ALTIJD LEUK OM DIEREN TE ZIEN IN BLIJDORP! BEZOEKEN OP 03-03-2023 en 13-03-2023.
Het is leuk om even bij de giraffen in de stal te kijken! Wat is dit gebouw van de giraffen hoog, zeg! Veel hoger dan bij ons! Maar het is hier binnen leeg, want de langnekken lopen allemaal buiten! Nou, dan gaan wij ook maar weer naar buiten!
Reuzen waterlelie in de Victoriaserre.
De ouder spreeuwen vliegen in en uit om de kleintjes in het nestje op huisnummer 15 te voeden!
Met de gelada's gaat het prima. De drie baby's doen het heel goed! Ze worden steeds groter en zelfstandiger. Ze kiezen nu zelf de lekkere strootjes uit, maar ze gaan toch nog af en toe bij hun moeder op de rug tijdens verplaatsing, vooral als het mannetje er ineens hard aan komt lopen. Het mannetje bewaakt zijn territorium goed: wanneer één van de ganzen te dicht bij komt, jaagt hij hem weg. En de ganzen weten héél goed dat hij grote, scherpe tanden heeft!
Het is altijd goed zoeken om hem te vinden (groen op groen), maar vandaag was hij uitstekend zichtbaar.
Er is vandaag, 12 maart 2023, een lezing voor de Vrienden van Diergaarde Blijdorp in de mooi met bloemen versierde zaal in het Oceanium.
Remy Kroon van de botanische afdeling, is de spreker. Hij vertelt over bomen. In Blijdorp is een 'artische zone' (tussen de poolvossen en de ijsberen). Dit is het uitgangspunt voor de lezing. Voorzitter Marcel Kreuger opent de lezing en introduceert Remy.
We moesten het helaas doen zonder microfoon, want kapot. De toehoorders in de Haaienzaal kwamen daardoor vanwege de verstaanbaarheid bij ons in één zaal zitten.
Remy legde veel uit waarom bomen zo belangrijk zijn voor het leven op aarde. Mensen en dieren hebben zuurstof nodig en ademen koolzuur uit. Bomen doen het tegenovergestelde, die ademen koolzuur in en zuurstof uit. Het is ontzettend belangrijk dat bossen worden beschermd en dat de bomenkap moet worden tegengegaan Het Amazonegebied (oerwoud) levert veel zuurstof (20 %) maar de groengordel (de oerbossen) op het noordelijk halfrond (de toendra's in Europa, Rusland, noordelijk deel van de VS/Canada) levert nog meer zuurstof dan het Amazonegebied. De bossen vormen dus eigenlijk de longen van mens en dier. Met satellieten (NASA) worden de bossen en de bedreigingen daarvan in de gaten gehouden. Het is schrikbarend - en daardoor zorgwekkend - hoe de bossen achteruitgaan.
Aan de hand van dia's legde Remy het één en ander uit:
(De dia's zijn van Remy Kroon).
Na de interessante lezing ging ik met Leitje de diergaarde nog even in. We zagen een getande beuk in verband. Remy Kroon zorgt goed voor de bomen in Blijdorp!
Wijlen mijn vader zou huilend weggelopen zijn als hij dit tafereel zou zien. Maar het is wel de natuur: eten en gegeten worden! Blijdorp doet echt zijn best om de natuurlijke leefomgeving voor de inwoners zo goed mogelijk na te bootsen. Eén troost voor de arme zebra: het dier is een natuurlijke dood gestorven.
Naast de bijzondere vogels zoals de gieren, vliegen er ook van oudsher veel mussen rond in Blijdorp. Door hun 'gewoonheid' zijn zij bijzonder! Hoewel de mussen geen officiële bewoners van de diergaarde zijn, loopt het aantal mussen helaas achteruit door de verstening van de stadstuinen en - als gevolg daarvan - minder nestmogelijkheden. Dit is gebleken bij de jaarlijkse vogeltellingen door de Vogelbescherming. Hoewel . . . het tij van de ergste achteruitgang lijkt tegelijkertijd al weer iets gekanteld. In Blijdorp hebben de mussen het natuurlijk goed: veel struiken, bloemen en planten om zich in terug te trekken. En ze pikken op de terrassen lekker de gevallen broodkruimeltjes op en eten in de dierverblijven de voedselrestjes op die de dieren niet meer eten.
Voorjaar in de dierentuin!
Leitje en ik gingen nog een groetje brengen aan de gorilla's. Moeder Aya zat lekker met haar baby op de plank in de hoogte. En vader Bokito lag lui op het plateau. Hij weegt 222 kilo!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten