ALGEMENE LEDENVERGADERING REIZIGERSVERENIGING ROVER, 18-11-2023.
Op deze zeer natte en winderige herfstdag houdt reizigersverenigig ROVER haar ALV in Amersfoort in het KadeCafé op het Eemplein, vlakbij de Koppelpoort.
Voorzitter Saskia Kluit opent de vergadering. Zij geeft het woord aan directeur Freek Bos
die ons, leden, bijpraat over de ontwikkelingen in het openbaar vervoer in de afgelopen maanden. Hij doet dat op humorvolle wijze. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij dat op negatieve wijze doet, maar hij brengt louter positieve punten te berde, zoals de spitsheffing bij NS die niet doorgaat. Hoera! Hoera!
Na Freek Bos komt bestuursvoorzitter Walter Etty aan het woord. Hij is de financiële man van Rover en vertelt dat de vereniging er goed voorstaat. Er zit voldoende geld in kas en er staat ook al een bedrag voor de komende periode in reserve voor de noodzakelijke dingen die georganiseerd moeten worden om te proberen het openbaar vervoer te verbeteren voor de reizigers.
De notulen worden tijdens de vergadering goed gekeurd.
Vervolgens komt beleidsmedewerker Eva Taylor Parkins het podium op om te vertellen over haar onderzoek over de bereikbaarheid van ziekenhuizen met het openbaar vervoer. Er zijn verscheidene ziekenhuis - OV spots verspreid over Nederland (alleen in het uiterste Noorden en in Zeeland niet) onderzocht. Het blijkt dat het wisselend gesteld is met de bereikbaarheid van ziekenhuizen met het openbaar vervoer. Gekeken werd onder andere de frequentie van de openbaar vervoer lijnen (uursdienst of vaker), of de bussen vlak voor de ingang van het ziekenhuis stoppen (of niet) en of er in het ziekenhuis zelf informatie staat aangegeven over het aanbod van het openbaar vervoer (of niet). Het blijkt dat het ziekenhuis in Almere het beste uit de bus komt en het ziekenhuis in Zeist het slechtst.
Na de lezing van Eva is het koffie/theepauze. Even lekker de benen strekken en een praatje maken met mede leden. Bij terugkomst op mijn plaats ontwar ik ineens Wouter Koolmees vlak voor me die gezellig staat te praten met Freek en Saskia. Om 15 uur loopt Saskia naar het podium, pakt de microfoon en nodigt Wouter Koosmees uit om het podium te betreden.
De president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen stelt in zijn betoog dat het treinbedrijf een groot bedrijf is met gecompliceerde problemen van diverse aard. Er liggen zeer moeilijke corona jaren achter ons en het zal nog enige jaren duren voordat het bedrijf daarvan helemaal hersteld zal zijn. Het aantal conducteurs is in ieder geval al bijna weer op het oude pijl. Ook het aantal machinisten neemt weer toe. Om conducteur of machinist te worden moet men intern een opleiding volgen van enige maanden. Veel nieuwe conducteurs en machinisten hebben die opleiding inmiddels afgerond. Daarom duurde het een poosje voordat de reizigers het merkten dat de treinfrequentie weer wat is toegenomen.
Op het gebied van monteurs zijn er nog steeds veel problemen. Er is momenteel een groot tekort aan monteurs (reparaties van treinen, sporen, bovenleidingen, het wegslepen van kapotte treinen die halverwege de reis zijn gestrand, het repareren van kapotte liften op de perrons). De monteurs vliegen van hot naar her, maar door het tekort duurt het nog erg lang (té lang) voordat technische problemen zijn opgelost. Maar de NS zet alles op alles om te proberen het tekort aan monteurs op te lossen.
Ook de komende aanbestedingsperikelen zijn een enorme uitdaging voor de NS. De toekomst is ongewis en dat brengt bij de directie soms twijfel of een bepaalde investering (zoals een investering in nieuwe treinstellingen of trajecten) zinvol is. Er zit natuurlijk een kostenplaatje aan nieuwe investering en als het bedrijf op korte termijn geen concessie krijgt, dan is het niet zinvol om onkosten te maken voor een nieuwe investering. Er wordt op hoog ministerieel niveau gepraat en gediscussieerd.
Na zijn algemene betoog wordt een spervuur van vragen gesteld vanuit de zaal en de leden die online aan de vergadering deelnemen. Soms leest Saskia een vraag voor en een andere keer nodigt zij een lid uit om zelf op het podium zijn/haar vraag aan Wouter Koolmees te stellen. Een ernstig probleem in Limburg wordt aan de orde gesteld. Wouter Koolmees gaat proberen daar een oplossing voor te zoeken. Een lid vraagt waarom de klantenservice zo slecht bereikbaar is en waarom er geen emailadres bestaat. Wouter Koolmees antwoordt dat de NS is gestopt met het emailadres. Er worden ontstellend veel berichten naar het bedrijf gestuurd waar niets mee gedaan kan worden. Daardoor ontstaat een te grote achterstand in de beantwoording van de vragen. Een probleem vormt de hoeveelheid van 'bagger' berichten die sommige reizigers naar de NS sturen. De verruwing in de maatschappij is trouwens heel goed voelbaar bij het treinpersoneel, want er vinden veel negatieve incidenten plaats waarbij treinpersoneel bespuugd, geschopt en geslagen wordt.
Na het informatieve optreden van de zeer toegankelijke en goedlachse Wouter Koolmees sluit Saskia Kluit de middag af en nodigt de leden uit om gezellig nog even na te praten bij de borrel.
Van die gelegenheid maak ik gebruik om Wouter Koolmees even aan te schieten. Ik heb hem verteld dat het mij uit zijn woorden vanmiddag duidelijk is geworden dat de problemen bij NS niet direct en niet altijd even snel kunnen worden opgelost, maar dat het voor mensen met een handicap, zoals ik met mijn rollator, uiterst moeilijk is om te reizen als liften op de perrons kapot zijn, want wij zijn van de liften afhankelijk. De maatregelen die Wouter Koolmees vanmiddag noemde (taxi bellen in geval van kapotte lift) voldoen niet altijd, omdat de taxichauffeur een zware scootmobielreiziger logischerwijze in zijn eentje een lange trap niet gaat afdragen. En ook tijdens de reis is het onoverkomelijk als men op een overstapstation ineens geconfronteerd wordt met een kapotte lift - het kan zijn dat men daardoor de reis niet kan vervolgen. Het grote probleem vind ik dat het zo verschrikkelijk lang duurt voordat de kapotte liften zijn gerepareerd. Wouter Koolmees beaamde wat ik zei en vertelde mij dat de kapotte liften zijn volle aandacht heeft om zo spoedig mogelijk verbetering te brengen in de situatie. Hij stelde dat er momenteel gewerkt wordt aan een APP die aangeeft waar een lift kapot is. Daardoor kunnen reizigers thuis, voordat zij hun reis willen maken, zien waar een lift kapot is en kunnen zij alternatieve routes plannen. Of hun reis uitstellen.
Ook heb ik hem gevraagd of het mogelijk is om het avondretour weer in ere te herstellen om te proberen de spreiding van reizigers beter mogelijk te maken.
"Het avondretour ja, die hadden we vroeger, hè. Ik ga daarover nadenken!" zegt Wouter Koolmees met een twinkeling in zijn ogen.
Het is dus niet bij voorgaat 'nee'. Dus wie weet . . . . . .
En het kapotte liftprobleem heeft in ieder geval prioriteit. Dat is fijn om te beseffen.
Maar iedere keer als een reiziger geconfronteerd wordt met een kapotte lift, is dat natuurlijk onacceptabel. Elk openbaar vervoerbedrijf heeft vervoerplicht, dus NS ook! En als men praat over vervoerplicht, dan betekent dat impliciet ook dat de perrons voor ELKE REIZIGER toegankelijk moet zijn! ALTIJD!
Het was een leerzame en gezellige middag! Dank aan de organisatie van ROVER en dank aan Wouter Koolmees!
Ik heb het buitengewoon gewaardeerd dat Wouter Koolmees tijdens de vergadering zo open en toegankelijk onze vragen heeft beantwoord!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten