zondag 3 oktober 2021

LITERAIRE MARATHON - 25 jaar Passionate Bulkboek, vrijdag 01-10-21 en zaterdag, 02-10-21.



Op drie podia in de Arminiuskerk in Rotterdam vond op 1 en 2 oktober 2021 een literaire marathon plaats, zesendertig uur achter elkaar. Het was feest, omdat het Passionate Bulkboek zijn vijfentwintigste verjaardag vierde. Op elk podium waren ieder uur drie blokken georganiseerd; per blok lazen drie schrijvers voor uit hun werk. In totaal zijn dus 334 schrijvers opgetreden! Gezien de corona maatregelen was het noodzakelijk om van te voren tickets per groepje van vier uur te bestellen; de kaartjes waren trouwens wel gratis. Bij binnenkomst moest je je kaartje laten scannen, als ook je corona vaccinatiepas. 

De Arminiuskerk is gesitueerd tegenover museum Booijmans en is vernoemd naar Jacobus Arminius (Jacob Hermansz. van Oudewater). In de Raadszaal, boven de schoorsteen, hangt een groot portret van hem. De remonstrantse kerk heeft zich in 1610 afgescheiden van de Gereformeerde Kerk. Het gebouw is een ontwerp van de architecten Henri Evers en Jacobus Stok. Evers is ook de architect van het Rotterdamse Stadhuis. In 1897 is de bouw van de kerk helemaal klaar gekomen; op 23 mei 1897 werd de kerk feestelijk ingewijd en op 31 augustus 1898 werd het orgel in gebruik genomen. De architectuur van de kerk is bijzonder. Neoromaanse elementen en Jugendstil gaan samen op. Binnen zijn de muren van rood baksteen met houten lambrizering. Het licht komt van alle kanten. De kansel staat pal onder het grote orgel. Als je binnenkomt, word je meteen getroffen door de warme sfeer. Ook de Raadszaal is vermeldenswaardig. Deze ruimte is eigenlijk een portrettengalerij. Het portret van Arminius heeft een centrale plaats. De Grote Zaal en de Raadszaal geven de bezoekers het gevoel heel welkom te zijn!  


                                                 




Regelmatig vinden er culturele bijeenkomsten en debatten plaats in de Arminiuskerk. En ditmaal was er dus een literaire marathon dat in het teken stond van de vijfentwintigste verjaardag van het Passionate Bulkboek. Toen ik vijftig jaar geleden op de middelbare school zat, bestond het bulkboek al. Dat was toen een (goedkoop!) krantje waarin literaire werken waren afgedrukt, zodat scholieren op een informele manier en voor weinig geld toegang hadden tot de literatuur. Voor alle talen moesten wij toen ook al veel boeken lezen! 



De literaire marathon was een samenwerking van diverse organisaties: Arminiuskerk, gemeenste Rotterdam, Passionate Bulkboek, het Nederlands Letterenfonds, de Schrijverscentrale en 'Write Now!' De laatste genoemde organiseert jaarlijks schrijfwedstrijden voor jong volwassenen (18-24 jaar). 

Op vrijdag 1 oktober 2021 tegen 13 uur ging ik naar binnen. Vaccinatiepas en ticket waren snel gescand en daarna begon het heerlijke luisteren naar de vele voordrachten van de schrijvers die uit hun werk voorlazen. Na anderhalf jaar thuis bikkelen door de corona lockdown was het zalig om nu zonder de anderhalve meter afstand onderling het evenement mee te maken! We luisterden naar, onder meer, de volgende auteurs:


Lidewijde Paris. Zij hield een vlammend betoog om te lezen, te lezen, te lezen, te lezen en te lezen!



Na Lidewijde bestegen Marion Pauw, Maren Stoffels en Mel Wallis de Vries het podium.




Arthur Japin was er ook!



Daarna kwam Yvonne Keuls aan het woord. Zij is bijna 90 (!) jaar, nog ontzettend kwiek en helder van geest! Zij droeg een vlammende passage voor uit één van haar boeken.



Franca Treur ontwikkelt zich goed. Enkele jaren geleden maakte ik haar debuut mee. Ze heeft intussen al weer meer publicaties op haar naam staan. Franca studeerde in Leiden en had problemen met haar geloof. In de passage die ze tijdens de marathon voorlas uit eigen werk speelt het geloof een grote rol.






Het blok "Puur Literatuur" is inmiddels overgegaan in de "Avond van de Literatuur". 
Connie Palmen en Adriaan van Dis kwamen aan het woord.


Connie Palmen las een vlammende passage voor over een relatie waar liefde en haat aan elkaar grensden en zelfs door elkaar heen gingen. De voordracht van Connie was prachtig. Ze heeft een mooie, beschaafde stem. Het was doodstil in de zaal - de toehoorders hingen aan haar lippen.


