vrijdag 21 februari 2025

GESPREKSMIDDAG KRACHTIG OUDER WORDEN, LOMMERRIJK ROTTERDAM, 20/02/25.


In zalencentrum Lommerrijk te Rotterdam was er op 20 februari 2025 een gespreksmiddag over Krachtig Ouder Worden.

Marlies Claasen was de dagvoorzitter. Haar man, Tom Klein, begeleidde haar op de gitaar. 


Wij werden verwelkomd met koffie en een lekker broodje.

Lommerrijk is een sfeervol zalencentrum aan de Bergse Plassen. Het interieur is mooi en rustgevend. Het uitzicht is fantastisch.


Het plafond geeft sfeervol licht (foto boven). Op de foto's hieronder het weidse uitzicht.




Tijdens het plenaire gedeelte kregen wij veel informatie en tips over hoe wij ons kunnen voorbereiden op een zo aangenaam mogelijke tijd tijdens de herfst en winter van ons leven. De techniek schrijdt voort, maar de politieke situatie ziet er helaas op dit moment niet erg rooskleurig uit voor de ouderen (bezuinigingen op de ouderenzorg, sluiting van verpleeghuizen/bejaardenhuizen, et cetera), waardoor ouderen langer thuis moeten wonen en zij moeten nadenken over aanpassingen als thuis niet alles meer kan. 

Op een speelse manier, via quizzjes, werden wij ons bewust van de mogelijkheden en eventuele oplossingen. 

Marlies Claasen gaf samen met Pieter Hilhorst commentaar op de vragen die ons werden voorgelegd. Pieter Hilhorst is raadslid voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en is projectleider van Senior onderzoeker bij het Ben Sajem Centrum.


Ook Jan Smelik, basisarts werkzaam in de zorg als adviseur en algemeen coördinator Nederland Zorgt Voor Elkaar, gaf zijn inbreng, met name op drie punten die belangrijk zijn voor het krachtig ouder worden op oudere leeftijd.

Het begrip Krachtig ouder worden draait voornamelijk op de elementen AUTONOMIE,  VERBONDENHEID en ERTOE DOEN.

Tussen de programma onderdelen zong Marlies Claasen twee prachtige liederen. Mooie krachtige stem en gloedvol! Zij werd door haar man begeleid op de guitaar. Marlies zong een liedje dat haar man had gemaakt naar aanleiding van hun vakantie in Italië waarbij zij uitgenodigd werden voor een dorpsfeest in een gebied dat bekend staat als Blue Zone. Een Blue Zone is een plek waar mensen heel oud worden door een gezond levenspatroon (gezond - Mediterraan - eten, een vredige sfeer zonder stress en conflicten, een heerlijk klimaat).

Als we strakjes ouder zijn was een ander liedje dat Marlies zong.

Na de plenaire zitting verdeelden wij ons in kleine groepjes aan dialoogtafels om onder leiding van een gespreksbegeleider verder over deze begrippen te discussiëren, met name over de vraag waar wij op onze gevorderde leeftijd behoefte aan hebben. Bij mij aan tafel ging het veel over de uitbreiding van ons persoonlijke netwerk, huisvesting, behoefte aan zorg als je dat misschien later nodig hebt en hoe je die zorg kunt vinden. Wij gaven elkaar soms nuttige tips. De sfeer was heel goed en respectvol naar elkaar toe.

Na de gesprekken aan de dialoogtafels gingen we terug naar de plenaire zaal voor een feedback van de dialogen. Mevrouw Tiggelman van het zorgkantoor Het Zilveren Kruis betrad het podium en vertelde dat zij heel veel heeft gehad aan deze dag, omdat zij veel informatie heeft gehoord van de deelnemende ouderen. Met die kennis kan zij als zorgverlener weer inspelen om in de (nabije) toekomst praktische oplossingen te genereren voor ouderen die tegen bepaalde problemen oplopen.

Mevrouw Tiggelman, links op de foto hierboven.

De bijeenkomst werd besloten met een gezellige borrel - drankje en hapje - en een informatiemarkt met een aantal standjes. Bij één van de standjes zag ik een folder liggen over de TRAPROLLATOR: je kunt met een rollator die bevestigd is aan een rail, de trap op en af. Het rollatorgedeelde is opklapbaar en is geschikt voor bijna alle trappen. Ik had dit technische snufje nog nooit gezien en het lijkt mij handig als tussenoplossing tussen helemaal zonder hulpmiddelen trappen op en af of een traplift. Het is een Noorse uitvinding.

Kijk, dit is nu een mooie manier om langdurig zelfstandig te kunnen blijven wonen als het lopen minder goed gaat op oudere leeftijd!

Ook zag ik speciale oogdruppelbrillen: brillen met een gaatje erin zodat je zelf je ogen kan druppelen. De oudere kan dus zelfstandig zijn/haar ogen druppelen en is dus niet meer afhankelijk van de overbelaste thuiszorgverlener. Toppie oplossing!

Het is een leerzame bijeenkomst geweest in een gemoedelijke, respectvolle sfeer! 

De locatie was heel mooi, maar met één klein minpuntje: mensen met een rollator moesten gebruik maken van een klein benauwend keukenliftje en verder door smalle, kronkelige keukengangetjes naar een verdieping hoger of lager gaan. Het personeel gaf als excuus: 'tja, oud gebouw, hè'. Als er op de website van Lommerrijk aangegeven staat dat het zalencentrum rolstoelvriendelijk is, dan begrijp ik niet waarom wij via dit benauwende kleine keukenliftje en smalle keukengangetjes waar het keukenpersoneel staat te koken en waar grote keukenrekken de weg blokkeren, van verdieping moeten wisselen. 

Ik betwijfel ten zeerste of iemand in een grote, zware scootmobiel wel in zo'n klein keukenliftje en smalle keukengangetjes past! 

In ieder geval past zo'n klein keukenliftje niet bij de chique uitstraling die de locatie verder aan de bezoekers biedt!

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...