BOEKBESPREKING BIJ BOEKHANDEL DONNER, 12-12-2021.
Marcel Möring interviewt vandaag Sandra Langereis, auteur van Erasmus, dwarsdenker, Rob van Essen, auteur van Miniapolis en Midas Dekker, auteur van Wat loopt daar?
Marcel Möring komt binnen en introduceert de uitgenodigde schrijvers.
Als eerste wordt Sandra Langereis uitgenodigd voor een interview. Sandra is historicus, biograaf en schrijfster. Zij heeft een biografie geschreven over Erasmus. Tijdens het interview gaat ze in op de persoon die Erasmus was. De humanistische wetenschapper was een oneigenlijk kind, maar toch was bekend wie zijn vader was: een priester. Zelf wilde hij de bijbellezing terugvoeren naar de bron. Vanaf het eerste ontstaan van Christus tot aan het ontstaan van de boekdrukkunst zijn er vele handgeschreven kopieën gemaakt van de bijbel. Die handgeschreven kopieën hadden tot gevolg dat er voortdurend veranderingen kwamen in de teksten. Erasmus wilde de bijbel eigenlijk 'kuisen' van al die veranderingen. Dat was een heel werk, zeker in de tijd waarin Erasmus leefde, want de wetenschap stond toen nog in de kinderschoenen. Ondanks de kritiek vanuit kerkelijke kringen is Erasmus in zijn opzet wel geslaagd.
Rob van Essen, Miniapolis, is de tweede auteur die wordt geïnterviewd. Miniapolis is een roman. Rob vertelt dat hij geen vast schrijfproces heeft. Als hij begint, heeft hij wel enkele ideeën, maar hij laat ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen tijdens het schrijven. In zijn roman ontmoeten de werkelijkheid de onwerkelijkheid elkaar. Marcel Möring beveelt de roman van harte aan, want het is spannend!
De derde genodigde is de bioloog/schrijver Midas Dekker. Hij schreef Wat loopt daar? Hij houdt een pleidooi voor de herintroductie van de fysieke antropologie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de fysieke antropologie in onbruik geraakt; rassenonderscheid werd vanaf 1940/1945 teveel als discriminatie beschouwd. Maar eigenlijk is dat onjuist, beweert Dekker. Want als je een boekhandel als Donner binnen loopt, dan zie je kasten vol boeken over biologie - over diersoorten bijvoorbeeld. Er worden kenmerken opgenoemd: hoe de diersoorten eruitzien, hoe ze communiceren, waar ze voor komen, hoe ze 'wonen', wat ze eten. In het rayon 'biologie' zie je echter niets over DE MENS. Helemaal niets! Voor de mens moet men in de boekhandel bij het rayon 'gezondheid' zijn, dus met boeken over ziekten en hoe je die ziekten kunt laten verdwijnen. Het is toch vreemd dat er in de kast 'biologie' niets over de mens kunt vinden en als je over de mens alleen iets kunt vinden bij 'gezondheid'? Iedereen kan toch zien dat er verschillen zijn tussen mensen? Donker, zwart, wit, geel . . . . Als we het hebben over de kleur, dan zijn er zijn natuurlijk veel schakeringen tussen mensen, brengt Marcel Möring te berde, want er bestaan vele tinten donker, wit, geel, zwart. . . . Daar brengt u een mooie nuance aan!, repliceert Dekker. Want ieder mens is een partje en ieder mens als partje op zichzelf maakt één groot geheel: de mens. De fysieke antropologie als wetenschap heeft niets met discriminatie te maken! Want het heeft niets te maken met het oordeel dat het ene partje beter is dan het andere partje!
Na de interviews gaan de drie schrijvers hun boeken nog signeren.
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten