TWEE BOEKBESPREKINGEN BIJ DONNER, ROTTERDAM, 19 + 20 november 2022.
19 november 2022. Journalist en schrijver Fons Burger presenteert vandaag zijn nieuwe roman: 2125 De Winterslaper - Hoe we de komende eeuw hebben overleefd.
In deze roman wordt de hoofdpersoon, Max Bloemendaal wakker in het jaar 2125 na een eeuw in een 'coma superviviente' (een kunstmatige winterslaap) te hebben gelegen. Hij ontdekt dat er in die honderd jaar vele onvoorstelbaar heftige dingen zijn gebeurd die de mensheid intussen heeft gevormd: oorlog, klimaatrampen, pandemieën. De hoofdpersoon gaat verder waar hij een eeuw geleden is gebleven en gaat op zoek naar zijn verdwenen vrouw.
Tijdens de boekpresentatie hield hij een muzikale introductie met een mooie song waarbij hij zichzelf begeleidde op zijn key-board.
Er volgde nog een tweede song, waarbij zijn dochter de zangpartij verzorgde.
Hierna kwam Paul van Soest, die het eerste exemplaar van het boek ontving, op het toneel. Hij las een lange passage voor uit het boek van Fons.
Fons kwam weer even op het podium
en gaf het tweede exemplaar van zijn boek aan zijn jongste kleinzoon.
Opnieuw een mooie song. Hijzelf spelend op de keyboard en zingend samen met zijn dochter.
Daarna volgde een interview. Francisco van Jole stelde vele vragen aan Fons Burger.
Daarna ging Paul van Soest nog een stuk voorlezen uit de roman van Fons Burger.
Vervolgens werd de boekpresentatie afgesloten met een signeersessie en stond er een heerlijk drankje voor ons, toehoorders, klaar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BOEKPRESENTATIE JAN BROKKEN EN OEK DE JONG, 20-11-2022.
Marcel Möring interviewde vanmiddag de schrijvers Jan Brokken en Oek de Jong.
Jan Brokken (1949) schreef onlangs De kampschilders. Het gaat over het kampleven (Jappenkamp) op Celebes op Java. Zijn beide ouders zaten daar gevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn moeder in een ander kamp dan zijn vader. Zijn ouders overleefden deze vreselijke tijd door de ontmoeting met een aantal kunstenaars. Deze kunstenaars maakten kunstwerken en dat gaf de kampbewoners kracht om te overleven. In de roman beschrijft Jan Brokken het rijke culturele leven op Bali en de manier waarop culturele uitingen (het schilderen) een redding kan zijn.
Daarna kwam Oek de Jong het podium op voor een interview met Marcel Möring.
Oek de Jong (1952) schreef de roman Man zonder rijbewijs. Een autobiografisch werk. De schrijver leerde op latere leeftijd autorijden. Hij had in zijn jongere jaren aarzeling om auto te rijden, omdat hij een aantal gevaarlijke situaties op de weg had meegemaakt. De autorijlessen vormen voor de schrijver een bron van herinneringen in zijn leven, het nadenken over zijn eigen bestaan en het beter begrijpen van zijn ouders.
Na afloop van het interview gingen de beide schrijvers aan tafel zitten om hun werk te signeren.
Leuk om de bekende Nederlandse schrijvers een keer in levende lijve te hebben gezien!
En mijn pluche beer Leitje die mee was geweest? Die was in slaap gevallen! Maar dat hebben de schrijvers gelukkig niet gezien, want hij lag op mijn jas bij mijn voeten met een hoge stoelleuning van de rij voor mij!
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten