ALGEMENE LEDENVERGADERING REIZIGERSVERENIGING ROVER, 01-06-2024.
Vandaag, zaterdag 1 juni 2024, op de eerste meteorologische, diep grijs verlopende zomerdag, kwamen directeur Freek Bos, bestuursleden en veel gewone leden van de reizigersvereniging ROVER bij elkaar voor de Algemene Leden Vergadering in zalencentrum Amershof in Amersfoort. De ALV was pas voor vanmiddag gepland, dus ik had vooraf nog wat tijd om een rondje te maken door het prachtige oude centrum van de Keistad, de stad die in 1259 stadsrechten kreeg, waar kunstenaar Piet Mondriaan in 1872 geboren is en waar de Onze Lieve Vrouwentoren ("Lange Jan") gezichsbepalend is.
Een beetje Mondiaan in de stad!
Inscriptie op de buitenmuur van de Lange Jan, naast de ingang.
Binnen, in het portaal, staat een ijkpunt om aan te geven dat we hier precies op het middelpunt van Nederland staan.
Oude panden met mooie geveltjes.
Struikelstenen om de bekende Joodse inwoners van Nederland te herdenken die in de concentratiekampen tijdens WOII zijn omgekomen.
We gingen even bij de Hema binnen en deden ons tegoed aan een enorme kop koffie met een overheerlijke tompouce.
Mijn pluche beer Leitje en ik hebben gesmuld! Want 'HEMA' staat immers voor "Hier Eet Men Afval"!
Om deze sombere, grijze eerste zomerdag toch nog een beetje kleur te geven heb ik even enkele stadsbloemen op de foto gezet:
Na de opbeurende en liefdevolle woorden van dit gedicht in ons opgenomen te hebben, gingen we zalencentrum Amershof binnen om de ALV bij te wonen van reizigersvereniging ROVER.
Iedereen druppelde binnen. Een bord werd neergezet:
Computers werden aangesloten door Marloes Hofstede en Bart Meijer (vrijwilligerscoördinatie).
Directeur Freek Bos en voorzitter Saskia Kluit kwamen binnen.
Om ongeveer 13:30 uur opende Saskia Kluit de vergadering.
Daarna nam Freek Bos het woord.
Het gaat goed met onze vereniging. Het ledental groeit nog steeds; het aantal leden bedraagt nu 4.000, maar nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Want er is heel veel werk te doen om alle problemen in het openbaar vervoer te registreren en vooral op te lossen. We zijn wel op de goede weg, vertelde Freek opgewekt:
Daarna gaf Saskia het woord aan bestuurslid Walter Etty om het financiële gedeelte van de vereniging toe te lichten. De vereniging staat er financieel goed voor en hanteert een rustig inkomsten - en uitgavebeleid.
De bestuursleden die herkiesbaar waren, werden met applaus herkozen en ook de notulen werden goedgekeurd.
Het was even pauze om een kopje koffie/thee of glaasje sap/bier etcetera te drinken.
Daarna volgde het informatie gedeelte over een onderwerp dat rechtstreeks het openbaar vervoer aanging, namelijk het reizen per trein door heel Europa, dus de internationale verbindingen per spoor.
Via de computerverbinding sprak een Engelsman uit de UK ons toe wat zijn bevindingen waren met het reizen met de trein door Europa. Ik had wat moeite om het Engels te volgen, maar ik begreep dat hij een aantal fundamentele chaotische voorbeelden gaf waar het echt helemaal niet goed ging, omdat ieder Europees land nog steeds zijn eigen cocooning regels heeft.
Heel vreemd is het, dat we één verenigd Europa hebben, maar dat elk Europees land nog steeds zijn eigen spoorwerkwijze heeft en eigenlijk helemaal niets wil weten van de rail regels van zijn buurland.
Dat is beslist niet in het belang van de reizigers die makkelijk met de trein van bijvoorbeeld Amsterdam naar Milaan willen reizen, of van Hamburg via Frankrijk naar Madrid.
Dat is helemaal vreemd, nu we in energietransitie zitten en we de stikstof uitstoot willen verminderen, dus we liever de trein willen nemen dan het vliegtuig of de auto.
Het verhaal van de Engelsman werd even later gestaafd door de directeur van de recent opgerichte organisatie European Sleeper ("The Good Night Train"), die ons kwam vertellen hoe de organisatie werkt, tegen welke problemen de organisatie aanloopt en hoe de problemen in de toekomst hopelijk kunnen worden opgelost.
De European Sleeper heeft te maken met de verbrokkeling van de spoormaatschappijen van elk land in Europa, met materieel dat nog stamt uit de jaren 70/80, andere logistieke problemen op het spoor, zoals drukke spoortrajecten (lokale forensentreinen in de spitsuren, goederentreinen die ook moeten rijden) en het bij elkaar brengen van een budget om de European Sleeper tot een succesformule te maken. Maar het begin is er!
Vervolgens kwam Verena van der Hoek aan het woord. Zij deed bij Rover onderzoek naar de bevindingen van reizigers die de internationale treinen in Europa namen.
Met de vraag "Waarom niet?" in bovenstaande sheet wordt bedoeld waarom de ondervraagde reizigers de internationale reis die zij wilden maken, niet gemaakt hebben.
Er was tot slot nog een lijst met discussiepunten voorbereid om in kleine groepjes te bespreken, maar gezien de tijd - het was bijna 17:00 uur, de tijd om af te sluiten - hebben we de eerste twee punten besproken, of eigenlijk vooral punt 2 (wellicht niet goed leesbaar op de foto):
Het kwam erop neer, dat ook dit keer weer bleek hoe ieder land en iedere nationale spoorwegmaatschappij zijn eigen hachie koestert en nog onvoldoende de internationale reiziger tegemoet komt. Reizigers zijn soms totaal aan hun lot overgelaten als ze op een perron in een land aankomen en de overstaptrein niet kunnen halen doordat de overstaptrein vertraagd is/niet rijdt/al weg is. De opsteller van het discussiepunt benadrukte om bij 'totale wanhoop' en 'in je eentje achtergelaten worden op een stil perron' ALTIJD personeel op het station te vinden om je te laten helpen, want de treinmaatschappijen hebben de VERPLICHTING om jou als passagier bij vertragingen en calamiteiten verder te helpen als er niet verder gereisd kan worden (hotelovernachting zoeken, etcetera).
Een andere tip die hij gaf bij het reizen per spoor in Nederland: gebruik de SOS zuilen op de perrons als je het bij vertragingen niet meer weet wat je moet doen. Dat geldt met name óók voor mensen met beperkte mobiliteit. De vervoermaatschappijen zijn verplicht om voor de reizigers een oplossing te vinden.
Als men een internationale reis heeft geboekt waarbij meerdere spoormaatschappijen betrokken zijn (bijvoorbeeld NS en Deutsche Bahn), dan heeft NS nogal eens de neiging om zich er met een Jantje van Leiden vanaf te maken als de ICE in Duitsland te laat is en men die Duitse ICE niet kan halen. Dat is onjuist, zei de opsteller van het discussiepunt, want als een reiziger de internationale treinreis bij de NS heeft geboekt, moet de NS alle compensatie aan de reiziger teruggeven waarop de reiziger recht heeft (eventuele hotelkosten, taxikosten, een bepaald percentage van de ritpreis), ook al heeft de ellende plaatsgevonden bij de Deutsche Bahn.
De klok ging richting 17:00 uur en we sloten deze interessante ALV af met een borrel en een lekker hapje.
*** *** ***
Enkele dagen geleden heb ik voor mijzelf al een beetje zitten sparren on een reis naar München - Salzburg te maken.
Het traject München-Salzburg is geen probleem: daar rijden meerdere keren per dag treinen heen en weer; de reis duurt slechts 1,5 uur. Dat is dus prima te doen op één dag.
Maar het traject Nederland - München is wél een dingetje. Op zichzelf kom je prima met de ICE in München, maar dat is twee tot drie keer overstappen. Er gaat zelfs een nachttrein.
Leuk hoor, maar als je gedurende het hele traject één van de aansluitingen mist doordat er een ICE vertraging heeft, dan sta je in Duitsland op een station . . . Weg besproken plaats! Weg op geplande tijd aankomen!
En in mijn eentje als vrouw in een zespersoons couchette tussen mannelijke reizigers slapen zie ik echt niet zitten!
En internationale treinreizen zijn nog best aan de dure kant!
Ik heb eens gekeken op de website van de Flixbuslijndient. De Flixbus heeft een aantal jaren geleden de Eurolines overgenomen. De bus rijdt meerdere keren per dag vanuit Rotterdam naar München; de meeste keren met overstappen, maar de lijndienst biedt óók twee keer per dag een rechtstreekse rit aan. De prijs is stukken goedkoper dan de trein, maar de reis duurt wel een aantal uren langer. En er zijn interessante flexibele upgrades te maken, zoals tegen betaling van een klein bedrag een lege plaats naast je boeken waardoor je wat ruimer zit . . . . En kiezen tussen een goedkoop reistarief met niet kunnen annuleren, een iets duurder reistarief met een beperkte mogelijkheid om te annuleren en een nog iets duurder reistarief om volledig de reis te kunnen annuleren . . . .
Ik ga beslist het alternatief van de Flixbus nog eens goed overdenken! Misschien ga ik eerst toch nog een groepsreis maken met Bolderman/EffeWeg (ook al heb ik vorige maand een minder goede ervaring gehad met een Boldermanreis). Of een cruise vanuit mijn eigen basis, Rotterdam . . . .
Ik laat het jullie wel weten op mijn blog!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten