ALGEMENE LEDENVERGADERING REIZIGERSVERENIGING ROVER, 17-05-2025.
In Amersfoort vond op 17 mei 2025 de Algemene Ledenvergadering plaats van Reizigersvereniging ROVER. Het thema was vandaag: INCLUSIE. Het gaat met name over de ervaringen van reizigers met minder zichtbare problemen waar reizigers tijdens het reizen mee te maken krijgen.
De ALV begon om 13.00 uur in het KadeCafé aan het Eemplein, dus ik had 's morgens nog alle tijd om een rondje door de stad te lopen:
Bij aankomst op het Centraal Station van Amersfoort zagen mijn pluche beer Leitje en ik dit mooie glas-in-lood raam bij de uitgang. Het is een raam om het 175 jarige bestaan van het spoor te gedenken. Nu wij in Amersfoort waren om te praten over het openbaar vervoer waar de trein deel van uitmaakt, was dit raam wel heel toepasselijk! Amersfoort is een belangrijk spoorknooppunt, één van de belangrijkste van het land. De stad ligt überhaupt in het centrum van het land. Als je de Onze Lieve Vrouwe toren binnengaat, zie je op de grond een markering dat zich precies dáár het centrum van het land bevindt.
Kunst op het Stationsplein.
Vanaf het station naar het centrum is er om de paar meter gepijld! Verdwalen is daardoor uitgesloten! Maar waarom er alleen maar een meisje op staat, is mij onduidelijk.
Amersfoort wordt beschouwd als de groenste stad van Nederland. Wat zeg ik? Van Europa!!
In Amersfoort is de schilder/kunstenaar Piet Mondriaan geboren. Dat zal iedereen weten ook!
De Grote Kerk.
De Observant, vroeger het stadsklooster, nu een zalencentrum. De vorige keer hebben wij bij de ALV van Rover hier vergaderd.
Mooi groen straatje!
Mondriaan ja! Daar ontkom je niet aan in Amersfoort!
Toeristentreintje.
In de verte de Elleboogkerk.
Een kei! Amersfoort wordt ook wel "Keistad" genoemd.
Mooi pand! (fpto boven).
Het pand waar platenzaak Velvet in zit, heeft een mooie gevel (foto boven).
De mooie, oude gevel van museum Flehite.
De Koppelpoort, gezien vanuit het centrum. Het is een dubbele stadspoort. Een 'coppel' was vroeger een gemeenschappelijke weide/gebied.
De Koppelpoort, als je de stad binnenkomt.
Sluisje vlakbij de Koppelpoort.
De treinenloop tegenover de Koppelpoort.
We gaan de spoortunnel onderdoor en zien rechts van ons, midden in die donkere tuinnel . . . . een grote kroonluchter! Apart, op die plaats! Zou die 's avonds branden?? Dat moet vast feestelijk zijn!
Mooi gebouw, modern met oude look. En een mooie spreuk op het dak.
Het KadeCafé.
We gaan naar binnen voor de ALV van Reizigersvereniging Rover. We vergaderen in de achterzaal.
Walter Etty (foto boven) en directeur Freek Bos (foto hieronder).
Walter en Freek praten ons bij over de stand van zaken bij Rover en over de acties die de vereniging onderneemt.
Vooral de komende mammoet bezuinigingen in het openbaar vervoer is op dit moment aandachtspunt van Rover met de actie "Snijden doet lijden". Wat moeten de passagiers met die bezuinigingen? Rover heeft berekend wat voor impact die bezuinigingen hebben voor de reizigers. Of het hele weekend geen openbaar vervoer (ook niet in de grote steden). Of een hele grote prijsverhoging slikken. Die prijsverhogingen zijn voor Jan Modaal ook zelfs al nauwelijks meer op te brengen. Hoe moeten verpleegkundigen in het weekend naar hun werk als er zaterdag en zondag helemaal geen openbaar vervoer is?
Het kabinet wil graag de autorijder het OV in krijgen, maar jaagt de autorijder juist terug de auto in met al die megabezuinigigen in het OV! Met als gevolg dat het overal op de weg steeds drukker wordt en meer files komen. En dat heeft weer tot gevolg dat er meer wegen moeten komen. Stikstok, stikstof . . . . stik - stik - stik - stik maar natuur! Stik maar met je rust, Nederlander!, lijkt het kabinet te willen zeggen.
Het kabinet is echt contraproductief bezig als zij de openbaar vervoer bedrijven zulke hoge bezuinigingen oplegt en de passagiers hoge prijsstijgingen en/of een sterk verschraald OV aanbiedt!
Spreekster Anne Durand heeft voor het Ministerie van Infraststructuur en Waterstaat onderzoek verricht naar de inclusiviteit van het vervoersysteem in Nederland, met name wat betreft reizigers met een beperking die niet zo erg zichtbaar is. Deze groep reizigers ondervindt vaak problemen met het reizen in het openbaar vervoer. Anne houdt vandaag voor ons, leden van Rover, hier een presentatie over.
Anne gaat vooral in op de impact van digitalisering voor reizigers met een beperking. Er zijn best reizigers met een beperking die (redelijk) digitaal vaardig zijn en die zich happy voelen met het gebruik van apps en andere digitale gebruiken.
Maar veel reizigers hebben moeite met de digitalisering. Zij hebben geen toegang tot (mobiele) internet (10 %!). Ouderen hebben niet geleerd om met computers/smartphones om te gaan - voor hen is het reizen in het OV vandaag de dag bijna onmogelijk. Hetzelfde geldt voor laaggeletterden, mensen met een laag inkomen en daardoor geen geld voor nieuwe apparatuur hebben zoals een nieuwe smartphone. Reizigers die angstig zijn omdat zij de digitale vaardigheden missen; mensen die niet gemotiveerd zijn om zich digitale vaardigheden aan te leren; mensen die geen of ontoereikende digitale apparatuur hebben. Reizigers die niet of onvoldoende kunnen terugvallen op familie-buren-vrienden-OV medewerkers - zij haken vaak af om trein en/of bus te nemen.
De digitale wereld verandert snel. Vaak kunnen passagiers dit snel veranderende tempo niet bijhouden. Het lukt deze passagiers dan niet om te betalen (ze willen wél graag betalen!!); ze gaan terug naar huis en ze keren het OV voorgoed de rug toe.
De presentatie van Anne Durand wordt gestaafd door de ervaring van een reiziger die laaggeletterd is. Deze reiziger wordt geïntervieuwd door Marjolein Grootes. Zij zijn samen op stap geweest om het openbaar vervoer uit te proberen als laaggeletterde.
Het blijkt dat het voor een laaggeletterde bijna ondoenlijk is om met het openbaar vervoer te reizen. Je weet de weg niet op het station. Zoeken, vragen, verkeerd lopen, o ja, barrières als poortjes - hoe werken die? Verkeerd ingechecked en uitgechecked bij paaltjes op het perron waar meerdere vervoerders rijden. Conducteurs die je niet geloven dat je het fout hebt gedaan door je laaggeletterdheid. Geld zijn kwijtgeraakt doordat je fout hebt uitgechecked.
Borden lezen: de trein gaat via [stad] naar je eindbestemming. Moet je nu nog in de 'via [stad]' overstappen? Waar is er iemand die dat weet op het station? Niemand te vinden in de stationshal! Kijken op de smartphone. Die doet het niet, want hij werkt alleen op wifi thuis; meneer's toestel werkt niet op bundels. Hoe kom je aan je kennis? Wie beantwoordt de vragen van de reiziger als er niemand is die je te woord kan staan?????
Raadselachtige afkos (afkortingen) en kleine lettertjes op de borden. De borden zijn trouwens veel te hoog.
O jee, werkzaamheden! Overstappen op vervangend vervoer. Zoeken naar de uitgang. De bewegwijziging naar vervangende bussen is er niet of nauwelijks. En als je eenmaal buiten het station staat bij de vervangende bushalte, zie je een bus staan met het opschrift: "Ik ben een trein".
Huhhhh?
Welkom in de wereld van krankzinnigheid!
Voor laaggeletterden zou het heel fijn zijn als er het volgende gebeurt:
1. Voeg uitleg in makkelijke taal toe,
2. Begrijpelijke woorden,
3. Volledige woorden,
4. Groot lettertype,
5. Ondersteun met symbolen,
6. Informatie op ooghoogte.
In Nederland bestaat tegenwoordig sinds kort om 17 uur "Het journaal in makkelijke taal" op de televisie! Er wordt wat langzamer gepraat en wat meer uitgelegd. In simpele taal.
