IMPRESSIE JUBILEUMBIJEENKOMST Poly-Artrose Lotgenotenvereniging, 04-09-2021.
Op 4 september 2021 vierde de Vereniging Poly-Artrose Lotgenoten haar twintigjarige bestaan. We werden welkom geheten door het bestuur van de P-AL in Het Oude Magazijn 'de Wagenwerkplaats', vlakbij het station van Amersfoort. Er stond koffie/thee klaar met lekkere zoetigheidjes.
Om half twaalf opende voorzitter Etty Kruiswijk de bijeenkomst met een welkomstwoord. Het gaat goed met de P-AL: het is een volwassen vereniging met een kleine duizend leden: er komen regelmatig complimenten binnen over de expertise en het tijdschrift vol praktische informatie, alsmede ook over de lezingen. Steeds meer wordt de P-AL geraadpleegd, niet alleen door artrose patiënten zelf, maar ook door artsen en andere zorgverleners. Er zijn veel felicitaties binnengekomen voor het jubileum.
Het oudste lid (94 jaar) en het jongste lid (39 jaar) werden speciaal welkom geheten. Het oudste lid kon door de hoge leeftijd niet komen, maar het jongste lid werd even op het podium in het zonnetje gezet.
Er volgde een interview met Margreet Lagendijk. Zij was er vanaf het begin bij. Het interview vond plaats via de Zoom videoverbinding, omdat Margreet in Frankrijk woont. De geluidskwaliteit liet wat te wensen over, maar we zagen haar wel goed in beeld. Het gaat goed met Margreet en de P-AL ligt haar nog steeds na aan het hart.
Hierna volgde een lezing van Prof. Hans Bijlsma, reumatoloog van het UMC Utrecht. Hij is in het verleden verbonden geweest met de P-AL als adviseur. Ook hij memoreerde de indrukwekkende groei van de vereniging. Op dit moment verricht hij werkzaamheden als vaccinatiearts bij de GGD, maar hij heeft een brede kennis van reumatologische aandoeningen, zoals artrose. Hij vertelde dat artrose zich in verschillende gedaanten kan voordoen. Ieder mens is anders en iedere vorm van artrose is daarom óók anders. Het is belangrijk dat bij elke artrosepatiënt een doelgerichte, geïndividualiseerde behandeling plaatsvindt. Die behandeling kan breed zijn: fysiotherapie, ergotherapie, reumatologie, psychologische hulp, orthopedie. Wat de laatste medische specialisatie betreft geeft Hans Bijlsma aan, dat het accent ligt op het proberen een operatie te voorkomen door eerst andere therapieën in te zetten. Soms is een operatie wel degelijk noodzakelijk. Wat voor persoon A effectief is, is voor persoon B juist onproductief. Qua onderzoeken is er vandaag de dag veel mogelijk. Röntgenfoto's en MRI scans geven een nauwkeurig beeld van de artrosesituatie (bot, kraakbeen, ontstekingen). Accent in de behandeling van artrose ligt op het zo gezond mogelijk houden van het individu en om de (energie) reserves te behouden. Artrose is geen homogeen ziektebeeld. Jonge kinderen hebben zelden de handicap. Het komt echter wel vaak voor dat, als men actiever is in zijn jeugd, men later klachten krijgt. Zeker bij mensen die heel hard werken - waarschijnlijk bedoelt prof. Bijlsma mensen die jarenlang een zwaar fysiek beroep hebben gehad. De leeftijd speelt zeer zeker ene rol bij het ontstaan van artrose, maar ook hoe je je gedraagt gedurende je leven. Soms spelen ook andere factoren een rol, zoals voeding. Het is belangrijk om gezond te eten en om fysiek actief te blijven. Prof. Bijlsma gaat verder nog in op het aantal medische facetten: het kraakbeen kan beschadigd raken na bijvoorbeeld een trauma (val). Een kniedystractie of energing wordt soms dan door de arts voorgesteld. Bijlsma roept op om je gezonde verstand te gebruiken. Meteen als een bezetene de marathon gaan lopen als je (recentelijk) een blessure hebt opgelopen is onverstandig. Je meniscus laten weghalen raadt Bijlsma af. Bij osteoporose zijn er speciale behandelingen nodig. Ook hier is maatwerk op zijn plaats. De behandeling van ontstekingen kan artroseklachten tot rust brengen. Prof. Bijlsma legt het verschil uit tussen koude en warme ontstekingen. Warme ontstekingen bevinden zich op de plaats zelf van de klachten; koude ontstekingen geven ergens anders in het lichaam klachten. Zo kan een infectie in het buikvet bijvoorbeeld artroseklachten in de handen geven. Pijnklachten: er is een therapie ontwikkeld om antilichamen bepaalde pijnzenuwen stil te leggen, waardoor de pijnklachten minder hevig worden.
