zaterdag 24 september 2022

BINNENSTE BUITEN FESTIVAL 2022 IN ZAANDAM, 24-09-2022.

Het televisieprogramma BinnensteBuiten (over lifestyle, inspirerende Nederlandse natuur, duurzame innovaties, tuinaanleg, mooie huizen,  bijzondere kookgerechten) dat bijna elke dag op de buis te zien is, organiseert ook een festival. De editie van 2022 vond plaats op het Hembrugterrein in het havengebied tussen Amsterdam en Zaandam. Een pendelbus van de organisatie reed tussen het festivalterrein en station Zaandam.






Het festivalterrein ligt in een in oud, in onbruik geraakt havengebied. De haven activiteiten in de omgeving zijn nog goed te zien! Er is zelfs een aparte aanlegsteiger. 







Het festivalterrein lag aan de Middenweg. Zijstraat 'Oliekoker' refereert aan vroeger, toen het gebied nog volop in bedrijf was met activiteiten van weleer.                                                                                

In één van de laatste uitzendingen was er iemand die een Amerikaanse schoolbus op de kop had getikt. Hij heeft de bus helemaal verbouwd tot 'woonbus' met huiskamer, keukentje, toilet en douchehokje. Hij heeft de gele kleur van de schoolbus veranderd in deze mooie kleur blauw. De eigenaar kan helemaal zelfvoorzienend overal naar toe reizen waarheen hij maar wil. De ultieme vrijheid en heel duurzaam!


Tuinspecialist Martin Stuger zag ik ook rondlopen (foto hieronder).                                                     



Vogelaar en ecoloog, Camilla Dreef hield een fascinerende lezing over vogels, met name de vogels in Nederland. Ze ging in op recente onderzoeken naar het gedrag bij trekvogels. Ze kon prachtig vertellen over onder andere de koekoek, de 'patatmeeuw', de lepelaar en de grutto. Vaak worden vogels geringd of met GPS achtige apparatuur gevolgd. Daardoor is er de laatste tijd veel meer kennis gekomen over vogels, hoe ze trekken, waar ze broeden, hoe de mens en de vogels elkaar beïnvloeden. 

En achter de kookplaat troffen we chef-kok Alain Caron aan. Met zijn bekende, zangerige Franse accent kookte hij de sterren van de hemel en liet de festivalgangers proeven wat hij aan het koken was. En dat deed hij op een leuke Franse guitige wijze.










En mevrouw kreeg ook een hapje!

Op het terrein kon je wat te eten kopen. Een patatje natuurlijk. Maar ook een lekker broodje kroket of een portie bitterballen bij de "Bitterballen Juwelier". 


Met een zeer vriendelijke lach schreef hij je bestelling op. Maar het duurde vanwege de grote drukte een half uur voordat je je broodje kroket/bitterbal in handen had. Helemaal niet erg, want het broodje was lekker - echt 'haute friture' -  en je kon even uitrusten van alle lezingen en kookdemonstraties.

Wilde je wat chiquer eten, dan kon je terecht in het gebouw tegenover de ingang van het festivalterrein. Daar was een restaurant gevestigd met de naam 'Kooksoof'. Ik wilde niet te veel missen van het festivalprogramma, dus ik ben alleen maar even binnen geweest om te kijken hoe het er daar uitzag en om een foto te maken (zie hieronder).

Chef-kok, Sharon de Miranda hield een voordracht over het "menu van de toekomst". Zij vertelde een mooi verhaal over hoe koeien soms veldbonen als bijvoeding krijgen, omdat die bonen zo eiwitrijk zijn. Tot verbazing van de boer met wie zij een keer een discussie had, wist zij dat veldbonen als diervoeding  tot mensenvoedsel te verheffen. Want die bonen smaken echt lekker, kwam Sharon te weten door haar eigen kookexperimenten! Dus waarom moeten we de eiwitrijke voeding via de koeien tot ons nemen als we die eiwitrijke bonen ook rechtstreeks kunnen consumeren? We sparen dan het leven van de koe; de productie is goedkoper en de voeding is net zo eiwitrijk!

Hieronder Sharon de Miranda op de foto.



Tuinvrouw Anne Wieggers gaf tips over de opbouw van een kleurrijke tuin of balkon. Ze ging de jaargetijden langs om voor elk jaargetijde een bloem/plant voor je tuin te kiezen. Zo krijg je het hele jaar meer kleur en variatie in je tuin. En het is ook heel goed voor bijen en insecten. Anne noemde onder andere de Helleborus. Die heb ik ook in mijn tuin en die bloeit inderdaad prachtig in de winter. Ze noemde eveneens krokussen die altijd mooi kleuren en die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten. Ze gaf het advies om de bloembollen bij een biologische kweker te kopen en NIET bij een tuincentrum, omdat een tuincentrum de bollen in verwarmde kassen laat opgroeien. Dan worden de bollen gekocht en gaan ze meteen de koude grond in. De krokussen komen dan niet op of sterven snel af. Anne gaf verder nuttige aanwijzingen hoe je bollen plant.

