zaterdag 27 februari 2021

WANDELTOCHT HAASTRECHT - SCHOONHOVEN (Floris V Pad), 26-02-2020, 10 km.

Vanuit de trein tussen Rotterdam en Utrecht zie ik altijd de stadjes Haastrecht, Goejanverwelle en Schoonhoven in de verte. Ik ken het gebied wel door eerdere, georganiseerde, wandeltochten. Ik had zin om weer eens wat voetstappen te zetten in dit mooie landelijke gebied. Hoewel Disiderus Erasmus in zijn tijd heel anders over dacht over de schoonheid van dit gebied. De beroemde humanistische filosoof verbleef  als student van 1488 tot 1493 in een klooster aan de Steinse Dijk (vlakbij Haastrecht) en schreef in zijn Memoires over Haastrecht: "De plaats was zo stinkend en ongezond, dat er qualyk koeyen, laat staan zoo een teer mensje als ik, konden aarden".

Ik vraag mij af wat Erasmus zou zeggen als hij in ons tijdperk met onze moderne natuur - en cultuurbelevingen zou hebben geleefd. Zou hij nog dezelfde mening van vroeger zijn toegedaan als hij vandaag een keertje met ons zou meewandelen? 

Tussen twee haakjes: het klooster waar Erasmus verbleef, is helaas in de zestiende eeuw afgebrand. Er staat nu een boerderij op de plaats van dat klooster. In die boerderij schijnt volgens de informatie van de routebeschrijving van het Floris V pad een Erasmuskamer ingericht te zijn. 

Haastrecht is een stadje dat werkt aan zijn bekendheid en doet dat via informatieborden langs de weg.



We zijn ondertussen het stadje uitgelopen en nemen het verharde voetpad langs de Vlist, richting Schoonhoven. De zon scheen heerlijk in het gezicht en we (pluche beer Leitje en ik) hadden het zelfs warm. We genoten van de vergezichten en schitterende boerderijen langs het riviertje, de Vlist.












Bij de Vlister Hoeve is een melktap. Voor 50 cent kan je hier melk, koffie, flesje fris of stroopwafel krijgen - muntjes gewoon in een bakje doen. En er is zelfs toilet! 




Dit is de Prinsenmolen in Bonrepas. Is dit het 'nette' woord voor het dialectische 'Boenderpas' of een verbastering van de Franse uitdrukking 'Bon repas' in de Napoleontische tijd toen Napoleon hier een goede maaltijd zou hebben genuttigd?

En dan komen we aan in Schoonhoven.


Schoonhoven is de stad van de zilversmeden. Maar ook het carillon van het Stadhuis is mooi qua gebouw en qua getingel.

Wandelend op de Dam en op de Haven kwamen we in contact met een wreed en luguber detail uit Schoonhovens geschiedenis:


Niet alleen in Oudekerk aan den IJssel staat een Wilhelmina Boom, maar óók in Schoonhoven staat er eentje: 



Na een lekker patatje op een bankje gingen we terug naar de bushalte, waar de bus ons na zes minuten terugbracht naar Rotterdam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LEZING: DIRECTEUR KOMT DE VRIENDEN VAN BLIJDORP BIJPRATEN, 12/01/2025. De directeur van diergaarde Blijdorp, Eric Zevenbergen (tegenwoordig ...