Na deze interessante lezing volgde het betoog van Annemiek de Crom. Zij viel in voor een spreker die ziek geworden was. Annemiek werkt als langste adviseur bij de P-AL en heeft het voorkómen van uitval van artrosepatiënten op de werkplek in haar expertise. Annemiek is van oorsprong fysiotherapeut en werkte bij Defensie. Door artroseklachten kon zij dat werk op den duur niet volhouden. Zij heeft gespecialiseerde trainingen gevolgd en is thans bij de P-AL werkzaam als coach. Zij adviseert artrosepatiënten op het gebied van klachtpreventie op de werkvloer om uitval te voorkomen. Zij weet alles van de wettelijke maatregelen op het gebied van ziekteverzuim in bedrijven. Hoe houd je mensen met artroseklachten aan het werk? Op de werkvloer gaat het om conflicten vermijden. Daarbij speelt een goede communicatie een rol tussen leidinggevende en werknemer met artrose. De leidinggevende moet bijvoorbeeld goed op de hoogte zijn van wat de werknemer wel en niet kan. Ook de collega's van de werknemer moeten weten wat er speelt, zodat de werknemer met artrose soms even kan worden ontzien. Annemiek geeft een mooi voorbeeld. Een werknemer met artrose kon het werktempo aan de lopende band niet bijhouden. Oplossing: de snelheid van de lopende band een beetje lager zetten. Heel simpel eigenlijk! De artroseklachten verdwenen bij de werknemer in kwestie, maar óók de gezonde collega's vaarden wel bij het verlangzamen van de lopende band, omdat die lopende band voor hen eigenlijk eveneens te snel stond afgesteld. De werksfeer verbeterde op slag! Annemiek de Crom is bereikbaar onder het telefoonnummer: 06-505 555 26 en via de mail: info@annemiekdecrom.nl.
Er volgde een heerlijke lunch die we in een zakje kregen aangeboden (twee broodjes, een flesje appelsap en een grote banaan). Veel deelnemers aan deze dag gingen lekker even buiten in de zon zitten. Er was volop gelegenheid om op het voormalige terrein van het spoor rond te lopen.
Na de lunch volgde een theateroptreden van Tjerk Ridder uit Utrecht. Hij werd begeleid door Jochem op de keyboard. Zijn theatershow Trekhaak gezocht is op de Wereld Expo in Shanghai in première gegaan en heeft daar hoge ogen gegooid. De act ging vanmiddag over zijn belevenissen tijdens zijn reis van Utrecht naar Instanbul als lifter in een camper, zonder auto. Hij wisselde liedjes af met verhalen. En dat waren spannende, en vaak ook ontzettend kolderieke verhalen. De boodschap uit zijn theatervoorstelling? Je hebt anderen nodig om verder te komen! Deel je kennis, je hoop en je enthousiasme met anderen! Realiseer je dromen, toon moed en daadkracht om je dromen te bereiken. Soms maak je voor jezelf een vooropgezet plan en dan verloopt het helemaal anders. Stap eens af van die vooropgezette denkbeelden. Overwin je angsten, want een situatie is soms heel anders dan je denkt!
Na deze energie gevende voorstelling was er nog een gezellige borrel. Bij het afscheid kregen we een leuk cadeautje mee naar huis: een soort digitale 'stappenteller'.
Het was een stralende dag vol hoogtepunten!
Hieronder mijn foto's van de ontzettend leuke ambiance waarin de bijeenkomst heeft plaatsgevonden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten