zaterdag 10 september 2022

OPEN MONUMENTENDAG IN ROTTERDAM, 10-09-2022. 

Nadat de natuur vannacht een heerlijke en broodnodige slok hemelwater had gekregen, gingen Leitje en ik vanmorgen onder begeleiding van een vrolijk zonnetje en prachtige Hollandse wolkenluchten een stadswandeling maken in Rotterdam langs monumenten die tijdens deze Open Monumentendag hun iconische gebouw hebben opengesteld voor bezichtiging. We bezochten achtereenvolgens: de Kathedraal, de Noorse Zeemanskerk, de Waalse kerk, de Schotse kerk en de Paradijskerk. 

De Kathedraal (Laurentius en Elisabeth Kathedraal). Hier zetelt het Bisdom Rotterdam. Simonis en Bär waren hier vroeger kardinaal. De huidige kardinaal is Hans van den Hende; hij bekleedt zijn ambt vanaf 2011.

Het gebouw bestaat vanaf 1922 en viert dit jaar dus zijn honderdjarige bestaan. De glas-in-lood ramen zijn prachtig. Het interieur is neo-romaans.


















Herinneringsplaquette aan kardinaal Marinus Jansen, bisschop van 1956 - 1970.


Herinneringsplaquette aan Kardinaal Simonis, bisschop van 1970 - 1983.


Herinneringsplaquette aan Kardinal Bär, bisschop van 1983 - 1993.

Kardinaal Ad van Luyn was bisschop van 1993- 2011. 

En vanaf 2011 tot op heden bekleedt kardinaal Hans van den Hende de ambt van bisschop. 




De heilige Laurentius, waar de kathedraal naar vernoemd is.


De heilige Petrus, met een sleutel in zijn hand. 

Petrus is mijn favoriete heilige. Thuis heb ik een goudachtig gekleurd bord met daarop allerlei oude sleutels aan een rond koord gedrapeerd. Ik hoop nu maar dat al mijn vergissingen en fouten mij vergeven worden . . . 




Na de bezichtiging van de indrukwekkende Kathedraal liepen we naar de Noorse Zeemanskerk en kwamen langs prachtige stadsbloemen in één van de Rotterdamse straten.




En enkele hele dikke, oude bomen in het Heuvelpark bij de Euromast.













De domineeskamer. Er hangt een foto van de Noorse koning en zijn vrouw.


Ook de Noorse zeemanskerk heeft een indrukwekkende impact op ons achtergelaten!

We liepen verder en kwamen langs het Natuurkundig Museum, waar de 'dominomus' (weten jullie het nog?) in opgezette vorm te bewonderen is. Vroeger zat hier de Volksuniversiteit in. Nu is het "een doodleuk museum".


We kwamen ook langs de Erasmus Universiteit met de twee hoge torens links en de 'laagbouw'  (rechts) waarin het opleidingscentrum zit en waar de promoties plaatsvinden. Vanuit de laagbouw heb je een prachtig uitzicht op de nieuwe Zalmhaventoren (hoogste gebouw van de Benelux). 


In de buurt van de Zalmhaventoren wordt momenteel nóg een nieuwe toren gebouwd (foto hieronder).


En deze nieuwe toren staat vlakbij de Waalse kerk, waar we nu aankwamen (foto hieronder). De oude Waalse kerk tegen de achtergrond van de nieuwe mastodont. Het perspectief van Rotterdam verandert heel snel!


Ook in de Waalse kerk werden we hartelijk ontvangen. De kerk biedt met al zijn eenvoud maar met zijn prachtige houtsnijwerk een warme sfeer.




Domineeskamer (foto boven). Het houtsnijwerk geeft een intieme sfeer.



Pierre Jurieu (1637-1713) is een hugenoots predikant en professor aan de Illustre School van Rotterdam. Hij vluchtte samen met Pierre Bayle naar Nederland. Jurieu stierf zonder dat er iemand bij aanwezig was. Hij lag begraven in de Waalse Kerk en is herbegraven op de begraafplaats Crooswijk.


Pierre Bayle (1647-1706) is een Frans wijsgeer en schrijver. Hij is de auteur van de Dictionnaire historique et critique  (1697). Hij was voorstander van de tolerantie en een voorloper van Verlichting. Hij vond dat redelijkheid en kritisch vermogen synoniem aan elkaar zijn. Bayle vluchtte samen met Jurieu naar Nederland. De Waalse kerk is gesitueerd in de straat die naar Pierre Bayle is vernoemd.

We wandelden verder en kwamen na vijftig meter aan bij de Schotse Kerk, of ook wel Schotse Zeemanskerk geheten. Deze kerk ligt tegenover het Oogziekenhuis. Ook hier werden wij hartelijk welkom geheten en kregen een rondleiding.




De kerk is tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd (14 mei 1940). Na de oorlog is de kerk herbouwd. Er is een bomscherf gevonden in de aarde en deze hebben ze bewaard als aandenken aan dit vreselijke evenement.

Op de foto hieronder is een historisch overzicht van de kerk te zien.




John Irwin Brown was predikant aan de Schotse kerk. In 1934 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.










In de kantine/toneelzaal stond voor het personeel de lunch klaar. Eén van de kerkmedewerkers bood mij heel gastvrij een kop koffie met een koekje aan in een mooi Vopak kopje en daarna nog twee kommetjes heerlijke kerrie kippensoep.



Daarna nam een andere kerkmedewerker mij even naar buiten om mij de buitenmuur van de kerk te laten zien, want daar was nog iets bijzonders. Zeventig vrijwilligers hebben een lelijke buitenmuur bedekt met een tekenwand en daarnaast een prachtig mozaïek. En wat is die lelijke muur veranderd in een prachtig kunstwerk! De muur straalt helemaal!

















Na deze bijzondere ervaring bij de Schotse kerk liep ik met Leitje, de pluche beer op mijn rug, de Schiedamse Vest verder uit - langs het Oogziekenhuis - en ging op weg naar de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg. Onderweg zag ik een mooi autootje, het beeld (met de bijnaam: "Speculaasje") dat vroeger bij het vroegere gebouw van het Centraal Station stond, en een heel bijzondere man.




De deur van de Paradijskerk stond wagenwijd open. Het interieur deed barok aan. Het geloof is hier oud katholiek. 













We zijn aan het einde gekomen van een fantastische dag! De kerken hebben hun deuren heel gastvrij opengezet voor de bezoekers ! Heel bijzonder! We hebben genoten vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...