woensdag 23 augustus 2023

DE MOLENS VAN DE ZAANSE SCHANS, ONS NEÊRLANDS TROTS, 22-08-2023.
























Het Zaanse Tijdmuseum. Ik mocht er 'gratis' in op vertoon van mijn Museumkaart. Het museum hangt vol klokken. De slingerklok is een uitvinding van Christiaan Huygens (1592). 










Dat vond ik leuk! Daantje van Leonard Roggeveen. Ik verslond die boeken vroeger. Ik heb ze nog!




Christiaan Huygens op ons oude geld in het gulden tijdperk! Die goeie ouwe tijd!







De allereerste winkel van Albert Heijn. Het is nog een winkel. Een museumwinkeltje.





Dat de Perla koffie pas in 1989 geïntroduceerd is, verbaast me. Ik associeer Perla Koffie als een koffiemerk dat altijd bij Albert Heijn heeft bestaan, maar dat is niet zo. Het is dus een relatief nieuw merk.

































































In het Molenmuseum maakt de bezoeker kennis met de drie eeuwen molengeschiedenis van de Zaanstreek.



In het Molenmuseum hangt het Molenpanorama. Het is 11 meter breed en laat alle 1100 molens zien die er waren rond 1800. Vaak werkten kinderen in de molens. Ze mochten met 12 jaar al gaan werken. Het was zwaar werk. Ze liepen op klompen. Een bekend gezegde was: "Op je klompen naar je werk".















Het kunstwerk vlakbij het Zaans Museum is gemaakt door Anneke Schollaardt (1996-1998). Het heet Pasillo, een melancholieke dans met kleine stapjes. De dans wordt vooral in Ecuador gedanst. Het kunstwerk beeldt de omgeving van de Zaanstreek uit, maar tegelijkertijd iets wat ontbreekt, namelijk de historie en de stormachtige ontwikkeling van de scheepvaart en de molenindustrialisatie van de streek. Er wordt kracht ontleend aan water, wind en de mens.

In het Zaans Museum zijn veel wetenswaardigheden te vinden over het industriegebied van de Zaanstreek. 



In het museum hangt ook een schilderij van de bekende Franse schilder Claude Monet. Hij verbleeft een aantal maanden in Nederland. De molens in de Zaanstreek inspireerden hem in hoge mate.





Mooie tegeltjeswanden die de Zaanse industrialisatie laten zien.



Koninklijke Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Er worden onder andere koekjes, toffees en chocoladerepen gemaakt, maar ook de bekende Sultanarepen. Het bedrijf mocht zich in 1950 'koninklijk' gaan noemen. Bekend waren vroeger de Verkade albums. 


"De Meisjes van Verkade" is een begrip. Vroeger waren het de meisjes die veelal met de trein uit Amterdam naar de Zaanstreek reisden om bij Verkade te werken. Fabriekswerk stond toendertijd niet hoog in aanzien, maar de meisjes hadden het gezellig onder elkaar. Later kreeg de uitdrukking "De Meisjes van Verkade" de betekenis van 'zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven, de liefde en Verkade koekjes'. 





Boon is de chocoladefabrikant van de bekende Koetjesrepen.











Leitje en ik liepen zo zoetjes aan terug naar het station Zaanse Schans. We gingen de brug over en zagen in de verte de fabriek van Duyvis, die van de de bekende borrelnootjes - "Duyvis als er een fuif is". Aan de overkant van de brug kwamen we langs een grote cacaofabriek De Zwaan. Deze fabriek is opgericht in 1911 en is de grootste chocoladefabriek TER WERELD. Het bedrijf heeft ups en downs gehad en is een aantal malen van eigenaar veranderd. Het is thans in handen van een bedrijf uit Singapore. Als je hier langs loopt, ruik je een heerlijke chocoladegeur - een beetje zoet, zwaar en indringend. Lekker!


Stoeptegeltjes.















Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OP HET RANDJE IN HOEK VAN HOLLAND, 25-04-2025. Vaak gaan Leitje en ik even uitwaaien in 'Hoek'. Met de metro kom je OP het strand! E...