WANDELING RHIJNAUWEN: "HET MEEST VERRUKKELIJKE OORD OP AARD", 29-07-2024.
Het is 29 juli 2024. Vandaag zou mijn vader jarig zijn geweest. Hij zou 102 jaar geworden zijn. Hij werd 91 jaar - mooie leeftijd: altijd gezond geleefd, veel in beweging geweest, het toch al weinige roken in zijn jonge jaren op een gegeven ogenblik radicaal afgezworen, nauwelijks alcohol of medicijnen en helemaal geen drugs. Mijn vader hield, net als mijn moeder en ik, van wandelen en het stuk Kromme Rijn tussen Bunnik en Utrecht was echt een favoriete wandeling van hem. Met een pannenkoek natuurlijk in Theehuis Rhijnauwen.
Deze omgeving was óók een favoriete plek van mijn vader's broer Jan Meulenbelt. Hij schreef er een gedicht over. Tot mijn opperste verbazing zag ik tijdens één van mijn eerdere wandelingen langs de Kromme Rijn, toen ik de wandeling een keertje in omgekeerde volgorde maakte, dat het gedicht van oom Jan op een bord staat afgebeeld vlakbij Het Oude Tolhuys, in mooie gotische letters.
Mijn vader leefde toen al niet meer, maar wat zou hij het leuk hebben gevonden om het gedicht van zijn broer op deze plek aan te treffen! Mijn oom Jan noemt Rhijnauwen: "Het meest verrukkelijke oord op aard". Dan moet het hier dus écht wel heel erg verschrikkelijk mooi zijn!
Vandaag gaan Leitje en ik de wandeling maken om mijn vader te herdenken.
We starten bij het voetbalstadion Galgenwaard met een hoog flatbebouw er tegenover als referentiepunt. Bus 41 stopt er, maar ook de tram. Het Galgenwaardstation ligt pal aan de Kromme Rijn, dus wij hadden het pad langs de rivier binnen no time gevonden.
Onder zeer warme weersomstandigheden (28 graden, lokaal soms warmer) begonnen we aan de wandeling, Op ons gemakje, want ik was nog best moe van het updaten van mijn kleerkasten en het schoonmaken van mijn huis.
Het vierkanten gebouw helemaal links boven de bomen is het gebouw van de RIVM op het terrein van het Science Park / Universiteit Utrecht. De RIVM is nu nog in Bilthoven gezeteld, maar trekt volgend jaar in het gloednieuwe gebouw hierboven links.
Het gebied van Rhijnauwen / Amelisweerd maakte vroeger deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vlakbij Theehuis Rhijnauwen ligt een groot fort dat hoorde bij deze Waterlinie. Tijdens WOII is er in dit gebied veel gevochten. Er staan nog steeds een aantal bunkers. Die laten ze staan als aandenken aan de oorlog.
Tijdens de Romeinse tijd in Nederland (40 na Christus - 250 na Christus) vormde de Kromme Rijn de noordgrens. De Romeinen stichtten in dit gebied een nederzetting/handelsplaats: Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. De rivier was, zoals de Romeinen het noemde, een 'limes', een 'grens', een 'weg'. Het had daarbij ook een militaire betekenis. De Romeinen kwamen niet noordelijker dan de Kromme Rijn.
Het gebied staat sinds lange tijd bekend om zijn kersen - en fruitteelt. De rivier werd vooral vroeger veel gebruikt als transportroute. Aan de rivier staan heel wat monumentale gebouwen.
Leitje en ik gaan naar binnen en installeren ons op het terras aan het water. Het is gezellig druk. Er varen voortdurend bootjes voorbij. We kiezen een pannenkoek "Kromme Rijn" - half zoet, half hartig. En we bestellen koffie en - vanwege de warmte - een glas melk erbij. We zitten lekker onder de parasol waar het zonlicht een beetje oranje doorheen schijnt. En even later komt de heerlijke pannenkoek eraan. Smikkelen maar!
Proost Pap! Waar je nu ook mag wezen, we denken aan je; we vergeten je niet!
Naast Theehuis Rhijnauwen staan twee mooie panden. De Kromme Rijnstreek staat bekend om zijn mooie, historische gebouwen.
We steken de Kromme Rijn over via een bruggetje en gaan aan de overzijde terug, richting Utrecht.
Op de Kromme Rijn wordt volop geroeid, gekajakt en gesupt en gewoon gevaren met een plezierbootje!
Mooie boomstronk met oude, wat uitgedroogde paddestoelen.
We hebben het heel erg warm en we zijn flink moe, dus we nemen de aftakking door het bos naar de bebouwde kom en stappen bij de halte op bus 41.
Het is een heerlijke wandeltocht geweest in een rustige omgeving en we hebben op pap's verjaardag even aan hem gedacht!
Tot de volgende keer!