Adriaan van Dis nam het stokje van Connie Palmen over. Een mooi stuk, maar niet zo spannend.



Ik maakte even een 'uitstapje' naar het blok in de Raadszaal en hoorde het optreden van Rense Sinkgraven, Asis Aynan en Anne-Gine Goemans. Ik kende deze auteurs niet, maar ik vond hun optreden heel mooi. 



De eerste dag zat erop! Het waren acht uur vol mooie verhalen (en muziek)! De tijd was omgevlogen! De marathon ging 's nachts gewoon door, maar ik ging even naar huis om te slapen, want op een gegeven ogenblik neem je niets meer op.

Zaterdag, 2 oktober 2021 tegen 13 uur: ik was er weer, fris en fruitig! Mijn ticketsessie voor de komende drie uur was voor het Voorplein. Buiten dus! Buiten?? In de kou en in de regen?? Ja, hoor! Drie uur lang buiten . . . hoe hield ik het vol? Maar het ging verbazingwekkend goed, want we zaten allemaal onder een groot tentdak; er lagen dekens klaar op de stoelen en er werden heaters gebracht. Ik had al een dikke trui en een dikker windjack aan, omdat het gisteren in de Grote Zaal zo koud was. Het viel dus mee, daar buiten! En de sfeer rondom de voordrachten was hartverwarmend! De serie voordrachten was gericht op "The Young Ones" - de jong volwassenen als lezers. Dus geen kinderboeken, maar JEUGD boeken. De auteurs kende ik geen van allen, maar mijn kindertijd ligt al weer meer dan vijftig jaar geleden! Met veel passie droegen zij voor uit hun werk, terwijl de regen op het tentdoek begon te kletteren, de ambulances in de verte met veel herrie door de Nieuwe Binnenweg schalden en de trams aan de overkant van de Westersingel af en toe aan het pingelden waren. Ik vond het mooi te horen dat de auteurs voor hun boeken zo veel volwassen onderwerpen aanstipten, zoals spannende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, eenzaamheid, problemen met relaties. 
Ik herinner mij de jeugdboeken die ik las toen ik jong was; toen waren de onderwerpen soms natuurlijk ook al ernstig. Wat dit punt betreft is er niet zo heel veel veranderd.
Het verschil met boeken voor volwassenen is wellicht dat in jeugdboeken de onderwerpen met meer humor worden gebracht en dat ze op een wat luchtiger toon geschreven worden zonder dat het sentimenteel wordt.

Ik hoorde de volgende auteurs: Martine Letterie, Danny de Vos, Roxanne Wellens, Erik van Os, Marlies Slegers, Chris Houtman, Pamela Sharon, Wilma Geldof. 




De Vlaamse schrijver, Danny de Vos, las voor uit eigen werk en speelde als afwisseling op zijn voorleespassage twee eigen swingende composities op de gitaar. Hij was er met zijn echtgenote. Zij zette mij samen met haar man op de foto. We hebben elkaar onze visitekaartjes uitgewisseld. Leuk spontaan contact! En een hartelijke Belgische gastvrijheid!




Hieronder de schrijvers die na Danny de Vos kwamen, na afloop nog even gezellig nazittend.


Om 16 uur was het tijdblok om. Ik had genoten van de voordrachten en de warme, hartelijke sfeer. Ik maakte mij op om naar binnen te gaan en na het laten checken van coronapas en ticket nam ik, net als gisteren, plaats in de Grote Zaal, voor een programma over literatuur voor volwassenen. Ik hoorde  onder andere: Annejet van der Zijl, Ronald Giphart, Els Moors, Christine Otten, Özcan Akyol, Nelleke Noordervliet, Tommy Wieringa, Manon Uphoff. 

Annejet van der Zijl las voor uit haar boek Sunny Boy:



Vervolgens een korte voordracht van Ronald Giphart:


Daarna Özcan Akyol, Nelleke Noordervliet, Tommy Wieringa en Manon Uphoff:





Er tussen door traden nog enkele andere auteurs op, maar de foto's zijn niet presentabel genoeg om op deze blog te publiceren - de felle ledlampen gaven zoveel tegenlicht dat sommige foto's niet zo goed zijn gelukt. 

Ik kijk terug op een fantastisch literair mega evenement! Heel leerzaam voor mij als schrijfster en blogger. Ik heb genoten van de ontspannen, relaxte sfeer in de mooie Arminiuskerk. Ik vond het prachtig om bekende schrijvers eens in levende lijve te zien en om kennis te maken met voor mij onbekende auteurs. Ik zal alle schrijvers zeker blijven volgen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WANDELEN IN HEERLIJKHEID MARIËNWAERDT - BETUWE, 19-04-2025. De zaterdag voor Pasen gaan Leitje en ik naar Beesd, in de Betuwe, om de fruitbo...