BOEKPRESENTATIE FREEK DE JONGE BIJ BOEKHANDEL DONNER, 06-11-2021.
Op zaterdag 06 november 2021 was Freek de Jonge te gast in het theater van boekhandel Donner in Rotterdam. Van zijn hand is verschenen: Kom Verder!
Het is een boek vol herinneringen aan vroeger. Een memoires dus.
Marcel Möring interviewde de cabaretier/schrijver. Freek de Jonge vertelde over zijn jeugd, een jeugd die bepaald werd door de godsdienst (hervormd) op het platteland van Groningen en daarna in Zeeland. Veel anekdotes uit zijn jeugd kwamen voorbij, wat de toehoorders in de zaal tot lachen bracht. Zijn vader, predikant, was eigenlijk de spil van de familie. Heel openhartig vertelde Freek over de relatie tussen zijn ouders. Die relatie was er één van niet zo heel veel liefde. Een relatie min of meer voor de 'show', omdat het zo hoorde vroeger. In ieder geval was zijn moeder door de relatie niet sterker geworden, zei hij heel eerlijk. Want zij heeft hem veertig jaar overleefd en was aan het eind van haar leven nóg niet in staat om een onafhankelijk leven op te bouwen, want na bijna een halve eeuw weduwe te zijn geweest, vroeg ze zich nog steeds af hoe zij verder moest zonder haar man. Freek neemt zijn ouders niets kwalijk, want zo gingen de dingen vroeger, en zonder die relatie tussen zijn ouders was hijzelf er natuurlijk niet geweest!
Freek waardeerde zijn vader wel. Al was het alleen al om het feit dat zijn vader hem stimuleerde om te leren. Hij zat op de HBS en ging zelfs studeren - culturele antropologie. Dat werd niets, maar zijn vader, die niet goed besefte wat die studie culturele antropologie inhield, vond zijn zoon heel knap! Ach, zei Freek, met die studie zat ik qua afkomst toch eigenlijk wel goed, want het paste bij het geloof waarmee hij was opgevoed. Dat hij zelf er niet veel aan vond, deed niet ter zake!
De titel refereert aan de uitspraak van één van zijn professoren aan de universiteit waar Freek studeerde. Er moest iets besproken worden en de professor zei tegen Freek: "Kom verder!" De vriendelijkheid van de professor maakte indruk op Freek.
Freek las gedeelten voor uit zijn recente boek vol herinneringen en ging tot slot achter de vleugel zitten. Hij zong een lied terwijl hij zichzelf begeleidde. Hij was weer dat jongetje van vroeger in de sfeer van zijn godsdienstige achtergrond en tegelijkertijd proberend om uit die sfeer te ontsnappen. Uit de tonaliteit (Freek speelde op het gedeelte van de vleugel waar de lagen toetsen waren) kon je merken dat de godsdienstige sfeer in het gezin op het platteland toch wel drukkend was voor Freek.
Na het interview en het lied ging Freek achter de tafel zitten om zijn werk te signeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten