LEIDEN, EEN OUDE EN LEVENDIGE PAREL IN NEDERLAND! 03-11-2024.
Het is 3 november 2024: Leitje en ik vervolgen vandaag onze wandeling, want we waren op 19 oktober 2024 nog lang niet uitgekeken in deze mooie, oude stad vol afwisseling. We bezoeken museum De Lakenhal en wandelen langs grachten, kerken en andere monumentale panden.
Een schilderij van Mattheus Ignatius van Bree uit 1816-1817. Het schilderij stelt een tafereel voor uit de tijd dat Leiden werd belegerd door de Spanjaarden - 1574. De inwoners van Leiden hadden door de Spaanse overheersing ontzettende honger. De stad was op slot en er was gebrek aan alles. Midden op het schilderij zien we een grote man in het zwart gekleed: burgemeester Van der Werff, die zijn eigen lichaam als voedsel aanbiedt aan de hongerige bevolking van de stad. Met zijn heldendaad wilde hij zijn mede stadsbewoners oproepen om moreel en fysiek stand te houden tegen de Spanjaarden.
In de Lakenhal hangen nog andere schilderijen met hetzelfde thema.
Nog steeds, elk jaar, vieren de Leidenaren het Leids Ontzet met optochten en het eten van hutspot, haring en witbrood.
Na het bezoek aan de Lakenhal wandelen Leitje en ik verder door de stad.
Leiden, de SLEUTELSTAD.
De Hartebrugkerk, officieel Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk. In de volksmond Coeliekerk geheten.
Stadhuis.
De poort naar de Burcht.
De Burcht dateert uit de negende eeuw. Het was toen een vluchtplek voor mensen en hun vee tegen belagers. Het huidige gebouw komt uit de twaalfde eeuw en is vermoedelijk gebouwd in opdracht van de graven van Holland. Het gebouw kreeg in de loop der eeuwen verschillende functies. In de tijd van Rembrandt was de plek een boomgaard met fruitbomen en stond te boek als hertenkamp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten