dinsdag 14 december 2021

 BEZOEK AAN DIERGAARDE BLIJDORP, 12 december 2021.




De baby tapir groeit als kool! Ze is bijna twee keer zo groot geworden. Ze ligt heerlijk naast moeder Pooh te niksen. 

Het is nevelig in Rotterdam. De bovenste verdiepingen van de wolkenkrabbers hullen zich in een dikke, witte mist. Af en toe miezert het. Kortom: gewoon druilerig weer dat past in dit jaargetijde - de donkere dagen voor Kerstmis. Wij zoeken zoveel mogelijk de binnenplekjes van Blijdorp op. We zitten lekker te lunchen in de Victoriaserre en lopen daarna door de serre op zoek naar mooie fotomomentjes.



























Na Blijdorp gingen we op weg naar boekhandel Donner voor de boekpresentatie van drie schrijvers. Daarover kunnen jullie lezen in mijn vorige blog. 

Eigenlijk was er vanmorgen een winterlezing van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Die ging in fysieke vorm niet door, maar de lezing is online gezet en zou twee weken blijven staan, zodat de leden die vanmorgen al in de diergaarde waren, op een later tijdstip de lezing tóch nog konden meemaken. Dus op maandagavond, 13 december 2021, heb ik mijn computer gestart en ben ik naar het emailbericht gegaan van de Vrienden. Via een link werd ik daarna naar de lezing geleid. 

Kim Hartog kwam aan het woord. Zij is de vaste verzorgster van de okapi's. Sinds 1957 zijn er okapi's in Blijdorp. Deze dieren woonden eerst waar de leeuwen nu wonen, maar ze verblijven sinds 2015 in het nieuwe verblijf, de Congo. Kim vertelde dat de pas geboren baby voorlopig nog achter de schermen verblijft. De moeder is een wat wispelturig en schuw dier dat haar kindje heel goed beschermt. Kim laat het dier zo veel mogelijk vrij om zelf te bepalen wanneer ze haar kind in de grotere stal aan de bezoekers laat zien. Dat moment zal heus binnenkort wel eens komen! Okapi's zijn nestblijvers. Dit betekent dat de moeder haar kind lange tijd ergens onbeheerd laat liggen om voedsel te zoeken. Dit kan heel goed, want baby okapi's poepen de eerste 60 dagen niet en zodoende geven ze geen geur of sporen af, waardoor ze dus bijna niet te zien zijn in de dichte bosschages in de natuur. Als de baby roept, hoort de moeder dat direct vanaf een afstand en komt ze snel aan. In Blijdorp zijn er vijf okapi's. Er gaat er binnenkort eentje weg - richting Dubai. Het transport vindt plaats in een speciale transportkist. Het dier wordt van te voren getraind en verblijft dan veelvuldig in de kist die eruit ziet als een soort stal. Als het dier gewend is aan de reisbox, dan is de tijd rijp voor het vervoer. Op deze manier ondervindt een dier vrijwel geen stress. 
In Blijdorp is er één hengst, een lief dier dat heel geduldig is bij het dekken van de vrouwtjes. 
Okapi's eten hooi met niet sappige blaadjes met wat bloemetjes ertussen en rozenbladafval dat van een kweker afkomstig is. Ook krijgen ze wat brokken. 
Er zijn vier stallen in de diergaarde; deze stallen zijn alle vier nog op te splitsen.
De diergaarde in Antwerpen beheert het stamboek. 
In Blijdorp zijn er 39 okapi's geboren. Een enkele keer is er een okapi in onze diergaarde op doorreis. 
Onze dierentuin heeft het een tijdje zonder okapi's moeten stellen. Het oude verblijf waar ze vroeger woonden en waar nu de leeuwen verblijven, werd verbouwd en het geheel nieuwe okapi verblijf was in aanbouw. Daarom gingen de okapi's  tijdelijk naar Engeland. 
Okapi's zijn prachtige dieren, maar hebben wat gebruiksaanwijzing. Ze zijn heel erg lief en soms meegaand, maar ze kunnen ook nerveus zijn. Dan kunnen ze behoorlijk met hun voorpoten trappen. 
Om inteelt te voorkomen gaan okapi's nu naar dierentuinen buiten Europa, want Europa is 'verzadigd'.  Vandaar dat één van de okapi's binnenkort naar Dubai gaat. In de dierentuin dáár hebben ze nog geen okapi's; er gaat een verzorger mee om het dier gerust te stellen (vertrouwd gezicht) en om de verzorgers ter plaatse in te wijden in de juiste verzorging van het dier. 
De tijd is nog niet rijp om okapi's weer terug te zetten in hun oorspronkelijke gebied in Afrika. Er is nog te veel onrust met rebellen die okapi's stropen of ze doodschieten voor bushmeat
Bushmeat (wild vlees eten) is op dit moment een hype. 
Men gaat het terugzetten van okapi's pas in gang zetten als het rustiger is in Afrika.
Een okapi vrouwtje heeft iedere twee weken een cyclus. Als ze gedekt wordt en ze is bevrucht, dan duurt het minimaal 400 dagen voordat ze gaat bevallen. Het kan ook 410 tot 450 dagen duren. Dat is nooit met zekerheid te zeggen. Aan uiterlijke kenmerken is wel te zien wanneer de bevalling aanstaande is. De uiers worden bijvoorbeeld dikker. 

Kim beëindigt haar lezing en samen met Harold beantwoordt ze nog wat vragen over de Blijdorp dieren in het algemeen. 

De leeuwen en gorilla Bokito zijn genezen van de coronabesmetting. De verzorgers doen hun uiterste best om de coronabesmetting uit de diergaarde weg te houden. Het olifantenverblijf heeft een nieuwe deur. De olifanten kunnen nu zelf bepalen of ze naar binnen of naar buiten willen gaan. Maar 's nachts gaan ze naar binnen. Olifantenbul Nahim gaat naar Kopenhagen. Daar is hij beter op zijn plaats dan bij ons. Gorilla Nasibu, die 'op kamers' zit, gaat binnenkort op transport, al is het nog niet helemaal zeker wanneer dit zal zijn. De verzorgers van Blijdorp hebben een nieuw uniform! Niet meer bruin, maar zwart! Het bevalt goed. Gaan de krokodillen terug naar de Riviërahal? Neen, ze blijven wonen op de plaats waar ze nu zijn, in de krokodillenrivier. Er komt voorlopig geen mannetjes leeuw als vervanging van Aapel. Er vindt momenteel onderzoek bij de vrouwtjes leeuwen wat betreft hun genetische afwijkingen. Dus er wordt op korte termijn niet gefokt. De flamingo's doen het goed. Door de overkapping hebben ze geen last meer van vossen. Het dak van Amazonica heeft gebreken. Er wordt gewerkt om de klapperende flarden zeil beter vast te zetten. 
De volgende lezing is in januari, ook al weer - voor de zekerheid, wat betreft de corona maatregelen - online. Dan komt Erik Zevenbergen, de directeur van Blijdorp, ons bijpraten over wat was en wat komt.

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...