zaterdag 21 januari 2023

LIBERTATIS PRMITIAE, BEZOEK AAN VESTINGSTAD BRIELLE, 21-01-2023.

Als de Watergeuzen op 1 april 1572 de Spaanse troepen onder leiding van Alva niet hadden verjaagd, waren we nu een deel van Spanje geweest en zouden we thans allemaal Spaans praten!

"Libertatis Primitiae", of te wel "Eersteling der Vrijheid" is het spreuk van de stad Brielle, of ook wel Den Briel genoemd. De spreuk refereert naar het wegjagen van de Spanjaarden door de Watergeuzen.

Brielle, waar 'Alva zijn bril verloor' staat nog helemaal in het teken van de historische bevrijding op de Spaanse legers door de Watergeuzen. De stad heeft in het verleden stadsrechten gekregen en om de stad heen zijn stadswallen die nog vrijwel geheel intact zijn. Je kunt op de stadswallen een heerlijke wandeling maken en genieten van de prachtige vergezichten op de stad en op het gedeelte erbuiten. Brielle heeft een beschermd stadsgezicht en bezit 400 (!) rijksmonumenten. De Brielse Dom of de Sint-Catharijne kerk is wel het bekendste monument. De stompe toren steekt hoog boven de stad uit en is al van veraf te zien. Met de bouw van de kerk is begonnen in 1417, de middeleeuwen dus nog. Dat is goed te zien aan de gotische vormen. 

Vanuit Rotterdam is Brielle uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer (metro tot Spijkenisse en dan bus 503 in de richting van Rockanje - halfuursdienst). Net even buiten de stadswallen zijn twee bushaltes, waarvan de halte Brielle Nieuwland het voordeel heeft dat je nog gauw even iets te eten/drinken kan kopen bij één van de grote supermarkten (AH en Jumbo. Bij Jumbo heeft een klantentoilet). 

Al heel gauw na de beide supermarkten kom je de stadspoort binnen en kan je de stadswal op. Leitje en ik hebben een wandeling gemaakt over de gehele stadswal. 

Vlak voordat we de stadspoort binnengingen, werden we verwelkomd door twee mooie tamme ganzen. 


We zagen de stadswal al liggen.

En aan de andere kant het Paaseiland of te wel het Ravelijn eiland, onderdeel van de vestingwerken. We zagen zes houten roze koppen, waarvan we een beetje het gevoel hadden dat ze voor de naam "Briele" stonden, maar dat zullen we wellicht toch niet helemaal goed geïnterpreteerd hebben!

Borstbeeld van Rochus Meeuwisse. Hij heeft een heldenrol gespeeld in het wegjagen van de Spaanse Armee in de zestiende eeuw. Op 5 april 1572 heeft hij het Nieuwlandse sluisje vernield waardoor de polders van de oostkant van Den Briel onder water kwam te staan. Daardoor waren de Spanjaarden niet in staat om de stad op de Watergeuzen terug te veroveren. 

We gingen de stad in door de poort en namen via de steile helling het pad op de stadswallen.






Het kruithuisje.







Standerdmolen t Vliegend Hert.

Het was koud, om het vriespunt. Gisteren had het gesneeuwd; er lagen nog wat ijs - en sneeuwresten hier en daar. 

We liepen heerlijk op de stadswallen!

Molen t Vliegend hert.




Beeld van veerman Jan Koppelstok. Ook hij vervulde een heldenrol tijdens de bevrijding van Brielle op de Spanjaarden in de zestiende eeuw. 







Op de twee foto's hierboven het Zakkendragershuisje uit 1705 met het Maarlands klokje. Zakkendragers werden vroeger in Brielle 'kaailopers' genoemd.








Het "1 april monument" wordt gerestaureerd. Op de plaats waar dit monument staat, kwamen de Watergeuzen Brielle binnen om Alva met zijn manschappen weg te jagen.

In Brielle is het mogelijk om tegen betaling te gaan wandelen met alpaca's. Vandaag kwamen wij zo'n groepje tegen op de stadswallen. De alpaca's keken ons even nieuwsgierig aan.























Brielle heeft iets met het koningshuis. Veel leden van het Koninklijk Huis hebben Brielle bezocht. Op het Marktplein staat een beeld van wijlen Koningin Wilhelmina. En er is een tegel  (zie foto hieronder) ter herinnering van de machtsoverdracht van Koningin Beatrix ten behoeve van haar zoon Willem Alexander. Ook elders in het land, zoals in Enkhuizen, zagen we een keer zo'n tegel.


De Waag. Het heeft ook gediend als stadsgevangenis. Het is nu een historisch museum. Op de voorgevel zien we de slogan van de stad: "Libertatis primitiae" (Eersteling der Vrijheid) om de overwinning op Alva, Filips II en de Spaanse Armada in de zestiende eeuw te gedenken.






In de Jacobskerk is thans een huisartsenpraktijk gevestigd.                                                                 

Ik herinner me Jacob van Maerlant (1235-1291) nog van Nederlandse literatuurlessen op de middelbare school. 

Een kerstbeer buiten op een stoel! Ik voelde luid gezwaai op mijn rug door Leitje!

We gingen kijken op het Asylplein. Dit plein is rijksmonument. De eerste steen is gelegd door koning Willem III. 



Aan het plein staat het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden. Het zijn veertien hofjes. Op het plein staat het beeld van de Zeenimf. Zij rijst op uit zee en wijst naar de Maasmonding van waaruit de Watergeuzen arriveerden om Brielle te bevrijden van de Spanjaarden. In de andere hand houdt zij de vlag van het Wapen van de Oranjes. 










Na de aangename wandeling over de stadswallen en langs de prachtige historische plekjes in de stad liepen we terug in de richting van de bushalte. Bij de Jumbo namen we nog een kopje koffie . . .

en kochten nog een lekker broodje. Bus 503 bracht ons terug naar Spijkenisse en de metro bracht ons terug naar Rotterdam. Mooie wandeling geweest en het weer was heerlijk: zon, fris (1 graad boven nul) en ietsje heiïg. Tot de volgende keer!

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuk en mooi beeldend verslag van mijn woonstee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig verslag van ons Brielle. Dank daarvoor

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig verslag van ons Brielle

    BeantwoordenVerwijderen

LEZING: DIRECTEUR KOMT DE VRIENDEN VAN BLIJDORP BIJPRATEN, 12/01/2025. De directeur van diergaarde Blijdorp, Eric Zevenbergen (tegenwoordig ...