maandag 3 februari 2025

EEN WEEKEND VOL STRALENDE MOLENS! 

Zaterdag, 01/02/2025 ALV De Hollandsche Molen en zondag 02/02/2025 bezoek aan Zaanse Schans.

Op zaterdag 01 februari 2025 nam ik als lid van De Hollansche Molen deel aan de Algemene Leden Vergadering. Zelf heb ik geen molen en ik ben ook niet technisch aangelegd, maar ik heb wat met molens. Het zit al in mijn achternaam MEULENBELT, wat Molen Op Een Heuvel betekent. Ik vind de wiekengebouwen sierlijk en horen sinds mensenheugenis helemaal bij het Nederlandse landschap. Ik bedoel dan de oude vormen, niet die moderne, afzichtelijke turbines! In molens worden mooie producten gemaakt: meel, mosterd, verf, olie, houtplanken . . .  . De water molens zorgen voor waterregulering, dus die helpen ons om droge voeten te houden. In de loop der tijd zijn helaas ontzettend veel molens verdwenen. De vereniging De Hollansche Molen is in het leven geroepen om wat we nog hebben in stand te houden. Dat doet DHM niet alleen om de sierlijkheid van de gebouwen beschermen, maar óók om het ambacht van molenaar stimuleren. Tijdens de ALV's worden lezingen gegeven, worden prijzen aan molenaars uitgereikt die zich hebben ingezet om hun molen te restaureren en worden diploma's uitgereikt aan molenaars die zijn geslaagd voor hun molenaarsexamen. De ALV's vinden vaak op een mooie locatie IN een molen of in een zalencentrum er vlakbij. 

De Hollandsche Molen mag zich sinds 2023 KONINKLIJK noemen 

en is onlangs gefuseerd met de Stichting Molendocumentatie.

De ALV op 1 februari 2025 vond plaats in zalencentrum De Rank in Soest. Deze locatie was mij al bekend, omdat ik hier in de afgelopen jaren al regelmatig aan ALV's heb deelgenomen van de Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging.



We werden hartelijk ontvangen met koffie en een lekker koekje. We konden alvast rondkijken op marktstandjes.



Na de ontvangst kwam directeur-bestuurder Nicole Bakker ons waarschuwen om naar de grote zaal te gaan. Gezien de grote opkomst werd de ALV gehouden in de eigenlijke kerkruimte.




Op alle stoelen lag een folder van De Hollanse Molen klaar, de vereniging in vogelvlucht in het afgelopen jaar.



Nicole Bakker betrad het podium en opende de dag. De notulen van de vorige keer en de begroting werden besproken en goedgekeurd. Vorig jaar was er een financieel probleem, maar daarvoor is gelukkig ondertussen een oplossing gevonden. Er is geen financiële nood meer en de nu nog wat magere positieve balans zal in de komende tijd verder in positieve zin worden omgezet. Fijn! Nicole informeerde ons verder over fusie met Stichting Molendocumentatie, een win-win situatie. Later op de dag nam een woordvoerder van deze stichting het woord om daar nog wat meer over te vertellen.

Daarna was het tijd om de de Certificaten van Vernuft en Volharding uit te reiken aan molenaars die zich verdienstelijk hadden gemaakt om hun molen te restaureren.

In een aantal filmpjes vertelden de molenaars wat zij hadden gedaan om hun molen weer mooi en goed bruikbaar te maken. Wij kregen als aanwezigen van de vergadering daardoor een goed beeld waarom de Certificaten van Verdienste werden uitgereikt. Na afloop van elk filmpje werden de molenaars het podium opgeroepen en kregen zij onder luid applaus van de aanwezigen het Certificaat van Vernuft en Volharding uitgereikt, tesamen met een grote bos prachtige bloemen.

Daarna vond de plechtige uitreiking van de Jaarprijzen 2024 - het Certificaat van Verdienste -  plaats aan een aantal molenaars, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun molen. Zij betraden onder luid applaus het podium.

Na de plechtigheden hielden een aantal sprekers een voordracht. Zo gingen meerdere sprekers in op de verslechtering van de molenbiotoop: veel molens verliezen hun 'gevoel van lekker in hun vel zitten' doordat de verstedeling zich ongebreideld voortzet. De molens worden letterlijk en figuurlijk in de schaduw gezet door hoge en lelijke gebouwen. Hoge gebouwen, maar soms ook bomen, nemen de wind uit de zeilen van de wieken, waardoor die molens niet meer kunnen draaien. Dit is een enorme bedreiging voor onze nationale trots. De politiek en planmakers van rijk en gemeenten moeten op deze negatieve ontwikkeling gewezen worden; er moet meer samenspraak komen om ervoor te zorgen dat molens meer ruimte om zich heen krijgen. Het is van belang dat rondom de molens de ruimte fraai en tegelijkertijd doelmatig en duurzaam wordt ingericht.  

De spreker van Het Gilde kwam vertellen over de opleiding tot molenaar en over de mogelijkheden om de jeugd te interesseren voor het molenaarsvak. Er is nog altijd een tekort aan professionele molenaars en de jeugd is een belangrijke doelgroep om het tekort aan molenaars aan te vullen.

Na alle voordrachten werd het lunchpauze. Heerlijke broodjes stonden voor ons klaar, zelfs broodjes kroket! Melk, sapjes, thee en koffie was in ruime mate aanwezig. Wat zijn wij verwend! 

De pauze was met opzet wat langer georganiseerd om belangstellenden de gelegenheid te geven om molen De Windhond in Soest, vlakbij ons vergaderlocatie, te bezichten. Deze mooie molen heb ik in 2023 reeds bezichtigd tijdens de ALV van de Poly Artrose Lotgenoten vereniging, dus ik ben vandaag binnengebleven. De fotoreportage hiervan is op mijn blog terug te vinden en heeft als datum: 07/10/2023 (even naar beneden doorscrollen).

Op een gegeven ogenblijk was iedereen weer bij elkaar. We gingen terug naar de grote kerkzaal. Het was tijd dat de getuigschriften werden uitgereikt aan de molenaars die geslaagd waren voor hun molenaarsdiploma. In 2024 waren er 110 molenaars geslaagd en dit was een zéér grote groep, zo niet de grootste groep sinds het bestaan van de Vereniging De Hollandsche Molen
En daar stonden ze dan, trots met hun certificaat in de hand!



En allemaal bij elkaar:

De uitreiking van de getuigschriften had zondags zelfs de landelijke media bereikt. Teletekstpagina op TV meldde: 

"Recordaantal molenaars erbij. Een recordaantal mensen heeft gisteren zijn diploma in ontvangst mogen nemen voor het molenaarsexamen. Nederland heeft er daardoor 110 nieuwe molenaars bij. 95 van hen haalden het examen voor windmolenaar en vijftien voor watermolenaar. 'Ze zijn hard nodig om de molens te laten draaien', zegt Nicole Bakker van de Hollandse Molen. De vereniging ziet, met het Gilde van Molenaars, dat de interesse voor het vak de laatste jaren toeneemt, ook onder jongeren. Nederland telt zo'n 1200 molens. Dat waren er ooit ruim 10.000. Tegenwoordig worden ze vaak door vrijwilligers gerund en onderhouden." ( Teletekst, pagina 106, 02-02-2025).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZONDAG, 02-02-2025, BEZOEK AAN DE ZAANSE SCHANS

Na een nachtje slapen ging ik met pluche beer Leitje op de rug met de trein op weg naar de Zaanse Schans. Het was fijn om nog even in 'molensfeer' te blijven. Ik ben vaker in de Zaanse Schans geweest en het is daar altijd een prachtig plekje "neêrlands trots".  Ik verheugde me op een heerlijk dagje molens op een frisse winterdag onder een stralend blauwe lucht.

De trein had op de heenreis wat problemen door een wisselstoring. Maar gelukkig kwam ik uiteindelijk toch bijtijds op station Zaanse Schans aan. Al snel was ik op de brug met een prachtig uitzicht op de molens.






Het tinnen gieterij koepeltje.





Klompen op het terras van het pannenkoekenrestaurant onderaan de brug.




Prachtige voorgevel!






























We bezochten het Molenmuseum. Er hangen mooie molenschilderijen, maar er wordt ook veel informatie gegeven. In 1856 leefden molenaars in bittere armoede. Eenzijdige voeding, tochtige kamers, veel ziekten zoals malaria omdat molens meestal in de polders vol moerassen (met muggen) stonden. Molenaars werden toen vaak niet ouder dan 27 (!) jaar. In onze huidige tijd levert het beroep van molenaar nog steeds geen gouden bergen op, maar de algehele levensstandaard, hygiëne en medische verzorging is natuurlijk - gelukkig! -  ook binnen de molens zichtbaar geworden. 

Erg mooi in het museum vond ik het geschilderde panorama van de Zaanse Schans.




Na het bezoek aan het museum hadden we zin om nog even verder te wandelen. We kwamen langs een mooie werf (foto boven) en langs leuke Zaanse huizen, traditionele maar ook nieuwe (foto's hieronder).

En daarna kwam er een heerlijk stuk door de Kalverpolder.


















IJsschotsen in het water langs de kant.
















Om de paar minuten zag ik vliegtuigen voorbijgaan in de verte. Schiphol ligt niet ver hiervandaan.















Mooie alpaca.



We zijn teruggekomen bij de brug die uitziet over de Zaanse Schans. We gingen de brug weer over en liepen naar het station. We zagen de laatste molen en er tegenover een grote chocoladefabriek waar een heerlijke chocoladegeur vandaan kwam.











Mooie straatnaam in dit gebied met molens!

Mooie stoeptegeltjes!

Op het station Zaanse Schans namen we de trein terug naar huis. De bevroren wissel was inmiddels ontdooid, dus de sprinter kon nu zonder problemen doorrijden naar Rotterdam.

Het was een fijn weekend vol molenwederwaardigheden! Een prima ALV dag bij De Hollandsche Molen met een gevarieerd programma en vreugdevolle certificatenuitreikingen aan moleneigenaren en diplomaoverhandigingen aan 110 molenaars die hun molendiploma hadden behaald. 

Geslaagde molenaars: van harte gefeliciteerd!

En op zondag een heerlijke dag onder een stralende zon langs de molens van de Zaanse Schans gelopen. Ik vond Roosmolen Hercules misschien niet de mooiste molen maar wel een heel bijzondere!

Ik heb afgelopen weekend genoten !

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...