VERENIGING DE HOLLANDSCHE MOLEN VIERT 100 JARIG BESTAAN, 22-04-2023.
Vereniging De Hollandsche Molen is 100 jaar. Zij viert dit lustrum met een ALV en een Molenfestival bij molen De Ster in Utrecht. Deze molen ligt midden in de stad Utrecht. Het is een grote houtzaagmolen.
De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van molens. Ze is een expertisecentrum voor molenaars en heeft zelf ook molens in bezit, zoals De Roos in Delft. Zij reikt certificaten en oorkondes uit aan molenaars die geslaagd zijn voor het molenaarsdiploma (het vak molenaar is een ambacht) en reikt prijzen uit aan molenaars voor bijzondere verdiensten. Prinses Beatrix is beschermvrouwe.
De vereniging heeft 3.145 leden en 3.323 donateurs.
Toen ik op station Utrecht Centraal boven op het platform aan de Jaarbeurskant het station uitkwam, zag ik molen De Ster al liggen tussen de huizen. Na tien minuten lopen was ik er en wat was de aankomst mooi!
De molen ligt aan een soort gracht. Op de stoep aan de overkant van de molen staan afbeeldingen van onze oude munten afgebeeld - 's Rijksmunt is hier namelijk vlakbij.
Ik ging een mooie ophaalbrug over en liep een klein stukje terug naar de molen. De bloesem van de fruitbomen was uitbundig.
Op het terrein van de molen was een molenmarkt ingericht met standjes. Daar kon je informatie inwinnen over allerlei onderwerpen die met molens te maken hebben. Ook was er een stal met schapen, varkens en kippen. En op de helling naar het water toe waren enkele ganzen die zich soms luidruchtig (maar wel gezellig!) van zich lieten horen!
De molen vanaf het terrein zelf.
We werden binnen verwelkomd met koffie/thee en heerlijk gebak.
En om 11 uur begon de Algemene Leden Vergadering. Directeur Nicole Bakker opende de ALV en nam het programma voor deze dag met de aanwezigen door, want het honderd jarige bestaan is een feestelijk lustrum. Ze memoreerde de hoofdpunten uit de geschiedenis van de vereniging en vertelde over de projecten. Ook de andere gebruikelijke onderwerpen zoals financiën kwamen aan bod. De toehoorders gaven middels applaus goedkeuring, maar er is nog wel werk aan de winkel over één financieel aspect. De Hollandsche Molen is onlangs gefuseerd met een andere vereniging en daar moet financieel nog even een nieuwe balans in worden gezocht. De Ingeborg Pouwels Innovatieprijs werd uitgereikt en ook een certificaten van Verdienste en oorkondes van Vernuft en Volharding werden toegekend.
Voorzitter Nico Papineau Salm (rechts), vlak voor aanvang van de vergadering.
Luuk van Term, hoofd communicatie en marketing, aan het woord.
De Ingeborg Pouwels Innovatieprijs werd uitgekeerd aan een team molenaars.
Het jubileumboek Van Werktuig tot Wereldmerk, n.a.v. het 100 jarig bestaan van de vereniging, zal het licht zien op de Nationale Molendag op 12 mei 2023 in molen De Roos in Delft.
En er komt dit jaar ook nog een Nationaal Kampioenschap molenkruien!
Molenkruien is het draaien van het wiekenkruis zodat het 'op de wind' staat gericht. Het woord kruien is afkomstig van het oorspronkelijke draaien van de standerdmolen met behulp van een soort kruiwagen (bron: Wikipedia).
Jippe Kreuning, Adviseur Molens bij de vereniging, kwam ook nog een toelichting geven.
En daarna reikte Nicole Bakker het Certificaat van Verdienste uit aan molenaar Janko Doornbos.
En ook aan molenaarster Joyce Beneker.
En aan Ruud Bax
En de prijzen van Vernuft & Volharding werden door Nicole toegekend aan molenaars.
Daarna was het lunchtijd. De aanwezigen ontvingen een papieren tasje met twee lekkere broodjes, een krentenbol, een pakje melk, een flesje sap, een appel, een chocolaatje in de vorm van een molentje en een pepermuntje.
Na de lunch kon men kiezen tussen een lezingen serie of een variété programma.Ik koos voor de lezingen. Die werden buiten gehouden onder een zeil. Het was intussen begonnen met regenen en het zeildoek lekte tussen de naden. De apparatuur werd een beetje verplaatst zodat die droog bleef en de toehoorders verschoven hun stoel zodat iedereen toch droog kon blijven zitten. De lezingen gingen over diverse factten van molens. Ook in de molenwereld is het belangrijk om je als molenaar/moleneigenaar te onderscheiden en om steeds op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. De sprekers hielden hun betoog zonder microfoon en waren daardoor wat moeilijk te verstaan. Maar dat kwam vooral ook doordat de ganzen soms hard aan het gakken waren en de regendruppels hard op het tentdoek tikten.
Tijdens de lezingen ontmoette ik een dame die net als ik óók lid is van de Vereniging van Vrienden van Diergaarde Blijdorp. Ha, ha!, die was dus vandaag ook 'spijbelen' tijdens de ALV in Blijdorp!!
Toen ik na de lezingen weer de molen binnen wilde gaan, vond ik de ruimte vol met toehoorders die staande naar het variété programma luisterden. Er was geen doorkomen aan! En ik durfde buiten de schuine helling niet af, omdat ik bang was dat die door de regen glad was geworden. Dan maar even binnen aangesloten en gewacht totdat ik er door kon. En dat lukte al gauw. Bij de ingang stonden de drankjes op de borreltafel al klaar. Na een heerlijke fuse thee trok ik mijn poncho aan en ging via het kleine ophaalbruggetje bij de molen op weg terug naar het station.
Heerlijke dag geweest vol mooie en stralende indrukken! Molen De Ster is een prachtige molen!
Vereniging De Hollandsche Molen: nog hartelijk gefeliciteerd met het honderdjarige bestaan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten