zaterdag 7 januari 2023

Wild Port of Europe, film gezien in LANTAARN / HET VENTER, 07-01-2023.

In theater/bioscoop LANTAARN / HET VENSTER in Rotterdam zag ik vandaag de film Wild port of Europe

Te midden tussen alle havenbedrijven met hoge hijskranen, containeroverslag, verwerking van bulkgoederen, langsrijdende goederentreinen, palen die luidruchtig de grond in geheid worden en ontstellend hoge voorbijvarende schepen in de haven van Rotterdam en Moerdijk leven talloze dieren in het wild. Konijnen, een bunzingfamilie, vossen, een egelfamilie, kleine mantelmeeuwen, lepelaars, kiekendieven, torenvalken, sperwers, robben: ze leven hier allemaal in het wild. Dat is mogelijk, omdat er een relatieve rust is in het havengebied, want de natuurlijke habitat van de dieren wordt niet verstoord door rondwandelende mensen. Het is echter wel een 'relatieve' rust, want de havenactiviteiten nopen dieren wel eens te verkassen naar een ander holletje. Zo moest een net bevallen egelmoeder al haar vijf jongen ineens naar een andere plek brengen, omdat er ineens naast hun holletje geheid werd vanwege een havenuitbreiding. En een enkele keer viel een vos ten prooi aan een aanrijding op de weg door een vrachtwagen. Het dode dier was weer voedsel voor een stel eksters. De dieren zijn niet bang voor de gigantische havenattributen. Nestjes worden gebouwd op een plekje zodanig naast de rails gelegen, dat de goederentrein de nestjes bijna overrijdt - gelukkig nét niet! Andere nestjes zitten in oude containers, in een gangenstelsel waar niemand meer komt of op een uitsteeksel van een opslagterminal. Het havengebeuren geeft de dieren eerder bescherming dan dat het voor hen een gevaar is. 

Wat we wél in de film zien, is de negatieve invloed van de klimaatsverandering: door heftige regenbuien en langdurige felle hitte zijn de allerkleinste, pas geboren dieren kwetsbaar en halen het soms niet. 

De film is gemaakt door Willem Berents en Melanie Kutzke. Sacha de Boer, die we nog kennen van vroeger bij het NOS Journaal, is verteller (voice over). Eric Vloeimans schreef de muziek - geen groot symfonisch werk maar uitsluitend trompet, violoncello en slagwerk, in al zijn eenvoud dus. Ik vond de muziek mooi afgestemd op alles wat we zagen. De film is bedoeld als een ode aan de bijzondere flora en fauna, een verrassende rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het gigantische havengebied dat te boek staat als de 'commerciële poort naar Europa'. De natuur is op deze plek veelzijdiger te noemen dan in traditionele natuurparken. Het is een visueel eerbetoon aan de grootste en stoerste haven en industriegebied in Europa, een snijvlak tussen tegenpolen industrie en natuur. Het kan dus goed naast elkaar bestaan! Met die samenvattende woorden in de beschrijving van de film ben ik het geheel eens.

Ik ben verbaasd - en verrast - dat er zo veel dieren leven in een groot industriegebied vol activiteiten! Het dierenleven is veerkrachtig! Dieren zijn soms heel erg slim! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LEZING: DIRECTEUR KOMT DE VRIENDEN VAN BLIJDORP BIJPRATEN, 12/01/2025. De directeur van diergaarde Blijdorp, Eric Zevenbergen (tegenwoordig ...