zondag 9 januari 2022

NIEUWJAARSLEZING ERIK ZEVENBERGEN, DIRECTEUR BLIJDORP, 09-01-2022.

De voorzitter van de Vrienden van Diergaarde Blijdorp, Marcel Kreuger, verwelkomde de 250 leden die vanmorgen om 11 uur hadden ingelogd voor de Nieuwjaarslezing. Marcel heette ons welkom en wenste ons een goed en gezond nieuwjaar. 2021 was een goed jaar voor de vereniging en een wat minder goed jaar voor Blijdorp. Hopelijk wordt 2022 een beter jaar voor de diergaarde! Marcel sprak de wens uit om de Zoo zo goed mogelijk waar kan, hulp te bieden, in praktische en in financiële zin. 

Na de introductie van Marcel kwam directeur Erik Zevenbergen aan het woord. Zijn lezing begon met een filmpje van ruim een half uur; daarna beantwoordde hij velerlei vragen van de vrienden.

In het filmpje nam Erik ons mee op ronde door een regenachtig Blijdorp. De dierentuin is momenteel dicht door de zoveelste corona lockdown. Het afgelopen jaar is de zoo vijf maanden dicht geweest, maar het was toch wel een behoorlijk goed jaar met 870.000 bezoekers, hoewel dat aantal ver achterbleef in verhouding tot 'normale' jaren. Erik is gematigd optimistisch naar de toekomst toe. Hij is trots op wat we doen in de tuin. We zullen nog wel een tijdlang te maken hebben met de corona pandemie; in de winter is het daardoor moeilijk, in de zomer kan er meer. We moeten vasthouden aan de dingen die kunnen. Eén van die dingen is het 'masterplan'. De ambities zijn er en vervolgens is het prioriteiten stellen en plannen. De financiële middelen zijn beperkt, maar we gaan door. Erik is dankbaar voor wat er allemaal in de achterliggende tijd is gebeurd. 

Het flamingoverblijf is helemaal klaar. Wat is het mooi geworden! De onderwaterbuffers, toonbeeld van duurzaamheid, zijn ook gereed. De bijenvallei heeft vorm gekregen. Dit laatste project is een mooi voorbeeld van biodiversiteit. Het verblijf van de viscaya's is opgeknapt - de viscaya's hebben meer ruimte gekregen. 

Sommige dieren zijn verhuisd. Andere dieren zijn gekomen. Bij de olifanten is een bulletje geboren, Radzjik. En bij de tapirs is een vrouwje, Krissie, geboren. De baby's doen het prima!

Erik neemt ons mee naar binnen bij de botanische kas. Daar worden 325 primula's gekweekt. Dat doet Blijdorp in samenwerking met de Universiteit Wageningen en Leiden. 

En in de Bijenvallei komt een bijenhotel.

Er komt een Podkast, 'Blijdorp op Groen' in  20 afleveringen.

De volières van de ara's en ibissen zijn aan vervanging toe. Men is aan het nadenken over de invulling daarvan. Eén van de punten voor een nieuwe volière is het bieden van bescherming van de vogels tegen vogelgriep (momenteel is er een zeer ernstige vogelgriep pandemie die zijn weerga niet kent). De 'Vrienden' gaan financieel helpen. Het is de bedoeling dat eerst de ibissen een nieuwe volière krijgen. De nieuwe volières van de ara's moeten nog even wachten maar komen er wél!

IJsbeer Wolodja heeft gezelschap van een ander mannetje gekregen. Op het filmpje zie je ze gezellig zwemmen met elkaar. 

Het Madagascar aquarium is aangepast met financiële steun van de 'Vrienden'.

De verbouwing van de rots vordert gestaag. Er zijn gaten gemaakt voor planten. Aan beide kanten komen bomen. Het wordt de nieuwe, natuurlijk aandoende habitat voor de Rode Panda's. 

Het olifantenverblijf: de zandvloer voldoet goed. De nieuwe deur is klaar. De olifanten hoeven nu geen lange gang meer door om binnen of buiten te komen. Dit is veiliger voor het personeel en beter voor het dierenwelzijn. Radzjik, de baby, doet het goed en krijgt een training. Er zijn indringende plannen om het olifantenverblijf uit te breiden. De plekken waar nu de Indische Neushoorn Nammie met haar dochter woont en de weide waar de kamelen huizen, worden betrokken bij het nieuwe olifantenverblijf. Indische Neushoorn Nammie blijft in Blijdorp, maar haar dochter gaat verhuizen. Ook de kamelen gaan waarschijnlijk helemaal weg. 

Bij de Okapi's is een baby geboren. De moeder was aanvankelijk heel beschermend maar ze laat gaanderweg meer toe. Het gaat goed met moeder en kind.

Erik besluit het filmpje met dankzegging aan Stefan Timmermans die het filmpje heeft gemaakt. 

Erik beantwoordt nu enkele vragen van de vrienden. 

Hij vertelt dat het personeel van Blijdorp sinds enkele maanden nieuwe werkkleding heeft. De werkkleding is goed ontvangen. 

Met de start van het olifantenverblijf wordt binnen afzienbare tijd begonnen. Het is echter nog niet zeker  wanneer dat precies gaat gebeuren. De hoop is dat de start van de eerste fase in de loop van dit jaar een feit is. En dan hebben we het dus over de uitbreiding in de richting van de kamelenweide. Volgend jaar, als de 'Vrienden' hun jubileumjaar vieren, hoopt men het echte begin in gang te zetten. In de plannen is zelfs een spectaculaire brug opgenomen waarop de olifanten kunnen lopen. 

De voormalige vleermuizengrot wordt in fase 3 meegenomen bij verbouwing en uitbreiding van het olifantenverblijf. 

Het dak van Amazonica (vlinders) is momenteel een ramp. Er komt een plan voor herstel. Dat moet duurzaam worden, dus goed voor een aantal jaren. Er wordt aan gewerkt.

De huidige corona pandemie met de vele lockdowns nopen de diergaarde om men minder bezoekers (= inkomsten) zoveel mogelijk te doen. Daardoor moeten keuzes worden gemaakt. Veel dingen tegelijk organiseren lukt nu niet, maar het organiseren van dingen achter elkaar lukt vaak redelijk tot goed. 

De overheid springt momenteel financieel bij in deze corona tijd. De Zoo heeft substantiële steun ontvangen van het Ministerie van Landbouw (paar miljoen), maar dit is echter niet voldoende. Toch wijst Erik erop dat de eerste lockdown anders is dan de huidige lockdown. Bij de eerste lockdown ging het erom om het faillissement van Blijdorp af te wenden (dat is gelukt). En nu moeten interne maatregelen de diergaarde financieel draaiende houden. Het lukt, maar de tuin zal in de komende jaren te maken hebben met beperkte financiële middelen. Dus de komende jaren zal de financiële druk voelbaar blijven. Het accent blijft liggen op het project van dierenwelzijn en duurzaamheid. In het 'Masterplan' wordt dit nader uitgewerkt. Het komt neer op plannen, kiezen en haalbaarheid.

De Rivièrahal verkeert in slechte staat. Dat is al jaren lang bekend. Maar daar moet op den duur toch écht iets aan gebeuren, anders moet het gebouw helemaal dicht. En dat is niet de bedoeling, want het gebouw ligt centraal en moet daarom open blijven. Opknappen staat in het masterplan, maar het duurt nog een poos voordat men aan het verbouwen slaat. Het is complex, omdat de Rivièrahal één geheel vormt met het gorillaverblijf. Financiële steun moet aangevraagd worden. Daar moet over nagedacht worden. Is er eenmaal een plan opgesteld, dán pas kunnen de verbouwingsplannen beginnen, dus het duurt nog een tijd voordat de Rivièrehal helemaal is opgeknapt. 

Hoe is het met de corona besmettingen? Alle dieren (gorilla Bokito en de leeuwen) zijn momenteel gelukkig weer coronavrij.

Met gorilla Bokito gaat het prima. Met Nasibu gaat het ook goed - hij wordt momenteel getraind voor transport; hij gaat waarschijnlijk in april verhuizen. 

Het fokken met de leeuwen ligt op dit moment stil, gezien de (lichte) neurologische afwijkingen bij de leeuwen in Blijdorp. Er wordt gewerkt aan een plan hoe het fokprogramma nu verder moet. Wat de leeuwen betreft is er wereldwijd weinig plek. Eigenlijk doen we het te goed in de dierentuinen. Er gaan minder dieren dood en de leefomstandigheden zijn beter, maar dat neemt niet weg dat er momenteel soms (sluimerende) aandoeningen zijn die het fokken in de weg staan. 

Blijdorp heeft besloten om geen vogeldemonstraties meer te houden. Vroeger was het heel gewoon om kunstjes met dieren te doen. Daar is hoe langer hoe meer tegenwicht tegen gekomen. Dus Blijdorp is gestopt met de 'vrije vogelvluchten'. 

De Paradijsvogels: we moeten nog even wachten voordat deze vogels hun kleurenpatroon helemaal op orde hebben, want het zijn nog jonge vogels en pas op volwassen leeftijd krijgen ze volledig kleur!

Erik geeft het woord terug aan Marcel. En Marcel sluit af met een dankwoord: we zijn weer even helemaal bijgepraat! De 'Vrienden' zullen al het mogelijke doen om de dierentuin te ondersteunen met praktische en financiële steun. Op 13 februari 2022 is er weer een lezing. Dan komt de dierenarts praten over, met name, onderzoeken.  Marcel dankt directeur Erik Zevenbergen en daarnaast ook de verzorgers Janno Weerman en Astrid Kortekaas die hebben meegewerkt aan het tot stand brengen van de lezing van vandaag.

(Beide foto's in dit blog heb ik zelf met eigen camera genomen in Blijdorp tijdens een recent eerder bezoek toen de tuin nog open was, Babette Meulenbelt).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...