aankomst in het Erasmus MC Rotterdam liep ik in de hal onder de grote klok door. De wijzers van de klok worden voortdurend 'bijgeveegd' door twee virtuele schoonmakers (de blauwe stipjes op de foto). Dan met de lift naar het Onderwijs Centrum, waar ik nog heel even tijd had om bij een bekertje koffie van het mooie uitzicht (hoogste woontoren van de Benelux) te genieten.

Dan is het snel naar naar binnen bij de Professor Andries Querido zaal. Daar vinden altijd de promoties plaats.


De promotie van Marloe ging over Het beloop van symptomen van heupartrose.

Het promotiecomité van professoren en de promovenda, geflankeerd door twee paranimfen, werden door de pedel (geheel volgens protocol met een rinkelende staf  in haar hand) binnengeleid. De meeste leden van het comité waren in toga (enkele leden niet) en ook de pedel was in toga. Marloe droeg een prachtige oranje jurk.

De Rector Magnificus opende de bijeenkomst en diverse leden van het Comité daagden daarna de promovenda uit 'tot het uitwisselen van gedachten' (Dat klinkt heel academisch, echt als volwassenen onder elkaar die reeds in een team werken. De academische wereld is natuurlijk een niveau hoger dan de middelbare school waar je nog spreekt van 'examens'). 

Gedurende een uurlang heeft Marloe van Brakel rustig en zelfverzekerd de moeilijke vragen van de comitéleden beantwoord. 

Na 60 minuten kwam de pedel weer binnen met haar rinkelende staf: "HORA EST", riep ze - Het is tijd! De commissieleden gingen in een aparte ruimte boven in conclaaf om zich te beraden over het resultaat van Marloe (proefschrift en verdediging).

De aanwezigen in de zaal klapten voor de promovenda. Er volgde een moment om even te relaxen en om een praatje met elkaar te maken.

Marloe van Berkel (in het midden, in het oranje) en haar paranimfen, Ton van Berkel en Floor Smit.

De dame in het zwart/wit die we op de foto op de rug zien, is ondersteunend personeel. Zij gaf het drietal aanwijzingen waar ze precies moesten staan om straks de bul uitreiking in ontvangst te nemen en zij gaf de aanwezigen in de zaal aan wanneer ze moesten opstaan wanneer het Comité binnen kwam of naar buiten ging.

Rechts staat de geluidstechnicus.

Even de spanning van je af praten tijdens het moment dat het Comité elders in het gebouw in conclaaf was.

En na korte tijd werd het comité door de pedel weer de zaal binnengeleid (foto hieronder). 


Het moment was daar! De uitreiking!


Prof. dr. Sitta Bierma (de promotor van Marloe) nam de eed af bij Marloe, overhandigde Marloe de bul en hield een korte toespraak.


Eén van de Commissieleden hield daarna nog een 'laudatio' (een lofprijzing).


Een stralende Marloe tussen haar beide paranimfen.

En daarna, bij de Jubelzuil (op een etage hoger) een groepsfoto met familie en professoren van het Comité. De Jubelzuil (beetje doorzichtig) staat helemaal rechts op de foto.




Een stralende Marloe!



Cadeautjes werden uitgewisseld tussen professoren en promovenda.




Aangezien ik zelf artrose heb (heup, rug) ben ik lid van de Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging. Ik heb het bestuur van de vereniging beloofd dat ik naar de promotie van Marloe zou gaan en dat ik verslag zou doen. De leden van de P-AL zullen zeer zeker iets hebben aan deze informatie! Hieronder de samenvatting uit Marloe's proefschrift:




De Stellingen van het proefschrift (foto boven).

En de Samenvatting (foto's hieronder):






MARLOE: HARTELIJK GEFELICITEERD EN  HEEL VEEL DANK VOOR JE REUSACHTIG GOEDE INZET!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...