Als "Het journaal in makkelijke taal" op de Nederlandse televisie mogelijk is, dan kan het OV toch ook voor laaggeletterden toegankelijk zijn "in makkelijke taal"?
Trouwens, voor hooggeletterden is sommige informatie in het openbaar vervoer óók heel erg onduidelijk en daardoor moeilijk te begrijpen. Stadsvervoerder RET in Rotterdam heeft op haar website een informatiepagina staan waar je verstoringen kunt vinden. Je kunt zien waar vertragingen zijn met bus, tram en metro en op welk metrostation de liften/roltrappen defect zijn. Sinds kort vermeldt de RET niet meer het metrostation waar de lift/roltrap stuk is maar alleen: "Defecte roltrap: R07".
Hoe moet ik aan de mededeling "Defecte roltrap: R07" zien op welk metrostation zich de kapotte lift "R07" bevindt?
Voor de goede orde: ik heb een academische opleiding gevolgd! En toch begrijp ik deze mededeling niet. Ben ik nou zo stom en is de RET zo knap?
Terug naar de ALV van Rover: tot slot komt Maarten het podium op. Hij zit voor langere afstanden in een rolstoel en kan slechts kleine stukjes lopen. Hij vertelt over het reizen per trein. Het reizen per trein als je in een rolstoel zit, is verre van makkelijk. En aangenaam is het zeker niet! Je bent veel tijd en energie kwijt om je reis voor te bereide. En dat gaat vaak mis. Reisassistentie loopt niet synchroon met de uren van de dienstregeling, dus 's morgens heel vroeg en 's avonds heel laat strand je ergens onderweg en kom je niet meer thuis of op de plek van je bestemming. Als er werkzaamheden op het spoor zijn, moeten de reizigers met de bus. Hoe moet een passagier in een rolstoel met de vervangende bus? Heel erg zijn de liften, want die zijn vaak en langdurig kapot. Je weet van tevoren niet dat ze kapot zij; je merkt het pas als je op het perron van aankomst voor de kapotte lift staat. Veel gedoe met bellen en een oplossing vinden. Omrijden (extra kosten maken!) om vervolgens op het nieuwe station wederom voor een kapotte lift te staan. Je komt gewoon niet meer op je bestemming aan!
En dan te bedenken dat ALLE liften en roltrappen eenvoudig te vervangen zijn door hellingbanen! Hellingbanen zijn goedkoop en nagenoeg vrij van onderhoud (alleen 's winters strooien als het glad is en af en toe obstakels weghalen). Het vervangen van roltrappen/liften door hellingbanen is natuurlijk wel even een kostenpost. Maar op de lange duur zijn hellingbanen voor de openbaar vervoerbedrijven goedkoop en voor de reizigers met een beperking een zegen!
En waarom hebben de intercity treinen nog altijd treedjes en zijn die voor veel reizigers moeilijk te betreden? Als de sprinters een gelijkvloerse instap hebben, dan kunnen de intercity treinen toch óók gelijkvloerse instap hebben?
Hierbij doe ik een dringend beroep aan alle openbaar vervoermaatschappijen: reis eens met de ogen van passagiers die een beperking hebben en pak de problemen aan die zij ondervinden! Doe dat nou eens ECHT! En wacht daar niet te lang mee! Passagiers met een handicap zullen jullie héél erg dankbaar zijn!
De ALV wordt afgesloten met een borrel en een gezellig samenzijn.
En daarna is het weer tijd om huiswaarts te gaan. Op weg naar het station in Amersfoort hebben Leitje en ik nog bijzondere dingen gezien:
Een 'Wilhelmina boom'! Het hekwerk heeft namelijk een kroontje. Zo'n boom heb ik in andere steden ook wel eens gezien! Wilhelminabomen zijn geplant ter ere voor koningin Wilhelmina in de tijd dat zij nog leefde. Het exemplaar in Amersfoort heeft een dun stammetje. Ik vermoed dat deze boom een ander exemplaar heeft vervangen.
Mooi reliëf in de muur! (foto boven). En een mooie blikvanger (foto hieronder).
Struikelstenen.
Op station Gouda moest ik even overstappen. Terwijl ik wachtte op mijn trein voor het laatste stukje naar Rotterdam, zag ik aan de overkant van het perron een prachtige bloempartij:
Interessante dag geweest vandaag! Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten