zondag 17 november 2024

ARTROSE GEZOND CAFE, ZALENCENTRUM ROZENLUST, Rotterdam, 13-11-2024.

Op woensdag 13 november 2024 wordt voor de vierde keer het Artrose Gezond Café georganiseerd. Het is voor de derde keer dat ik er aan deelneem. Vandaag spreekt reumatoloog, dr. Calin Popa van de Sint Maartens Kliniek over pijnbestrijding bij artrose in velelei facetten. Orale medicatie maar ook 'smeren', zoals de Voltaren gel en Advil gel. Deze gel vormen hebben als voordeel dat de diclofenac die erin zit, minder schadelijke bijwerkingen heeft dan de diclofenac in tabletvorm. Artrose als aandoening is op zichzelf nog niet te genezen, maar aan de pijn kan veel worden gedaan. Paracetamol is een relatief veilige pijnbestrijder, maar ook NSAID medicatie helpt vaak goed. Nadeel van deze pijnmedicatie zijn de bijwerkingen (maag/darmproblemen, hoge bloeddruk); zelfs bij paracetamol kunnen leverproblemen optreden als paracetamol gedurende lange tijd en in zeer hoge concentratie wordt gegeven. Opiaten zoals tramadol worden ook regelmatig gegeven, maar het verslavende karakter is een zeer groot nadeel. Meestal wordt tramadol daarom slechts voor een korte periode gegeven. Het al bestaande middel tegen jicht, colchicine, is nog in onderzoek. Soms helpt het, maar soms ook niet. Colchicine wordt in principe bij bepaalde hartproblemen gegeven. Hartpatiënten die óók artrose hebben, ondervinden soms vermindering van de artrosepijn als ze colchicine krijgen voorgeschreven. Colchicine voor alléén artroseklachten (dus zonder hartklachten) wordt nooit gegeven! Prednison/prednisolon wordt ook weleens gegeven, maar ook hier geldt: er zijn sterke en nadelige bijwerkingen! CBS producten zoals CBS olie: hier wordt onderzoek naar gedaan, maar behandeling met CBS wordt door medici niet vaak gegeven. Ziekenhuizen bieden vaak de mogelijkheid voor pijnbestrijding op de pijnpoli.

Dokter Popa legt zijn verhaal uit aan de hand van sheets die ik hier op mijn blog met jullie deel: 













Na de plenaire zitting is het pauze. Gelegenheid voor een drankje, een kopje koffie of thee en heerlijke stukjes fruit - lekker GEZOND SNOEPEN!! Ik waardeer dit heel erg!

Na de pauze vinden workshops plaats. Ik meld me voor de workshop "Grip op pijn", die geleid wordt door Joke Vriezekolk, senior onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek. Joke doet onderzoek naar de effecten van psychosociale en gedragsmatige factoren op het ziektebeloop, behandeluitkomsten en welbevinden van mensen met een chronische pijnaandoening, vooral wat pijn en vermoeidheid kunnen doen op het dagelijks leven. 

We gaan het hebben over de NIET medicamenteuze behandeling. Het brein is namelijk het BESTE medicijn! Pijn is een zintuiglijk, emotioneel verschijnsel. Joker vertelt over een onderzoek waarbij patiënten met pijn een placebo (neppil) krijgen - de patiënten WETEN dat ze een placebo krijgen toegediend, maar desondanks heeft het placebomiddel een pijnverminderend effect! Het is namelijk de aandacht waardoor de hersenen positief worden beïnvloed en daardoor vermindert de pijnsensatie. 

Het is heel belangrijk om bij chronische pijn een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning, een situatie van gelijkmatigheid. Erop toezien dat de pijn er niet voor zorgt dat je de leuke dingen in het leven kwijtraakt en je conditie laat verslonzen. 

Het is goed om een 'plan de campagne' op te stellen om die goede balans te vinden. Een 'graded activity': bijvoorbeeld wandelen. Als je ontzettend veel pijn hebt, heb je de neiging om thuis te zitten en op bed te blijven liggen. Nou, nee, niet doen! Proberen op te staan, beetje te lopen, dagelijkse dingen langzaam maar zeker uit te breiden, naar buiten gaan en een klein stukje lopen, dat kleine stukje steeds groter maken. Het kan je wandelvermogen uiteindelijk zelfs tot 70 % vergroten! 

Jezelf afleiden is goed. Leer jezelf dingen te doen die je wilt doen, waar je blij van wordt. Dat geeft je een optimistisch gevoel, waardoor je de pijn minder voelt.

Yoga is goed om de spierspanning te reduceren. 

Er zijn mensen die graag 's middags even willen rusten/slapen. Heel goed, maar doe dat niet langer dan 20 minuten / een half uur! En ga dan echt even op bed LIGGEN, want bij LIGGEN ontspan je ook je nekspieren!

Enkele sheets van Joke die ik met jullie wil delen, zoals de definitie van PIJN: "Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele gewaarwording die veroorzaakt wordt door feitelijke of dreigende weefselbeschadiging [...]"


Pijnbeleving onstaat in het brein, dus je kunt een bepaalde invloed uitoefenen op de mate van pijn, dus pijnvermindering kan dan volgen! En dat is positief!







Na de uiteenzetting van Joke gingen we in kleine groepjes in gesprek en gaven we elkaar nuttige tips. Dat gaf mij in ieder geval morele steun. Wat mij na een dag zoals deze positief stemt, is dat de medici en wetenschappers heel hard bezig zijn om artroseklachten te verlichten. De aandoening is nu nog niet te genezen, maar elke stap voorwaarts naar het mogelijk maken van de vermindering van de klachten is er één. Ook het delen van tips van mensen met dezelfde aandoening heb ik heel waardevol gevonden. Even onder elkaar zijn maakt dat je je niet alleen voelt met je artroseproblemen!

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...