EEN DAGJE ROTTERDAM, BEZOEK AAN DE KAAP EN AAN DONNER, 03-06-2023.
Leitje en ik begonnen onze wandeling op De Kaap (Katendrecht) bij het schip, de SS Rotterdam. Bus 77 had een flinke vertraging (meer dan 20 minuten) en daarom had één van de medepassagiers bij de bushalte een ophaalservice geregeld van het Westcord hotel dat in de SS Rotterdam is gevestigd. Aardig van die mevrouw!
Aangekomen bij het schip werden we opgewacht door een poes.
Het standbeeld van Ketelbinkie (foto boven). Ketelbinkie was een scheepsjongen (ketelbinkie = scheepsjongen) die voor de eerste keer op een schip meevoer en bij het uitvaren afscheid nam van zijn moeder die op de kade stond. De reis op het schip was meteen zijn laatste reis. Hij kreeg een zeemansgraf. Sinds 1942 bestaat er een smartlap met ketelbinkie in de hoofdrol. De tekst is van Anton Beuving en de muziek van Jan Vogel. Het lied was voor het eerst als hoorspel te horen met als titel: Er was eens een meisje loos. Op 2 juni 1942 werd het lied gezongen door de Nederlandse Omroep. Op de kade hierboven in Katendrecht staat het beeld sinds 1994. Huub Noorlander heeft het al in 1973 gemaakt; het beeld stond eerst op de Wilhelminakade. In het Maritiem museum staat een ander beeld van Ketelbinkie. Dat beeld is óók van Huub Noorlander.
Mooi omlijste deur op de foto boven! Sinds het moment dat "de meisjes" (prostituées, Katendrecht stond vroeger bekend als prostitutiewijk) niet meer in Katendrecht zijn, is de wijk helemaal gerenoveerd. De huizen zijn aan gepast aan de moderne tijd. Het is tegenwoordig hip om op De Kaap te wonen. En het is er heerlijk rustig!
Op de foto beneden is de Rijnhavenbrug, in de volkstaal ook wel De Hoerenloper genoemd,met een knipoor naar het armoedige, volkse prostitutiekarakter dat de wijk vroeger had.
We liepen de brug over en zagen veel liefdesslotjes aan de relingen van de brug. Toen we de brug overwaren, kwamen we aan op de Kop van Zuid, met Hotel New York als één van de bekendste gebouwen. Hier vertrokken honderd jaar geleden nog duizenden mensen met de boot naar de Verenigde Staten.
Het torentje van Hotel New York (foto boven). En op foto hieronder een torentje zoals ik er vele in de stad New York heb gezien.
Ook liefdesslotjes op de Erasmusbrug.
We liepen de Coolsingel op en gingen bij boekhandel Donner naar binnen. Het was 13.50 uur en om 14.00 uur kwam Wilfried de Jong zijn nieuwe boek signeren. Leitje en ik gingen in de rij staan - het was nog niet druk, nog maar twee mensen voor ons.
En daar was hij! Iedereen kent Wilfried de Jong natuurlijk van de televisie. En nu zag ik hem eens in het echt!
Leitje en ik liepen door naar het Theater (of Atrium, zoals Donner het zelf ook wel eens noemt). Om 15.00 uur begon de boekbespreking van de Rotterdamse schrijver Chris Buitendijk, zijn nieuwe roman Vals verliefd.
Chris en zijn vrouw kwamen vroeg binnen en waren al snel hard bezig om twee grote posters op te hangen. Ook Rachel Beckies Willson kwam binnen met haar Oud (een snaarinstrument).
Even later namen Chris Buitendijk en zijn interviewer Alek Dabrowki op de stoeltjes plaats en vertelde Chris het een en ander over het ontstaan van zijn nieuwe werk. Daarna speelde Rachel Beckies Willson heel mooi op haar Oud (muziekinstrument). Het klonk heel oosters!
Tot slot signeerde Chris zijn boek. En ook van hem heb ik nu dus een mooi gesigneerd exemplaar!
Fijne, afwisselende dag geweest - een keertje lekker dicht bij huis, veel stadsschoon en veel cultuur!
Tot de volgende keer!
Leuk bericht over je ervaringen tijdens mijn boekpresentatie Babette! Groet, Chris
BeantwoordenVerwijderen