BOEKENWEEKGESCHENKSCHRIJVER GERWIN VAN DER WERF SIGNEERT BIJ DONNER, 21-03-2025 en een groepsgesprek over de behandeling van artrose, Erasmus Universiteit, 19-03-2025.
Muziekleraar Gerwin van der Werf heeft dit jaar (2025) het boekenweekgeschenk geschreven. Hij is al enkele keren op de televisie geweest om hierover te praten. Hij blijkt al zeven romans te hebben geschreven!
Ik had nog nooit van hem gehoord, dus het werd hoog tijd om kennis met zijn werk te maken!
Vorige week heb ik bij boekhandel Donner al één van zijn romans (Strovuur) gekocht en ik kreeg er zijn boekenweekgeschenk bij.Toen ik gisteravond niet kon inslapen, heb ik de eerste hoofstukken van Strovuur gelezen. Het is spannend! Het leest lekker weg, omdat Gerwin een toegankelijke schrijfstijl heeft. Zijn stijl ligt dichtbij de belevingswereld van middelbare school leerlingen, doordat Gerwin woorden gebruikt die jongeren vaak hanteren. Die woorden zijn soms straattaal, maar wel in het nette. Ook haalt Gerwin titels van liedjes aan waar jongeren graag naar luisteren - sommige liedjes ken ik ook nog wel, want ik heb thuis vaak de radio aan op de popzender. Gerwin is op school zeer geliefd bij zijn leerlingen!
Een medebezoeker van Donner die achter mij in de rij stond bij de signeertafel, bood aan om een foto te maken van de schrijver en ik samen.
Gerwin nog even eerder - bij aankomst in boekhandel Donner.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FOCUSGROEP ARTROSEBEHANDELING, ERASMUSUNIVERSITEIT.
Eergisteren, woensdag 19 maart 2025 nam ik deel aan een groepsgesprek over het verbeteren van de behandeling van artrose. Deze praatgroep behoort tot een studie van Healthy Joints en valt binnen het kader van een wetenschappelijk onderzoek naar de ervaringen van mensen die te maken hebben met artrose. Het is een soort inventarisatie wat patiënten met artrose nodig hebben. Wat kan er verbeterd worden in de behandeling? Wat hebben patiënten nodig?
Wij waren met vijf patiënten, Aan de hand van vragen konden wij aan geven wat wij, ieder voor zich, nodig hadden. Alle vijf deelnemers hadden hun eigen artroseklachten op verschillende plaatsen van het lichaam. En allemaal hadden wij al al een flink behandeltracé achter de rug. De manier waarop iedereen op de aandoening reageert verschilt enorm, maar één van de gemene delers is toch wel dat artrose een aandoening is die nog niet te genezen is. De frustratie daarover bij iedereen is ontzettend groot! Eveneens frustrerend bij iedereen is het feit dat pijnstilling onvoldoende helpt. De dosering is niet goed en er zijn heel veel akelige bijwerking. De pijnstiller is soms erger dan de kwaal! Soms wordt er op het werk niet goed gereageerd - de lift is lange tijd kapot en er wordt nauwelijks tot geen werk gemaakt op de lift te reparen. Wat ikzelf nog in de groep bracht, zijn de grote praktische beperkingen van alleenreizende artrosepatiënten die een rollator gebruiken. Zij kunnen moeilijk reizen doordat zij geen koffer of trolly mee kunnen nemen wanneer zij met een rollator lopen. Ikzelf vind dit uitermate frustrerend! Ik zou zo verschrikkelijk graag een praktische oplossing zien om mijn koffer/trolly mee te kunnen nemen tijdens het lopen met de rollator! Ik zal heus niet de enige zijn met dit probleem! We leven in een tijdperk waarin wij zoveel mogelijk zelfstandig aan het leven willen deelnemen en dat vraagt om aanpassingen die jammer genoeg nog niet zijn gerealiseerd! Afgelopen zomer nam ik deel aan een excursie in het teken van de Wereldhaven Dagen in Rotterdam. De excursie ging naar een chemisch bedrijf op de Maasvlakte die praktische producten maakt. Ik vroeg daar of ze een oplossing wisten voor alleenreizende mensen met een rollator om hun koffer/trolly mee te kunnen nemen. "Vraag de fabrikant van rollatoren of zij hier een oplossing voor hebben en WIJ MAKEN HET!", vertelde de medewerker van het bedrijf. Helaas, pindakaas - in de media las ik gisteren dat dit bedrijf failliet is door de dure energiekosten! Dit is toch super frustrerend!! Eén van de deelneemsters van de focusgroep van vanmiddag opperde het idee om de TU Delft in te benaderen. Het lijkt mij een goed idee! - ik ga hier wellicht binnenkort werk van maken!
De focusgroep vond plaats in de Mandeville Building van de Erasmus Universiteit op het terrein van Woudenstein. Vanaf de zeventiende verdieping hadden wij een fantastisch uitzicht over Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten