zondag 21 januari 2024

BLIJDORP IN VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN, JANUARI 2024.

De afgelopen drie weken zijn Leitje en ik tweemaal bij de dieren in Blijdorp op bezoek geweest en heb ik de nieuwjaarslezing van directeur Erik Zevenkamp meegemaakt. Ik heb de lezing virtueel meegemaakt, omdat ik thuis ben gebleven vanwege een flinke besmettelijke verkoudheid (of was het corona? griep?) mijnerzijds. 

Hartelijk dank David, secretaris van de Vereniging Vrienden van Blijdorp, voor het toezenden van het filmpje van de lezing! Ik ben zo toch een beetje bij de lezing kunnen zijn! Geweldig!

Het is halverwege januari 2024. Het was eindelijk eens een dagje droog. Maar het was wel heel koud. Hoog tijd om even de dieren in Blijdorp te bezoeken:

Een beetje 'Lovers' Lane' op de foto boven bij de Antilliaanse leguanen in het Natuurbehoudscentrum!

Het gaat goed met de jonge komodovaraan (foto boven).






Een lieve en mooie kantjil. Dit is één van de twee. Ranke pootjes, grote ogen. Ze lopen snel.






Reena en Wishu zijn lekker tegen elkaar aangekropen om elkaar warm te houden op deze koude dag.










Buiten, bij de bosrendieren staan de sneeuwklokjes in bloei. We gaan naar de lente toe. Lekker!



Walibi's.







Het gezin gelada's was binnen (foto hieronder). Buiten was het veel te koud!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIEUWJAARSLEZING ERIK ZEVENBERGEN, 14-01-2024.

Op 14 januari 2024 hield Erik Zevenbergen, de directeur van Blijdorp, een lezing voor de Vrienden van Diergaarde Blijdorp. Ik ben lid van de vereniging en ik stond te popelen om naar de lezing te gaan. Helaas, pindakaas: ik had keelpijn en een snotterneus, hoestte en proeste als een gek, rilde van de kou en ik voelde me beroerd. Thuisblijven dus! 

David, de secretaris van de Vereniging, was zo aardig om mij een filpje te sturen van de lezing van Erik, zodat ik toch nog op de hoogte kon zijn van de plannen voor onze geliefde dierentuin. 

Dank je wel, David, voor het toezenden van het filpje! Heel aardig van je!

In zijn lezing ging Erik in op het masterplan voor Blijdorp. De hele entourage van dierentuinen ondergaat vandaag de dag een radicale metamorfose. Het is tegenwoordig beslist NIET meer uitsluitend een 'dagje uit voor het hele gezin'. Het accent komt steeds meer te liggen op de bescherming van dieren. Die bescherming behelst niet alleen de dieren in de dierentuinen zelf maar ook de dieren in het wild. Blijdorp heeft al sinds een tijdje een groot project in de Himalaya om de rode panda's te beschermen. Het is de opzet dat de rode panda's in Blijdorp op een gegeven ogenblik teruggaan naar hun oorspronkelijke gebied in de Himalaya. De rode panda's worden getraind om zich te redden in het wild. 

En op dit moment worden aangespoelde schildpadden op de Nederlandse stranden, in Blijdorp opgevangen, gezond en fitter gemaakt en weer uitgezet in zee. 

(Dat geldt trouwens ook voor zeepaardjes, herinner ik mij).

Behalve de bescherming van dieren wordt ook de fauna beschermd. Zo beschermt Blijdorp de warmwaterlelie die sinds 2015 (bijna) was uitgestorven. Met het zaad dat nog bewaard was, werd een project gestart om deze plant nieuw leven in te blazen. 

Er is vandaag de dag veel discussie over het fenomeen 'dierentuinen'. Zijn dierentuinen niet te 'kunstmatig', doordat dieren in gevangenschap leven en dienen ter vermaak van de mens?

Erik Zevenbergen legde uit dat Blijdorp momenteel hard werkt om dit beeld aan te passen aan de moderne tijd. Natuurlijk is het leuk om 'een dagje dierentuin te doen en apies te kijken'. Maar dat beeld is werkelijk verouderd! Want het gaat om veel méér dan alleen maar om vermaak dat de mens dient. Dierentuinen kunnen ontzettend veel doen om dieren, planten en bomen die in het wild op het punt staan uit te sterven, te beschermen en nieuw leven in te blazen. De hier boven genoemde Himalaya project in Blijdorp (rode panda's) en de opvang van schildpadden op de stranden zijn hier een voorbeeld van. 

Het veranderende beeld waarbij het accent op natuurbescherming ligt, vereist wel dat er in de dierentuinen keuzes moeten worden gemaakt. Dieren die er thans wonen en die niet bedreigd zijn, zullen verhuizen naar een ander plekje waar ze goed en liefdevol opgevangen worden. Dierentuinen gaan hoe langer hoe meer over tot de opvang van bedreigde natuur. Er gaan dus diersoorten verdwijnen in Blijdorp. De dieren die blijven, en eventueel nieuwe diersoorten, zullen minder in aantal zijn. Maar die dierendie blijven, krijgen wel meer ruimte. En die ruimte wordt tevens steeds meer aangepast aan de natuurlijke behoefte van de dieren. Zo wordt het gevoel van wellbeing van de dieren vergroot.

In dit kader past het feit dat de gorilla's in Blijdorp op den duur gaan verhuizen. Gorilla's zijn niet echt meer bedreigd. Bovendien wordt de huidige woning van de gorillia's (het Rivièrahal gebied), binnenkort in zijn geheel grondig gerenoveerd. Daar komt bij dat onze gorilla man, de bekende Bokito, in 2023 is overleden. De groep gorilla's leeft nu zonder mannetje. Dat is geen wenselijke situatie. Maar zomaar een nieuwe man bij de groep plaatsen is ook geen optie, want een nieuwe man kan de baby gorilla's doden die hij niet zelf verwekt heeft. 

Een besluit wordt door de dierentuinteam niet lichtvaardig genomen: het is altijd een optelsom van meerdere factoren. Natuurlijk is het jammer dat bepaalde diersoorten uit Blijdorp verdwijnen (ik zal de kamelen en de gorilla's beslist gaan missen!), maar er komt ook heel veel voor terug: nieuwe diersoorten, verbeterde dierenwelzijn, veel educatie en - heel belangrijk! - meer betrokkenheid van de dierentuinbezoekers om zelf mee te werken aan dierbeschermingsprojecten in de dierentuinen EN in het wild. Het gaat om BEWUSTWORDING!

Erik Zevenbergen is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen en hij zit met de andere dierentuinen op één lijn met het nieuwe dierentuinbeleid. Het masterproject is een heel proces. In het jaar 2050 zullen we zeer zeker zijn gaan zien in welke mate de dierentuinen zijn veranderd ten opzichte van de dierentuinen, zeg maar anno twintigste eeuw en daarvoor. De mens is de grootste bedreiging van diersoorten en dat moet veranderen. Bewustwording is dus cruciaal in het proces van dierbescherming. En bij dat proces is het belangrijk dat we het SAMEN MET ELKAAR doen!

                                                            ***   ***

Naschrift / opmerking van mijzelf: dierenactivisten vinden dierentuinen vaak kunstmatig en te veel in het teken staan van vermaak voor mensen; de dierenactivisten vinden dat we terug moeten naar de situatie van persé alle dieren in het wild. Naar mijn mening schieten ze te veel door. Zo las ik vorige week nog dat een groep zwarte neushoorns in een natuurwildpark werd verplaatst naar een ander gedeelte van dat wildpark. De reden daarvoor is mij even ontgaan. Maar binnen korte tijd waren alle neushoorns dood. De reden van de sterfte was dat het water voor de neushoorns veel te zout was. 

Als de dierenactivisten alle dieren ECHT zo graag willen terugbrengen in hun natuurlijke situatie, dan moeten ze de natuur ook daadwerkelijk haar gang laten gaan en niet ingrijpen! Dierenactivisten zouden naar mijn mening veel meer moeten doen om de bedreiging van de natuurlijke habitat in het wild (ontbossing, zoals in de Amazone, stroperij, et cetera) tegen te gaan. Ik vind dat de dierenactivisten zich daarvoor veel meer moeten inspannen! 

Gezonde dieren in dierentuinen 'zomaar' doden, omdat ze te veel zijn (die situatie is enkele jaren geleden voorgekomen), is wél een punt waar dierenactivisten zich in het verleden boos om hebben gemaakt. In mijn ogen was dat zeer terecht. Want gezonde dieren hebben ook recht op een plaatsje onder de zon! Euthanasie is uitsluitend geïndiceerd bij ernstig zieke dieren waarbij de kans op genezing geen optie meer is. Euthanasie is dan mogelijk om het zieke dier verder onnodig lijden te besparen.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BEZOEK AAN BLIJDORP OP 20-01-2024. WINTERSE SFEER: SNEEUW!





De ijsberen in hun element!



De bizonweide was vandaag een sneeuwvlakte. De bizons kunnen gelukkig goed tegen te kou. Ze stonden nu helemaal achter.



















Wij liggen lekker warm binnen, hoor! Het is buiten veel te koud in die sneeuw!







Roodborstje binnen in Taman Indah (excuus voor de onscherpe foto!). 























Waar, oh waar zijn de kuifmakaken? Ze zitten binnen!

                                       


"Hallo bezoekers! We zitten allemaal lekker binnen, hoor! De sneeuw is veel te koud!"

















Javari, de nieuwe giraffenman.





Als we komende zomer diergaarde Blijdorp bezoeken (bij 40 graden??), dan ziet de tuin er heel anders uit dan nu: sneeuw weg, alles in bloei, lekker van temperatuur en waarschijnlijk jonge dieren erbij!

Tot de volgende keer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

IN BLIJDORP ZIJN ALTIJD MOOIE DIEREN TE ZIEN! - 05-07-2025 Eén van de murenes. Het jong bij de neushoornleguanen (foto boven) en één van zij...