zondag 21 februari 2021

NS WANDELING DEN HAAG - SCHEVENINGEN, 20-02-2021 (Eerste deel).

Deze NS wandeltocht is in totaal 19 kilometer lang en gaat van Den Haag CS via de zuidkant naar Scheveningen (Kurhaus) en vervolgens via de noordkant terug naar Den Haag CS. De wandeltocht is prima in twee delen te lopen. Vandaag het eerste deel.

Met Leitje op de rug ging ik met de metro (RET) naar Den Haag Centraal. Hier begon meteen onze wandeltocht. Het eerste stuk van acht kilometer naar Scheveningen via de zuidkant. 

De route voerde ons meteen langs politiek Den Haag: het Binnenhof, het 'Torentje' van de Minister President,  Museum het Mauritshuis, de Hofvijver.



Volgens de beschrijving van de NS wandeling is de Hofvijver oorspronkelijk een duinmeertje, gevoed door de Haagse Beek. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen. Vorige week werd er nog door vele mensen volop op geschaatst (en door het ijs gezakt!). 

Je komt het Binnenhof op via een stenen poort met een rood leeuwtje. De Leeuw is een nationaal symbool. De stad Den Haag heeft een eigen wapen waar zowel de Leeuw als de Ooievaar op vereeuwigd staan. Sinds Napoleon is de ooievaar als symbool van  'Geluk en Voorspoed', 'Vrede en Recht' officieel in het stadswapen van Den Haag gekomen, maar reeds in de middeleeuwen was de vogel op stadsafbeeldingen te zien. Tegenwoordig staat een ooievaartje op veel richtingsaanwijzingen.


We liepen verder langs de Gevangenpoort, de Kneuterdijk en het Paleis Het Lange Voorhout. Even voorbij Hotel des Indes liepen we een straat in die luistert naar een heel oude, romantisch klinkende naam: "Vos in Tuinstraat": 



Niet lang daarna kwamen we door de Sophialaan, op het Plein 1813, door de Laan van Meerdervoort en de Scheveningse Weg. Aan de Sophialaan zijn een aantal ambassades gevestigd, onder andere de Canadese ambassade, waar ik vroeger wel eens heb meegedaan met demonstraties van Bont voor Dieren tegen het afslachten van zeehonden. De Sophiastraat heeft mooie, oude bomen.


En daar komt het Vredespaleis in beeld, waar internationaal recht wordt besproken!


Op het plein vóór het Vredespaleis staan twee mooie stenen banken.



En staat daar ook de World Peace Flame (The World Peace Pathway):



We kwamen langs café De Oude Tol, waar we vanwege de coronamaatregelen 'afhaal koffie' met boterkoek kochten die we buiten op straat op een muurtje lekker hebben verorberd. Daarna begon een mooi stuk Scheveningse Bosjes. Op dit traject staan diverse watertappunten. Handig in de zomer tijdens warm weer! Het gebied hoorde vroeger tot het jachtterrein van de graven en veranderde later in een prestigieus park. In 1910 zijn de Corsicaanse dennen gepland. Er wonen veel vogels en vleermuizen. De Nieuwe Scheveningse Bosjes zijn gepland in de jaren 30 van de twintigste eeuw als werkverschaffing voor werklozen. De Duitsers hebben in de oorlog de bomen gerooid maar toen het weer vrede was, is het gebied opnieuw ingepland. 
Op een gegeven moment liepen we het bos uit, kruisten een drukke weg en kwamen we langs het Indië Monument, bekend van de jaarlijkse herdenkingen op TV.



Na het Indië Monument kwam een mooi stuk met water en een prachtig perspectief met hoogteverschil.


In het water een nog jonge zwaan die voortdurend onderdook om wat lekkers op te halen.



We liepen naar boven, kwamen langs de 'Belvedere' en gingen het Westbroekpark in, waar een groot gazon zich voor ons uitstrekte met - in de verte - de contouren van Scheveningen. Zoals bijna overal kwamen we ganzen tegen. Even verderop gezellige bankjes met kinderspeelplekjes.


En ja, daar kwam toch echt Scheveningen dichterbij! Eerst het Circustheater met een aantal mooie beelden op het pleintje ervoor.





Herkennen jullie wie er op het beeld staan? 

Wim Kan is in 1911 geboren in Scheveningen, vandaar dat hij hier met zijn vrouw Corry Vonk vereeuwigd is!

We zijn nog even de Boulevard opgelopen in de hoop een 'lekker visje' te eten, maar het was zo enorm druk dat we alleen even op een stenen muurtje ons Wasa crackertje hebben opgegeten. Het 'visje' houden we nog te goed voor een volgende keer als de corona maatregelen een beetje versoepeld zijn. 
We stapten op tramlijn 9 in de richting van het centraal station en zagen vanuit de tram een enorme politiemacht van honderden agenten in uniform met getraliede busjes en galopperende paarden op het Malieveld. Zelfs voor de ingang van het station stond een rij agenten van de mobiele eenheid dreigend en vol machtsvertoon. 
Tja, ook dit hoort bij de Residentie en het democratische recht om te demonstreren! 
Ik sluit af met twee foto's van onze  koninklijke voorjaars wandeltocht. 
Graag neem jullie zeer binnenkort mee op onze tweede helft door Den Haag (noordelijke wandelroute): 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

BEZOEKEN AAN DE ROTTERDAMSE DIERGAARDE BLIJDORP - 05 en 12 mei 2024. De waterlelie in de Victoriaserre begint weer te bloeien. En ook die mo...