Hieronder Anne Wieggers op de foto.



Op het festivalterrein zagen we ook Theo-Bert Pot rondlopen, samen met tuinspecialist Martin Stuger (foto's hieronder: Theo-Bert met het bruine jasje en Martin Stuger met het geruite hemd en spijkerbroek). Theo-Bert is DE persoon om ingehuurd te worden voor kleuradvies/kleuren en trends in woningen.



En daar was boswachter Marieke Schatteleijn. Zij hield een vlammende lezing over de natuur. Ze ging in op de enorm positieve impact die de natuur heeft op het leven van de mens. Het is wetenschappelijk aangetoond dat verblijf in de natuur ons lichaam goed doet: het geeft rust aan ons lichaam en aan ons brein. De natuur is voor de mens een anti-oxidant, omdat de natuur ons immuunsysteem positief beïnvloedt en infecties vermindert. 




En Valentijn Carbo gaf in zijn voordracht een mooi overzicht over de geschiedenis van de indeling van onze woningen. In de middeleeuwen zagen de woningen er heel anders uit dan nu. Vroeger waren er geen kamers maar uitsluitend hele grote ruimtes die moeilijk warm te houden waren. Gangen, toiletten, keukens: die waren er niet in middeleeuwse woningen. 

Maar er is toch een actuele trend om huizen niet meer zo te versnipperen met kleine kamertjes. We gaan misschien weer een beetje terug naar de middeleeuwen. Tegenwoordig kunnen we de behoefte aan wat grotere ruimten toch ook weer makkelijk opdelen in kleinere ruimten door schuifwanden te plaatsen als dat tóch nodig mocht zijn. Een iets kleinere ruimte is makkelijker warm te houden, zeker met de gascrisis! Hieronder Valentijn op de foto.


En daar stond Ramon Brugman te koken! Zie foto's hieronder.









En chef-kok, Nadia Zerouali ging als allerlaatste koken met de restjes/ kliekjes van haar voorgangers. Een teken van duurzaamheid, want we gooien veel te veel eten weg en dat is nergens voor nodig. Nadia heeft ons couscous leren koken! Hartige en zoete couscous. En huhh, wat heb ik altijd couscous verkeerd klaar gemaakt! Ik deed de couscous huppa in het water, even koken en klaar is Kees! Nee, nee, nee, nee, nee, nee! - DOOD ZONDE! Couscous moet in een grote hoeveelheid worden klaargemaakt - men eet couscous met zijn allen, in een grote groep. Couscous moet worden GESTOOMD. En wel twee tot drie keer achter elkaar! En je moet beginnen om de couscous een beetje met olijfolie licht te 'kneden'. 

Toen ze klaar was, mochten we proeven. Heerlijk zacht, kruidig en goed op smaak! 

Dank je wel Nadia!

                                        






De officiële filmploeg van KRO-NCRV maakte filmopnamen van de kooksessie van Nadia.


Wat Nadia zojuist heeft gekookt, wordt opgeschept en uitgedeeld onder de toehoorders. Het smaakte heerlijk!


Nadia nog even met Ramon samen.


Het is 18 uur. Het festival gaat sluiten. De deelnemers die er nog waren, gingen huiswaarts. Het pendelbusje nam mij en Leitje mee naar het station Zaandam waar we op de sprinter naar Rotterdam stapten. 

We hebben een bijzonder fijne en geslaagde dag gehad! De lezingen waren uitstekend en de kookdemonstraties heel goed. We waren onder de indruk van de goede organisatie. Het geluid deed het goed: de sprekers waren prima te verstaan. Zelfs de toiletwagen was verzorgd met een bloemetje op de richeltjes. Het pendelbusje tussen Zaandam station en festivalterrein heb ik zeer gewaardeerd. De locatie was perfect: langs de Zaan met af en toe voorbijvarende schepen. We hadden echt nog een beetje 'haven' gevoel! De sfeer onder de festivalgangers was prima. Ik had echt een  'familiegevoel'. En het weer? Toen ik het natte festivalterrein opstapte, was het net droog geworden. En het bleef de hele verdere dag droog. 's Middags kwam zelfs de zon nog even door. Wel wakkerde de wind een beetje aan. De regencape bleef dus in het mandje van mijn rollator liggen! Top! Als ik evenwel tóch nog één minpuntje zou moeten geven . . . we moesten lang wachten bij de Bitterballenjuwelier - een half uur wachten is wel heel erg lang voor een broodje kroket! Maar dat is hem vergeven, want het festival was heel goed bezocht en de Bitterballenjuwelier had het ontzettend druk! Dus het wachten was helemaal niet erg!

Dank jullie wel KRO/NCRV en team van BinnensteBuiten voor deze fantastische festivaldag! 

Ik vind het ontzettend leuk dat ik de teamleden van BinnsteBuiten vandaag eens in het echie heb gezien!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...