BLIJDORP, 04-12-2024 (bezoek aan tuin) en 08-12-2024 (winterlezing leeuwen en bezoek aan tuin).
De pinché aapjes waren mooi te zien! Wat zijn ze mooi en elegant!
De helmbasiliek.
De jonge komodovaraan.
Een schildpad en een leguaan.
Wat is dat nou weer voor ding? Ehh . . . kan je niets mee! Huh!!!
Radzjik holt trompetterend weg.
Op de foto hieronder loopt Maxi langs.
De balispreeuw. Mooie blauwe ogen! En een maagdelijk wit lichaam!
Mangabeys. Hier zijn ook jonkies!
Jos praat ons bij over de leeuwen in Blijdorp, Lalana en Wishu. Het zijn AZIATISCHE leeuwen en dus niet Afrikaanse leeuwen. Een veel voorkomend probleem met Aziatische leeuwen zijn neurologische klachten (ataxie). Moeder Lalana heeft gelukkig deze klachten niet. En het huidige mannetje Wishu ook niet, maar wijlen mannetje Aapel uit Singapore wel en de welpjes die uit dat 'huwelijk' geboren werden, hadden het helaas ook. Tussen Lalana en Wishu is er nog geen vruchtbare dekking geweest. Wishu heeft wel pogingen tot dekkingen gedaan, maar er zijn helaas nog geen welpjes van gekomen. Dierenartsen en wetenschappers zijn hard bezig met onderzoek waar de neurologische klachten precies vandaan komen en wat er aan te doen is. Het laatste woord is nog niet gezegd. Wel zijn er op röntgenfoto's afwijkingen te zien van de kop bij leeuwen die de klachten hebben: de hersenen worden tegen het bot gedrukt. Ook denkt men aan een vitamine tekort: in dierentuinen krijgen leeuwen vlees dat al dood is. En daar zitten minder vitamines in dan in vlees dat leeuwen in het wild vangen en meteen opeten als ze de prooi gevangen hebben. De leeuwen in Blijdorp krijgen wel supplementen.
Op dit moment vinden er werkzaamheden plaats in het buitenverblijf van de leeuwen. Er wordt een enorme rots gebouwd waar de leeuwen op kunnen klimmen. De rots wordt in de winter verwarmd. De werkzaamheden zijn bijna klaar! Ik denk dat Lalana en Wishu heel blij zullen zijn als ze weer naar buiten mogen! Er wacht hen binnenkort een grote verrassing: een heerlijk warme rots!
Jos vertelde verder dat het fokprogramma voor leeuwen van het Deense Aalborg naar diergaarde Blijdorp is overgeheveld. Onze zoo heeft dus nu de verantwoordelijkheid voor het fokprogramma: de populatiegroote stabiel houden (dus meer welpen en meer houders van leeuwen), genetisch onderzoek naar neurologische klachten en de populatie genetisch gezond houden. Dat resulteert voor Blijdorp dat er vruchtbaarheidsonderzoek van Wishu en Lalana wordt gedaan (en voortgezet), dat de leeuwengroep wordt uitgebreid naar 1.2 dieren (dat wil zeggen: één mannetje en twee vrouwtjes), dat Blijdorp zich inzet voor de 'Asian Corridors' en dat de leeuwenrots in gebruik wordt genomen.
Na de lezing van Jos Hartog zagen we een film over de uitzetting van de zeeschildpad Boeier in de Verenigde Staten. Het dier is vernoemd naar het visserschip Boeier dat de schildpad opviste.Vissers op de Noordzee hadden namelijk een keer iets vreemds in hun netten: een zeeschildpad. De bemanning had meteen door dat dit niet goed was en dat het dier mogelijk verdwaald was. En wellicht ziek, zwak en misselijk. De bemanning besloot contact te leggen met diergaarde Blijdorp en zodoende is de zeeschildpad in onze dierentuin opgevangen, medisch nagekeken en weer helemaal opgelapt. Op een gegeven ogenblik was de tijd rijp voor terugzetting in de natuur. Boeier was voldoende hersteld en voldoende fit. De film liet prachtige beelden zien. Het was ontroerend om te zien hoe liefdevol Boeier in Blijdorp werd verzorgd en met hoeveel zorg het dier per vliegtuig naar de VS - samen met de onze verzorgers - naar de Amerikaanse kunst is gebracht waar het dier zijn vrijheid terugkreeg.
Een success story!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten