zondag 13 augustus 2023

RONDWANDELING OUDE STAD DORDRECHT, 12-08-2023.


Met Q-bus 488 vanaf Kralingse Zoom reisden Leitje en ik snel en comfortabel van Rotterdam naar Dordrecht. Met deze busverbinding is het een keer minder overstappen dan wanneer we met de trein zouden zijn gegaan. En in tijd maakte het niet veel uit. Aangekomen op het station in Dordrecht namen we nog even stadsbus nummer 4 voor enkele haltes naar Villa Augustus. De oude watertoren is nu een hotel. Er tegenover is Villa Augustus gevestigd, een café waar je heerlijk koffie kunt drinken. Wij namen een stuk pruimentaart bij de koffie. De pruimen kwamen uit eigen moestuin. Tussen het watertorenhotel en Villa Augustus is een enorme moestuin vol bloemen, appel en perenbomen. En natuurlijk ook pruimen en andere vruchtbomen. Villa Augustus is vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus en naar de maand augustus, omdat deze maand de oogstmaand is van fruit. Naast het café gedeelte is - inpandig - een winkel waar serviesgoed, boeken en producten uit de moestuin te koop zijn. 

Deze plek is een eldorado om heerlijk rond te neuzen tussen alles wat bloeit en groeit in de moestuin en om zalig koffie te drinken. Echt een plek om je huwelijksreportage te laten maken of om een andere plechtigheid te organiseren! 







































Leitje en ik gingen een hekje door en liepen via het Energieplein . . . 



naar de kades waar de rivieren Oude Maas, Noord, Beneden Merwede en Wantij samenkomen.







Romantisch bootje op het Wantij (foto boven).

Voor ons de rivier De Noord, met in de verte de Brug over de Noord (bij Oostendam, Alblasserdam).





Het Groothoofdspoort.





Kijkje in de oude binnenstad.

Maar buiten het stadscentrum, in het open water van de rivieren, mag je lekker racen tussen de container - en cruiseschepen, rondvaartboten en waterbussen.





Lekker rustig varen met een drankje in je hand en je hondje mee: daar is natuurlijk óók helemaal niets mis mee!












De rondvaartboot ging ook nog even het open water op, tussen de snelheidsduivels en de vrachtboten!





We wandelden via de grachten van de oude binnenstad in de richting van de Grote Kerk.
























Onlangs maakten Leitje en ik een rondje langs de molens van Kinderdijk. Daarvan staat eerder op mijn blog een verslag met foto's. Vlakbij de dijk is twee jaar geleden een kunstwerk geplaatst in het haventje om de legende levendig te houden van het kindje Beatrijs dat tijdens de Sint Elizabethsvloed in 1421 in haar wiegje tegen de dijk was aangespoeld. Een kat was op het wiegje gesprongen om het wiegje in balans te houden tegen de golven. Het kindje werd gered en mankeerde niets - het was alleen wat onderkoeld. Kinderdijk zou naar deze overlevering vernoemd zijn, omdat het hier was aangespoeld. 

Het is een overlevering. En een kenmerk van een overlevering is dat er variaties op zijn. De VVV Kinderdijk wees mij erop dat één van de variaties luidt dat het meisje in het wiegje niet in Kinderdijk is aangespoeld maar in Dordrecht. Ook in deze overlevering werd het kindje gered; de kat sprong van het wiegje af en rende weg toen omstanders zich over het wiegje in het water bogen. Het babytje werd snel naar een warm huis gebracht. Niemand wist wie haar ouders waren. Ze werd bij pleegouders geplaatst en haar pleegouders hebben zich liefdevol over haar ontfermd. Het verhaal gaat dat dit meisje heel rijk is geworden en gezorgd heeft voor een lange en gezonde familielijn vol geluk. De VVV Kinderdijk gaf me als tip om één van de ramen van de Grote Kerk in Dordrecht eens te gaan bekijken waar deze legende is afgebeeld. 

Welnu, vandaag was dit moment aangebroken. Ik heb het raam gezien! En wat is het een schitterend raam! Het raam staat in de Jeruzalemkapel. Het babytje in het wiegje met de kat is inderdaad duidelijk afgebeeld. Op het raam staat de kat op de kap van het wiegje, terwijl de kat op het kunstwerk in Kinderdijk op het dekentje van het wiegje staat. Dat is dus een verschil. Een ander verschil is dat het raam in de kerk een stadse achtergrond laat zien met veel gebouwen, waaronder twee molens. Deze stadse achtergrond lijkt mij meer meer op Dordrecht dan op een gehuchtachtige plek als Kinderdijk (met 'gehuchtachtig' bedoel ik even denkend aan de tijd destijds, rond 1421, toen het nog veel rustiger was). Maar de beide molens kunnen weer pleiten voor Kinderdijk. 

De VVV Kinderdijk stelt, dat men bij legendes zoals deze waarbij er variaties van het verhaal zijn, men altijd mag kiezen welke variatie hem het meeste aanspreekt. 

Welnu, ik vind beide variaties prachtig - ik heb geen voorkeur! Het zal ongetwijfeld waar zijn dat er tijdens de Sint Elizabethsvloed een kindje ergens is aangespoeld (of het nu Kinderdijk is geweest, of Dordrecht). Het is aandoenlijk dat het kindje in eerste instantie is gered door een kat die het kindje wiegde als contrabalans tegen de golven en dat het op een gegeven ogenblik, in tweede instantie, gezond en wel door omstanders is gered. De rest is detail en dat is nu net de charme van zo'n overlevering!




Het raam van de Sint Elizabethsvloed staat naast twee andere ramen met een geschiedkundig thema: de grote brand van Dordrecht en de Hoekse en Kabeljouwse twisten:


En er zijn nog verderop drie mooie gilderamen:



Volgens de leerregels van de Dordtse synode (1616-1619) is "De mens geestelijk totaal verdorven". Hier knipperden mijn ogen van! Maar ik las het echt! Hoe laag en vernederend beschouw je de mens als je dit beweert! Als God jou werkelijk liefheeft, dan kan hij dit toch niet gezegd hebben? Als God zijn liefde voor de mens toont, dan vernedert hij de mens toch niet?

Het moeilijke aan godsdiensten vind ik dat de MENS de regels opstelt - en niet GOD. De regels zijn daarom dus arbitrair. De meeste oorlogen die in de geschiedenis hebben plaatsgevonden, hebben godsdienst interpretatie als oorzaak (de mening van de Mens en niet van God) en dat vind ik slecht. God en Jezus zijn liefde en respect. De mens respecteert God en God respecteert de Mens. Daar horen geen oorlogen bij en ook geen mentale en fysieke vernederingen over en weer. Men mag in elk geloof en waar ook ter wereld gewoon zichzelf zijn en zich gerespecteerd voelen. Dan is godsdienstbeleving voor iemand als steun. Als iets fijns. Als middel voor zelfontplooiing, geluk en vrijheid.


De tien gebeden. "Gij zult niet ...."

Een oude muurschildering. Jezus, zo te zien.

Raam uit 1954 waarop belangrijke geschiedkundige feiten worden gememoreerd. De bevrijding van Spanje in 1572 door twee watergeuzen. Tussen de beide watergeuzen bevindt zich Willem van Oranje (voorouder van Koning Willem Alexander) die in 1574 deelnam aan het Heilig Avondmaal in de Grote Kerk van Dordrecht. Het raam refereert ook naar de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 in Dordrecht. Het raam geeft eveneens enkele personen weer die hun invloed hebben laten gelden op de Nationale Synode van Dordrecht (1618-1619).



Het Bach orgel.

Na de indrukwekkende bezichtiging liepen we door de binnenstad terug naar de bushalte. We kwamen langs het Stadhuis waar een trouwerij plaatsvond.








En op een oude brug over één van de grachten kwamen we nog enkele bekende geschiedkundige personen tegen:




Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...