ALV REIZIGERSVERENIGING ROVER EN DAARNA RONDJE AMERSFOORT, 24-06-2023.
Op 24 juni 2023 vond de Algemene Ledenvergadering plaats van Reizigersvereniging voor Openbaar Vervoer ROVER in het Kadecafé te Amersfoort, vlakbij de oude Koppelpoort en het moderne Eemhuis.
Directeur Freek Bos (midden) en voorzitter Saskia Kluit (rechts) heetten ons welkom in de vergaderzaal van het Kade Café op het Eemplein. Enkele leden werden in het zonnetje gezet vanwege bijzondere verdiensten. Ook Walter Etty (penningmeester) deed verslag van de financiële situatie van de vereniging. Het gaat financieel goed met Rover, al is het jammer dat het ledental wat terugloopt (dat is overal bij verenigingen, behalve bij de Vereniging Vrienden van Diergaarde Blijdorp - daar is het ledental in corona tijd juist heel hard gegroeid door een succesvolle actie om Blijdorp te steunen toen de zoo dicht was in coronatijd). Rover is onlangs verhuisd naar een nieuw pand in Amersfoort (een kleiner maar comfortabeler pand). De samenwerking met de overkoepelende Mobiliteitsalliantie is opgezegd, omdat het morele rendement niet opwoog tegen de hoge financiële bijdrage. En verder is Rover druk in de weer met het zoeken naar oplossingen van klemsituaties in het openbaar vervoer in Nederland. Heel vaak met succes (zie foto hieronder)!
Na de huishoudelijke informatie en verantwoordingafleggingen gaven Martien Das (Senior Adviseur Duurzame Mobiliteit en Klimaatbeleid bij Rijkwaterstaat) en Mirjam de Bok (adviseur Mobiliteit bij Mobycon) uitleg over het centrale thema op deze ALV, Deelmobiliteit. Zij deden dat aan de hand van een aantal sheets. De deelmobiliteit wordt steeds belangrijker in de moderne samenleving, omdat dit heel vaak een aanvulling is op de bestaande openbaar vervoervormen en aangezien er momenteel een verschraling plaatsvindt van het openbaar vervoer (zoals bijvoorbeeld bezuinigingen: het wegvallen van haltes en lijnen, het minder vaak rijden van treinen en bussen - dit gebeurt vooral buiten de stedelijke gebieden van de Randstad).
Van de sheets heb ik foto's gemaakt, maar die vond ik bij nader inzien te donker om op mijn blog te publiceren.
Na de beide lezingen volgde een pauze en vervolgens gingen wij, leden, zelf aan de slag. In groepjes gingen we brainstormen over drie casussen van deelmobiliteit in het land met verschillende mogelijkheden van deelmobiliteit: auto, fiets, scooter, met name op tijden dat het openbaar vervoer stopt zoals 's avonds na 18 uur en in het weekend. Na een half uurtje discussiëren deelde elke woordvoerder van het groepje de uitkomsten mede voor alle aanwezigen in de volle zaal. Centraal bij alle drie de deelmogelijkheden stonden - samenvattend - de organisatie, financiering, juridische situatie, haalbaarheid, op de voorgrond.
Omstreeks 17 uur werd de vergadering afgerond met een informele borrel met een drankje en een hapje.
En daarna ging ik op eigen gelegenheid nog een rondwandeling maken door Amersfoort. Het was super lekker weer, de lichtval was prachtig en de sfeer was relaxed. Iedereen zat buiten op de gezellige terrasjes.
Het toeristische Keijlijntje met daarachter de binnenkomende NS dubbeldekker.
De Elleboogkerk, voorheen Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart, een neoclassicistische hallenkerk uit 1820. Voor die datum stond er al een kerk, gesticht oor de kapucijner pater Gabriël (1638).
In 2009 is de Elleboogkerk afgebrand, maar zij is gelukkig weer helemaal gerestaureerd.
Het Musica Mundo Rhythms of the World vond plaats van 23 tot en met 25 juni 2023 op het Lieve Vrouwe Kerkhof. Het was gratis bij te wonen maar een bijdrage werd op prijs gesteld.
De Onze Lieve Vrouwe Toren, of ook wel "Lange Jan" genoemd. Deze laat middeleeuwse toren is 98 meter hoog. Het is de op drie na de hoogste toren van Nederland. Er zitten 100 klokken in, waarvan zeven luidklokken. Heel bijzonder is de hal, want daar bevindt zich exact het middelpunt van Nederland! (Foto hieronder).
En dan is er natuurlijk ook nog die andere kerk, de Sint Joriskerk, een hofkapel uit het jaar 1200, met haar romaanse toren (foto hieronder).
Zo zoetjes aan gingen we weer terug naar het station om huiswaarts te keren. We kwamen nog langs een modern gebouw
waar een bordje bij staat:
Het oorspronkelijke gebouw is dus vervangen door een modern hedendaags kantoorgebouw (of wat het ook mocht zijn).
In gedachten ben ik even terug bij mijn oom, Jan Meulenbelt (overleden in 2011 op 90 jarige leeftijd) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat (het herbergen van Joodse onderduikers). De moffen kwamen erachter en namen hem gevangen in Kamp Amersfoort. Oom Jan heeft de oorlog gelukkig overleefd.
Even later stonden Leitje en ik op een viaduct. Onder ons de rails van de Kersenlijn die in 1886 al bestond. Het is een verbinding tussen Amersfoort en de Betuwe, vandaar de bijnaam 'Kersenlijn'.
En hiermee sluiten we in stijl de reportage af. De dag dat we voor het eerst deelnamen aan de Algemene Leden Vergadering van Reizigersvereniging voor Openbaar Vervoer, Rover.
Een dag vol aangename en informatieve programmapunten in een prachtige stad waar veel historie en nieuwbouw prima met elkaar samenleven en waar de sfeer heel relaxed is!
Amersfoort mag trots zijn op haar stad - heel terecht HET middelpunt van Nederland!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten