dinsdag 23 februari 2021

VERVOLG WANDELTOCHT DEN HAAG, 22-02021

Vandaag: Scheveningen - Den Haag Centraal via Noordkant.

Onder begeleiding van een omfloerst zonnetje (Afrikaans Saharazand in de bovenlagen van de lucht was de oorzaak van het tegenvallende zonlicht) begon ik met pluche beer Leitje op de rug in Scheveningen waar tramlijn 9 ons afzette bij Nieuwe Parklaan, twee haltes vanaf het Kurhaus. Het Kurhaus en de Boulevard zijn ons overbekend en we zijn er eergisteren, na de heen tocht langs de Zuidkant, ook nog geweest, dus we konden nu meteen de Nieuwe Duinweg inslaan voor het vervolg van onze wandeltocht. Al heel snel kwamen we door de Nieuwe Scheveningse Bosjes, waar de paden behoorlijk heuvelachtig waren en waar we een prachtig sneeuwklokjesveld tegenkwamen.

Op een gegeven ogenblik liepen we het bos weer uit en kwamen bij het Pompstation Weg. Hier is het "Oranjehotel" gevestigd, de bijnaam voor de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Deze PI is nog steeds in gebruik, maar heeft haar bijnaam te danken aan het feit dat er tijdens WOII veel verzetsstrijders gevangen hebben gezeten. 

Al snel na het Oranjehotel kwamen we bij de rand van de duinen van de Waalsdorper Vlakte. We gingen de duinen niet in maar liepen een heel stuk langs de rand. We zagen in het begin het mooi onderhouden gebouw van Wittebrug - Pompstation, een vroegere halte aan de spoorlijn Scheveningen - Rotterdam-Hofplein. Deze spoorverbinding was de eerste geëlektrificeerde spoorlijn van ons land, zo meldde de beschrijving van de NS wandelroute. De spoorlijn tussen Scheveningen en Voorburg is in 1953 opgeheven, omdat de lijn niet rendabel was.

Het stuk langs het hek dat het pad scheidde van het duingebied, lag een beetje hoog en het was daardoor fijn lopen, hoewel het hek zelf erg saai was. Er was zelfs prikkeldraad bovenop. Waarom toch??
Het pad kwam uit bij een saai kruispunt waar ontzettend goed beveiligde bedrijven van, onder andere, TNO stonden. We liepen langs het strenge TNO gebouw; het pad daarna werd meteen weer vriendelijker van karakter. 

En kijk nou toch eens... .

De onderste foto is een uitvergroting van een stukje weg op de foto er boven. Het is een padden - en kikker ecoduct! Het is in feite een verdiepte geul in het wegdek waardoor heen padden en kikkers tijdens de trek doorheen kunnen gaan zonder aangereden te worden door de fietsers. Dat is nog eens natuurvriendelijk! Heel sympathiek! Ik had nog nooit zoiets gezien! Ik hoop alleen wel dat padden en kikkers hun ecoduct kunnen vinden in hun hormonale hectiek van het voorjaar! Maar dieren zijn vaak intelligenter dan we denken, dus als ze het eenmaal gevonden hebben, dan zijn ze er snel aan gewend aan waar ze moeten zijn!

We liepen verder en namen het fietsviaduct over de Noordelijke Randweg. Al snel daarna kwamen we in het: 

En we liepen vervolgens over mooie slingerpaadjes, het rood-witte vignet volgend:

We zaten op witte bankjes en gingen eveneens witte bruggetjes over. We genoten van doorkijkjes met waterpartijen. Theeschenkerij IJgenweis was natuurlijk dicht vanwege de corona maatregelen. We liepen verder en tussen het landgoed Clingendael en het Haagse Bos kwamen we menige krokussen tegen.




Na landgoed Clingendael kwam al heel snel het Haagse Bos, waar Paleis Huis ten Bosch gevestigd is, de huidige woning van koning Willem Alexander en zijn gezin. Het paleis in renaissancestijl (met een latere, barokke, gevel uit 1734) is in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Prins Frederik Hendrik en was een geschenk voor zijn echtgenote Amalia van Solms. 

We liepen het chique bos verder door en kwamen een mooi houten beeld tegen. Toch nog een beetje 'Vos in tuin', met een knipoog naar de Vos in Tuinstraat in het centrum waar we eergisteren doorheen kwamen.

Ik moet even iets duidelijk stellen! Het is een bekend feit dat Willem Alexander zijn Maxima op de Hofvijver ten huwelijk heeft gevraagd. De Hofvijver staat bij mij bekend als het water bij de regeringsgebouwen en het Torentje/Mauritshuis in het centrum. Dus ik veronderstelde dat WA op deze plek aan zijn Maxima had gevraagd om zijn vrouw te worden. Neen, dat was dus niet hier! De vijver achter het Paleis Huis ten Bosch (zie foto hieronder) heet óók Hofvijver. Het was dus HIER, op deze plek, dat Willem Alexander zijn huwelijksverzoek aan Maxima heeft gedaan! Verwarrend hoor, die twee verschillende waters met dezelfde naam!

Met deze foto van de Hofvijver bij Paleis Huis ten Bosch beëindigen we onze wandeling. 

Bij het Centraal Station, even verderop, aanvaardden we onze thuisreis per metro terug naar Rotterdam.

We hebben genoten van deze wandeling in koninklijke sferen, de afwisselende perspectieven, de prachtige sneeuwklokjes, de vrolijke krokussen in bloei en de kwetterende vogels in de bomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...