TWEE BOEKPRESENTATIES BIJ BOEKHANDEL DONNER - Rotterdam; 25 en 26 maart 2023.
Filosoof, taalwetenschapper en schrijver Wouter Kusters presenteerde vanmiddag, 25/3/23, zijn nieuwe boek Schokeffecten - Filosoferen in tijden van klimaatverandering.
Hij werd geïnterviewd door Marthe Kerkwijk, filosoof en programmamaker bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.
Marthe Kerkwijk (foto boven) en Wouter Kusters (foto beneden).
Tijdens deze boekpresentatie begon Wouter met het voorlezen van het begin van zijn boek om duidelijk te maken waar zijn werk precies over ging. Hij legde uit wat hij voelde toen hij besefte dat de klimaatveranderingen ernstige gevolgen hebben voor de aarde. Een rollercoaster aan gevoelens, zoals shock, paniek, angst, vertrouwen, optimisme viel hem ten deel. Hij merkte dat ook andere mensen met wie hij sprak, door deze heftige gevoelens werden gegrepen.
Als filosoof probeert hij deze gevoelens een plaats te geven. Hoe kunnen we omgaan met deze gevoelens? Hoe houden we ons staande? Zijn er oplossingen om het klimaat ten gunste te beïnvloeden zodat de aarde niet vergaat en dat we onze kinderen (nog) kunnen zien opgroeien?
Een oplossing heeft Wouter niet, maar hij probeert orde te scheppen in onze gevoelens. We moeten ons allereerst bewust zijn dat de klimaatsverandering een heftige impact heeft op de aarde. We moeten met onze emoties kunnen omgaan om te proberen de aarde leefbaar te houden. De filosofie heeft raakvlakken met de psychologie. Bij heftige situaties kan je vluchten, vechten of bevriezen - alle drie de reacties zijn normaal.Vaak zie je een combinatie van deze reacties en uiteindelijk komt het dan wel een keer tot een oplossing van het probleem, maar het is daarvoor wel heel erg belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen.
Natuurlijk is het klimaat niet het enige zware dossier dat mondiaal opgelost moet worden, maar het klimaatprobleem ligt apart, omdat het klimaat een andere oorsprong heeft dan sociale problemen zoals bijvoorbeeld de rassendiscriminatie en de genderproblematiek.
Ik vond deze boekpresentatie leerzaam, omdat het goed is om over deze problematiek met bijbehorende gevoelens eens filosofisch te overdenken en niet meteen met oplossingen te komen. Het is fijn te beseffen dat 'iedereen' worstelt met heftige emoties als het gaat om klimaatveranderingen en de bedreiging daarvan voor de aarde. Niemand is alleen wat dit probleem betreft; het is een collectieve worsteling met deze gevoelens en de moeilijkheidsgraad van oplossingen zoeken. En juist door die collectieve worsteling kan het wellicht ooit daadwerkelijk tot een oplossing komen.
Het was vanmiddag een ernstige boekbespreking met een sombere ondertoon. Maar het onderwerp was wel goed om over na te denken. En dat is nou net de bedoeling van het vak Filosofie!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boekpresentatie van Marianne Grootenboer, Het zinderen van de dagen, 26/03/23.
Een stralende en opgewekte Marianne Grootenboer stond vanmiddag in het middelpunt.
Marianne las voor uit eigen werk. Want ze heeft ook een dichtbundel geschreven.
Maar haar meest recente boek, Het zinderen van de dagen, is een nieuwe bundel van teksten, collages en tekeningen.
Jet Sol opende de middag
en Aleksandra Popovska zong liederen, onder andere Carmina Reveana, een muziekstuk van Peter Snoei met teksten van Gerard Reve. Aleksandra werd begeleid door Zoli Soos. Ze zong prachtig en de gitaarbegeleiding was ook heel mooi.
Daarna hield Jet Sol een interview met de schrijfster en de uigever - Pieter Kers.
De uitgever, Pieter Kers.
Anna Rottier droeg enkele gedichten voor uit haar eigen bundel Stil de liefde. Marianne Grootenboer was van mening dat die gedichten ook op haar zouden kunnen slaan.
En tot slot ging Marianne Grootenboer naar het café gedeelte van de boekenzaak. Ze liep naar een tafeltje om te signeren.
De aanwezige toehoorders hadden allemaal een consumptiebon gekregen en namen een heerlijk drankje naar keuze.
Het was een gezellige boekpresentatie in een ontspannen ambiance. Heel wat vrolijker dan de boekpresentatie van gistermiddag!
Ik neem mijn petje af voor Marianne Grootenboer. Wat ziet ze er nog jong uit voor haar 80 jaar en wat doet ze het goed voor haar leeftijd!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten